Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Bandić opalio žestoko po ustašama da bi se dodvorio Milanoviću!

Autor: Ivan Babić

Zagrebački gradonačelnik ništa ne prepušta slučaju pa je tako i svoj govor kao i pomno izvježbani revolucionarni nastup, kojem ni Trocki u svoje vrijeme ne bi imao zamjerke, pred okupljenim u Kerestincu zapravo namjenio samo jednom jedinom čovjeku - predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću. Bandić računa da bi se sada puno lakše nagodio s Milanovićem, oko svojih neraščišćenih računa s DORH-om i Uskokom nego li s novim predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem, koji će, uzgred rečeno, voditi računa da, kao novi lider desnice, ne stane na iste koruptivne grablje na koje su, do sada, redovito stajali njegovi prethodnici Karamarko i Sanader.

Milan Bandić čelnik stranke 365 ili tako nekako, koalicijske partnere mijenja kao čarape,ali komunističku ćud nikako. To je pokazao i na nedavnom obilježavanju 75. godišnjice proboja iz ustaškog konclogora u Kerestincu kada je žestoko verbalno mitraljirao po ustašama. Na tom mitraljiranju bi mu zavidio i čuveni mitraljezac Joja iz Bulajićeve Kozare, ali i nedavno preminuli srpski glumac Bata Živojinović, koji je svojim puškomitraljezima i šmajserima pobio više mrskih mu nepriatelja nego što Bandićev prijatelj Zdravko Mamić danas ima kose na glavi.:”Ne možemo brkati hrvatski antifašizam koji predstavlja pogled na svijet, koji je civilizacijska stečevina i preduvjet slobode, s državom koja je nastala na rasnim zakonima”, rekao je Bandić. Ali na tome se on nije želio zaustaviti pa je u žestokom tonu nastavio lupati po ustašama:’Ovdje je stradao cvijet hrvatske intelektualne mladosti. Ovdje su povampirene ustaše, nakon proboja logoraša, pohvatale te ljude i pobile ih kao pse. To treba jasno reći”, poručio je Bandić u svojem govoru. Upućeni tvrde da zagrebački gradonačelnik ništa ne prepušta slučaju pa je tako i svoj govor kao i pomno izvježbani revolucionarni nastup, kojem ni Trocki u svoje vrijeme ne bi imao zamjerke, pred okupljenim u Kerestincu zapravo namjenio samo jednom jedinom čovjeku – predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću. Sada se Miki Bandić mora dodvoriti svom novom starom gazdi Milanoviću, koji trenutačno, po svim anketama uvjerljivo vodi ispred HDZ-a, pa čak i nakon što je s čela te stranke otišao Tomislav Karamarko.

Zokijev ‘prijatelj Milan’ opet u igri

Bandić računa da bi se sada puno lakše nagodio s Milanovićem, oko svojih neraščišćenih računa s DORH-om i Uskokom nego li s novim predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem, koji će, uzgred rečeno, voditi računa, da kao novi lider desnice, ne stane na iste koruptivne grablje na koje su do sada redovito stajali njegovi prethodnici Karamarko i Sanader. Predsjedniku SDP-a je danas više stalo do vlasti nego li ikada prije. Tim prije što je on već osjetio blagodeti četverogodišnje vladavine, ali je osjetio i što znači gubitak vlasti, pogotovo na način kako je koalicija Hrvatska raste, preko noći, izgubila vlast nakon šokantnih pregovora s Mostom. Dakle, Milanović, pošto poto mora ići na pobjedu, jer ako izgubi leti s čela stranke, za razliku od Plenkovića koji bi se u slučaju poraza vratio u Bruxselles. Da bi došao do pobjede Milanoviću je, između ostalog, itekako potreban i ‘prijatelj Milan’ kako ga je Zoki oslovljavao pred lokalne izbore 2009. godine. A u takvoj konstelaciji snaga Milanović se neće junačiti i ponovno pokušati istjerivati King Konga iz jazbine, u ovom slučaju Bandića, koji se već nekoliko puta izvlačio iz remetinečkih ralja. Tim prije što se danas i za Milanovićem kao i za pojedinim članovima njegove obitelji vuku brojni repovi neraščišćenih afera, počevši od famoznog kredita njegova brata Kreše u Novoj ljubljanskoj banci, Pismohrane i da ne nabrajamo. O nekima od njih višekratno je informirao javnost i bivši potpredsjednik i ministar financija Milanovićeve Vlade Slavko Linić. Nakon nedavnog šokantnog otkrića u Bujici da je bivši premijer bio nedavno na policiji zbog sumnji u pranje novca, telefonom se iz Rijeke u emisiju izravno javio bivši ministar financija Slavko Linić potvrdivši te navode i istodobno optuživši Milanovića za izvlačenje više od tristo tisuća SDP-ova novca.

‘Drže Tito primi naske u redove partizanske’! Ooooj!

Imajući sve to u vidu Milanoviću u ovom trenutku nije u interesu čačkati mečku i tražiti Bandiću veliku dlaku u nojevom jajetu, nego mu je interesu pridobiti ga kao koalicijskog partnera u sastavljanju parlamentarne većine nakon rujanskih izvanrednih izbora. A prošli su izbori itekako pokazali koliko je dragocjena i jedna ruka više u Saboru a kamo li više njih, koliko bi objektivno Banadić u koaliciji s Čačićevim reformiranim narodnjacima mogao dobiti. I samom Bandiću je u svemu najbitnije da prije izbora učvrsti svoju poziciju kod svog starog druga Milanovića kao pouzdanog koalicijskog partnera, kako bi u naredne četiri godine mogao mirno delati i ne trzati se na svaku škripu kočnica ispred njegova luksuznog stana u Bužamovoj ulici. U tom kontekstu treba promatrati i Bandićevo nedavno žestoko mitraljiranje po ustašama, jer dobar glas daleko se čuje, čak i do samog Iblerova trga. Tko zna što ćemo još čuti i vidjeti u izbornoj kampanji zagrebačkog gradonačelnika koji se mora dokazati svom šefu Milanoviću i svojoj Partiji i uvjeriti ih da je njegovo nedavno koketiranje s Domoljubnom koalicijom bila samo greška u koracima. Tko zna, možda uskoro u izbornoj kampanji vidimo i mladog lava Narodne koalicije, živahnog umirovljenika Stipu Mesića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, inače dugogodišnje prijatelje, kako zagrljeni pjevaju: ‘Druže Tito, bijela lica, kad ćeš doći do Užica? Kad ćeš doći u Užice i dovesti jedinice? Druže Tito, primi naske u redove partizanske’. Oooj!

Autor:Ivan Babić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.