Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Bandić, Brkićev čovjek za ‘preslagivanje’

Autor: Vice Borić/7Dnevno / 15. srpnja 2016.

Bandić, koji je na vlast došao najavljujući inventuru „desetogodišnjeg zla HDZ-a“, za Brkićeve će HDZ-ovce postati jedna od najpopularnijih osoba, poželjan koalicijski partner i oslonac u „preslagivanju“ HDZ-ove vlade

Nedjeljna Dalmacija od 7. travnja 2000. donosi intervju s Milanom Bandićem, predsjednikom zagrebačkog SDP-a, u kojem on obećava da će napraviti inventuru „DESETOGODIŠNJEG ZLA HDZ-a“. S obzirom da se radi o danas poznatom rekorderu po broju kaznenih prijava za kojima desetljećima kaskaju svi pravosudni procesi, zanimljivo je da je s Bandićem tada razgovarao VUK ĐURIČIĆ, koji će kasnije postati glasnogovornik USKOK-a, institucije zadužene za procesuiranje najtežih kaznenih djela.

U ovom se intervjuu Bandić, koji je krajem devedesetih predvodio borbu protiv „antidemokratskog ponašanja HDZ-a“, a na nedavnom je saboru te stranke pozdravljen ovacijama, obrušava na Tuđmanov HDZ. Vuk Đuričić, pak, u podnaslov izdvaja njegovu najavu da će objaviti „svu istinu o desetogodišnjoj vladavini HDZ-a“, te sankcionirati sve one koji su ruku „gurnuli dublje u džep Zagrepčana“. Na primjedbu da u Zagrebu ruši HDZ njegovim metodama, ovaj Karamarkov koalicijski partner i oslonac u nedavnom neuspješnom preslagivanju Vlade kaže da nikada nije pristao, niti će pristati, na „metode HDZ-a“. Dok to govori Bandić će raditi ono što najbolje zna: trgovati vijećničkim mandatima, a trgovina će ići tako daleko da će se neki obratiti i samom Ivici Račanu sa zahtjevom da ih se zaštiti od Bandićevih manipulacija. U nastavku se ovaj miljenik HDZ-ovih izaslanika na posljednjem stranačkom saboru obrušava na politiku HDZ-a koju namjerava spremiti u „ropotarnicu povijesti“, te naglašava kako je „prvi i osnovni cilj“ njegove koalicije u Zagrebu sanirati „gospodarske, socijalne i političke razvaline“ nastale HDZ-ovim djelovanjem. Od njega je veći pljesak na HDZ-ovom saboru doživio samo Karamarku vjerni Hasanbegović, onaj isti koji podršku novom predsjedniku stranke uvjetuje uklanjanjem Titovog imena s jednog od najljepših zagrebačkih trgova, gdje ga, unatoč prosvjedima, već petnaest godina drži upravo Bandić.

Bandić, kriminal i „novo, pošteno vodstvo“ Dinama

Govoreći o tada aktualnoj izgradnji stadiona u Maksimiru, Bandić konstatira da se „time bave revizija i financijska policija“, te ponavlja i danas svoju omiljenu poštapalicu „neka institucije rade svoj posao“. Institucije koje priziva, a čiji će zaposlenik uskoro postati i čovjek koji ga intervjuira, neće odraditi ništa, pa će iduće desetljeće i pol Dinamo voditi Bandićevo „novo, pošteno i odgovorno vodstvo“. Naravno, nakon što iz njega uz pomoć Milanovih ljudi „odleprša i posljednji Mohikanac zla“! Ovaj kasniji „počasni predsjednik“ Dinama, koji je danas obuhvaćen istragama o izvlačenju milijuna iz ovog zagrebačkog kluba, ustvrdit će i da u njemu neće imati nikakvu funkciju jer „političare treba maknuti iz sporta, a Dinamo trebaju voditi nogometne legende“. Njegov je plan za predsjednika izabrati nekog od „karizmatskih Dinamovih ljudi“, a za menadžera nekog „sposobnog“, tko će biti „zadužen za poslovanje“. Kada to sve „posloži“ on će stvari pratiti „sa zapadne tribine“. Ali ne iz počasne lože, jer on utakmice gleda samo „s ostalim gledateljima“.

