Davor Javorovic/PIXSELL
Davor Javorovic/PIXSELL

Balenović o napadu na vlasnika lanca BOSO: “POČELO JE! Gospodo političari, bojim se i nasrtaja s težim posljedicama!”

Autor: T. P.

Zašto država poslodavcima, koji su okruženi privatnim zaštitarima, pruža trenutnu policijsku zaštitu, a nas zviždače na ulici godinama ostavlja nezaštićene i progonjene? Tko brine o duševnim bolima zviždača i njihovih obitelji?

Predsjednica udruge “Zviždač”, Vesna Balenović, oglasila se priopćenjem u povodu napada na Bosiljka Stanića, vlasnika trgovačkog lanca BOSO koji se posljednjih dana našao u središtu pažnje javnosti zbog priča o mobingu i negativnom odnosu prema djelatnicima. Njezino priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Jučer smo svjedočili fizičkom nasrtaju i napadu na vlasnika trgovačkog lanca BOSO Bosiljka Stanića, koji je prije nekoliko dana uručio otkaz svojoj dugogodišnjoj djelatnici Ivanki Dujmić iz Vinkovaca. Podsjetimo, Dujmić je javno progovorila o nezamislivim uvjetima u kojima rade radnici u tvrtki BOSO, o neopravdanom novčanom kažnjavanju djelatnika, o prisiljavanju radnika da kupuju robu kojoj je istekao rok trajanja, te namirnica u dućanima BOSO u vrijednosti minimalno 700 kuna mjesečno, i brojnim drugim nepravilnostima. Vrlo skoro uslijedio je otkaz Ivanki Dujmić s iskonstruiranim obrazloženjem o tehnološkom višku.

Fizički napad osuđujemo, ali ga ujedno i razumijemo. Napad koji se dogodio, nije poruka jednog pojedinca, mogla bi to biti poruka mase zlostavljanih građana, koji zbog svog upozoravanja na mobbing, zlostavljanje, izrabljivanje, nepravdu, kršenje zakona, kriminal i korupciju poslodavaca stradavaju, a da ih Republika Hrvatska ničim nije zaštitila, pa niti Zakonom o zaštiti zviždača. Plašim se da bi jedan od sličnih narednih napada mogao biti s puno težim posljedicama– rekla je Vesna Balenović.


>>> BOSILJKO STANIĆ NAKON NAPADA: Životi moje obitelji su u opasnosti, napadač me prvo pokušao pregaziti autom


Ne potičite ulicu da sama kroji pravdu!

Gospodo političari, donesite Zakon o zaštiti zviždača! Nemojte svojim nečinjenjem i okretanjem glave od progona zviždača poticati ulicu da sama krene krojiti pravdu! Krivac za napad na vlasnika trgovačkog lanca BOSO je identificiran, no pravi krivac je korumpirano i neučinkovito pravosuđe i DORH, te čelnici parlamentarnih stranaka koji ignoriraju bilo kakvu pomisao o donošenju Zakona o zaštiti zviždača.

Dio krivice snosi i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović koja je svojevremeno obećavala zaštitu zviždača i osnivanje Ureda za zviždače na Pantovčaku. Što je učinila? Politički potpuno neodgovorno odbacila je zviždače, čime je uskratila potporu poštenim građanima i potakla vlastitu nevjerodostojnost i opću pravnu nesigurnost. Pozivamo tehničkog premijera Tihomira Oreškovića, čelnike HDZ-a , SDP-a i druge koji obećavaju reforme, da se konačno odazovu jednom od naših brojnih poziva na razgovor o statusu zviždača u Hrvatskoj i o potrebi donošenja Zakona o zaštiti zviždača. – rekla je Vesna Balenović.


>>>NAPADAČ NA VLASNIKA ‘BOSA’ ZA DNEVNO: ‘Poludio sam kad sam ga vidio, a drška od sjekire mi je bila pri ruci!’


Zlostavljačima policijska zaštita, zviždačima progon!?

Zašto država poslodavcima, koji su okruženi privatnim zaštitarima, pruža trenutnu policijsku zaštitu, a nas zviždače na ulici godinama ostavlja nezaštićene i progonjene? Tko brine o duševnim bolima zviždača i njihovih obitelji? Država je više pozornosti posvetila manjim ogrebotinama na luksuznom automobilu napadnutog poslodavca Stanića, nego dugogodišnjim duševnim bolima, koje sigurno trpi zlostavljana djelatnica Ivanka Dujmić zajedno sa svojim kolegama s posla.

Političari trebaju znati da su upravo oni odgovorni za ovakve događaje, koji se lako mogu oteti kontroli. Trebaju li se početi događati ulični obračuni sa teškim stradavanjima, da bi se političari konačno osvijestili, prepoznali svoj dio odgovornost i na koncu u Saboru izglasali Zakonom o zaštiti zviždača?” pita se Vesna Balenović.

Autor: T. P.

VEZANE VIJESTI

ZADNJE VIJESTI