Davor Puklavec/PIXSELL
Davor Puklavec/PIXSELL

BALENOVIĆ: Hoće li Plenković znati što drugi nisu znali?

Autor: T. P.

"Pravdu nećemo moliti, već ćemo pravdu zahtijevati!" ističu iz Udruge "Zviždač".

“Europski parlamentarci, na ovotjednom zasjedanju uputili su kao nikad do sada, jasnu poruku o potrebi osnaživanja statusa zviždača koji otkrivaju nezakonite ili neetične postupke u javnom i privatnom sektoru, te njihovoj ulozi u jačanju europske vladavine prava. Preporučeno je da se nacionalna zakonodavstva osnaže, usklade i donesu bolji zakonski okvir za pravnu zaštitu zviždača od progona, represija i prijetnji”, navodi Vesna Balenović u ime Udruge “Zviždač” u kojem se u priopćenju pitaju i sljedeće:

Zviždače koriste samo u predizborne svrhe!

Na žalost do sada je u Hrvatskoj bio prisutan posve suprotan trend. Dosadašnja politička vodstva u Hrvatskoj nisu prepoznala pravu važnost zviždača. Zviždače koriste samo u predizborne svrhe. Iskrena, trajna i učinkovita potpora zviždačima do sada nije dolazila niti s jedne strane političke moći. Hoće li Hrvatska konačno dočekati novu, mladu garnituru europski orijentiranih političara, neokaljanih kriminalom, kompetentnih i vjerodostojnih, koji će znati pravilno vrjednovati ulogu zviždača? – pita Balenović.

Kako probleme zviždača doživljava naša politička elita?

Svakog političara koji kaže da se zviždačima ne može pomoći, možemo smatrati slabićem ili suučesnikom u kriminalu, jer takvim pristupom potiče nepravdu. Kako probleme zviždača doživljava naša politička elita?

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je svojevremeno obećavala zaštitu zviždača i osnivanje Ureda za zviždače na Pantovčaku u cijelosti je izigrala povjerenje zviždača. Zviždače je nakon svog ustoličenja odbacila, čime je dodatno potvrdila Odluku Povjerenstva za sukob interesa o vlastitoj političkoj nevjerodostojnosti.

Novoosnovana politička formacija Most nezavisnih lista za sada na žalost, nije našla mjesta za rješavanje statusa i problema zviždača niti u jednoj svojoj Reformi koju je najavljivala. Hoće li takvim pristupom na predstojećim rujanskim izborima polučiti veće povjerenje građana, sumnjamo!

Na koga je čelnik SDP-a Zoran Milanović mislio kada je rekao da će ga razapeti, ako pomogne zviždačima, ne znamo, ali nas je takvom izjavom svjesno ili ne, pokušao obeshrabriti u daljnjoj borbi protiv korupcije i kriminala.

Što zviždači mogu očekivati od promjena u vrhu HDZ-a? Andrej Plenković upravo dolazi iz EU parlamenta koji je ovih dana zauzeo stav da su zviždači društveno korisni i neophodni. Vjerujemo da će Plenković stav EU parlamenta htjeti i znati preslikati u hrvatsku političku realnost. Nadamo se da će u novoj funkciji i s europskim štihom, poduprijeti prijedloge udruge Zviždač da se zaštititi postojeće zviždače, a da se za sve buduće, već ove jeseni u Saboru donese Zakona o zaštiti zviždača.

Vjerujemo da će nakon ovako jasno izraženog stava EU parlamenta o zviždačima, i ostale stranke zauzeti isti stav te da će nam ova jesen konačno donijeti Zakon koji će štititi zviždače. – rekla je Balenović.

SOA: 20 korumpiranih sudaca!?

Kada su Zviždači godinama upozoravali na korumpirane suce, navodeći i konkretna imena, s najviših instanci govorilo se da time neopravdano ugrožavamo i štetimo ugledu sudaca i pravosuđa. Ovih dana u svom Izvješću Sigurnosno obavještajna agencija SOA navodi 20 sudaca kao sigurnosnu prijetnju Hrvatskoj. Nije li to poziv na opći alarm u Pravosuđu? Tko nam kroji pravdu i određuje sudbinu? – pita se Balenović.

Koliku je materijalnu i društvenu štetu počinilo tih 20 korumpiranih sudaca u jednom danu, tjednu, mjesecu, godini i svom radnom vijeku? Koliku su nepravdu ozakonili, kolike su traume i duševne boli prouzročili? Za kolike su milijarde oštetili i osiromašili Hrvatsku?

Do kada ćemo tolerirati prisutnost takvih sudaca, koji u pravosudnom sustavu generiraju patologiju i potiču razvoj kriminala i pljačke? Izvješće SOA-e samo potvrđuje da su Zviždači bili u pravu i da reforme Pravosuđa moraju temeljito protresti i pročistiti kadrovski sastav sudaca.- rekla je Balenović.

Pravdu nećemo moliti, već ćemo pravdu zahtijevati!

Stranačke elite od „previsoke“ politike i borbe za vlastite interese zanemaruju temeljnu potrebu građana za pravednom i poštenom Hrvatskom. Pravda je postala roba i prečesto ovisi o subjektivnoj procijeni i dobroj volji onih koji odlučuju o našim životima, pri čemu gotovo u pravilu prevagu odnose donacije, provizije i mito bogatih poslodavaca i moćnika. Presude i važne političke odluke ne bi se smjele umjesto u službenim uredima donositi za prepunim stolovima u raskošnim vilama bogatih donatora. U toj priči gubitnici su uvijek pošteni građani i zviždači! Zato, prava zviždača ne smiju biti prepuštena volji i trenutnom raspoloženju pojedinih moćnika, već trebaju biti strogo definirana Zakonom o zaštiti zviždača. Tek tada pošteni građani na sudu pravdu neće moliti, već će pravdu zahtijevati! -zaključuje Balenović.”

Autor: T. P.

VEZANE VIJESTI

ZADNJE VIJESTI