Inventura zla Tuđmanovog HDZ-a

Svom USKOK-ovom sugovorniku Bandić najavljuje izradu „Bijele knjige“, tzv. inventure „gospodarskog, socijalnog i političkog zla“, tj. svega onoga što je HDZ učinio u proteklih deset godina. On će građanima objaviti „punu istinu“, a „svoj će dio posla obaviti i institucije pravne države“. Bandić uvjerava čitatelje da će odgovarati svi koji su sudjelovali u „inkriminiranim radnjama ili su im pomagali na bilo koji način“. On to ne radi zbog političkog progona nego zato što želi „temeljitu inventuru, punu istinu i odgovornost onih koji su sudjelovali u mutnim poslovima“. Jer on „mutne poslove“ ne podnosi, a mutne ljude ne tolerira. U nastavku čovjek koji će od Zagreba napraviti najskuplji grad, a od Holdinga najrastrošniji mastadont, najavljuje „bolju, efikasniju, racionalniju i jeftiniju upravu“.

Ostvareni snovi svih Hercegovaca

Samo nekoliko tjedana prije ovog teksta, magazin Slobodne Dalmacije iz pera novinara Frenkija Laušića opisat će Bandića kao novu zvijezdu na političkom nebu. Milan Bandić rođen je, po navodima autora članka, u Cerovu Dolcu u općini Grude. On je sin „siromašnog zemljoradnika“, za kojeg se prešućuje da je nakon rata, kao angažirani odbornik, tjerao lokalno stanovništvo da umjesto duhana sadi pamuk. Nakon završetka gimnazije, financiran općinskim novcem (u visini pola tadašnje plaće) Bandić dolazi na Fakultet političkih nauka u Zagreb. Uskoro diplomira kod profesora dr. Zdravka Tomca. Bandić za svog portretista izjavljuje kako je diplomirao na temu „Komunalni sustav ili nešto u vezi s tim“, iako upućeni tvrde da je tema njegovog diplomskog rada „Upotreba bosanskog brdsko-planinskog konja u općenarodnoj obrani i društvenoj samozaštiti“.

Vojnik Partije, a „nije“ prošao „janjičarski dril mladog SKOJ-evca“

Iako će za vrijeme svojih zvjezdanih trenutaka u SDP-u često izjavljivati kako je on samo „vojnik Partije“, Bandić će ovom prilikom tvrditi da on nije taj tip i da, po njemu, „čovjek to nikada ne bi smio biti“. No ono što ovaj „profesionalac“ Općinskog komiteta SKH Peščenica tvrdi i ovoga je puta suprotno od istine. Istina je da bi, da se Jugoslavija nije raspala, Bandić već dogurao do Beograda, gdje bi njegova široka hercegovačka duša dala maha borbi za ostvarenje bratstva i jedinstva svih naših naroda i narodnosti, baš kao što je za nedavnih poplava slao konvoje pomoći u Srbiju, najavljujući čak da će sam biti u kamionu na čelu konvoja. Milan Bandić Partiju nikada nije napustio, ona ga se odrekla zbog njegova kriminala, a onda ga je zdušno prigrlio HDZ. Svoju nekadašnju zaljubljenost u posljednjeg komunističkog vođu Ivicu Račana Bandić uopće ne krije. Prvi susret s njim opisuje rječnikom ljubavnih romana: „Sjećam se našeg prvog susreta: bila je jesen, Sava je bila sva nabujala…“ Sličnu oduševljenost pokazao je nedavno prema bivšem Mesićevom i Manolićevom šegrtu Tomislavu Karamarku, obraćajući mu se riječima: „Karamarko, od tebe hrvatska javnost očekuje da preuzmeš odgovornost i povučeš crtu, kao čelni čovjek stožerne stranke u Saboru. Tako je i kod mene u Zagrebu“. A kako je to uistinu kod njega, tek ćemo vidjeti. Kad institucije odrade svoj posao.

U sljedećem broju: Vrijeme u kojem je Bandić „preslagivao“ zagrebačke vijećnike i najavljivao da će otkriti kamo je otišlo „200 milijuna maraka uloženih u Dinamov stadion“

Autor: Vice Borić/7Dnevno / 15. srpnja 2016.

ZADNJE VIJESTI