Photo: Tino Juric/PIXSELL

Baldasar uzeo novac od pučke kuhinje i dao ga ‘Ultri’!

Autor: dnevno.hr

Iznos od 800 tisuća kuna tek je dio od 2 milijuna kuna, koliko su iz grada Splita dali tvrtki "Adria MM Produkcija" iz Zagreba koja stoji iza organizacije ove megamanifestacije.

Odlukom gradonačelnika Ive Baldasara sredstva kojima je Grad Split podržao festival Ultra Europe dijelom su uzeta iz fonda za sanaciju Karepovca, a dio i iz naknada za prehranu socijalno ugroženih građana. Te podatke otkriva službeni glasnik Grada, gdje u zaključku o preraspodjeli sredstava utvrđenih u Proračunu za 2016. godinu stoji kako je s konta Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo predviđenog za sanaciju odlagališta Karepovac uzeto 526 tisuća kuna, a Upravnom odjelu za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu smanjena su izdvajanja za naknade za prehranu socijalno ugroženih građana u iznosu od čak 274 tisuće kune. Zbrojeno, Službi za gospodarstvo i turizam preusmjereno je za rashode za usluge, odnosno pomoć manifestaciji Ultra Europe 800 tisuća kuna.

No, dogradonačelnik Goran Kovačević, prvi operativac iz Banovine kada je Ultra u pitanju, tvrdi kako je preraspodjela sredstava izvršena nakon analize koja je ustvrdila da se iz objektivnih razloga dvije planirane stavke neće u cijelosti realizirati do konca ove proračunske godine.

– Naknada za socijalno ugrožene građane, odnosno pučka kuhinja, na početku godine planirana je za mnogo veći broj korisnika nego što se tijekom godine, na sreću, pokazala stvarna potreba. Dakle, nitko od korisnika naknade neće biti zakinut za svoja prava, samo se razlika koja se ne bi realizirala preraspodijelila – opravdava postupak Grada Kovačević, te nadalje objašnjava kako su i planirana sredstva za otkup zemljišta za sanacije Karepovca veća od pokazane potrebe, te je razlika toga viška plana u odnosu na realizaciju preraspodijeljena i ničim neće utjecati na normalnu dinamiku provođenja programa sanacije.

Iznos od ovih okruglih 800 tisuća kuna tek je dio od 2 milijuna kuna, koliko su iz Banovine ugovorom “posušili” tvrtki “Adria MM Produkcija” iz Zagreba koja stoji iza organizacije ove megamanifestacije. Od tog iznosa najveći dio, milijun i 200 tisuća kuna ići će za najam Poljuda, dok su Splićani oglašavanje svog grada na Ultri platili 425 tisuća kuna. Dio tog novca će se kroz porez na potrošnju i vratiti u splitski proračun, no s obzirom na to da je on prošle godine bio nešto viši od 500 tisuća kuna, a ove godine Ultra je zbog otkazivanja prvog dana trajala dan kraće, iznos će zasigurno biti i manji.

– To je istina, u ovoj godini očekujemo nešto manji iznos po osnovi uplate poreza na potrošnju na stadionu i oko njega tijekom festivala Ultra od strane organizatora iz razloga što je festival trajao dva umjesto tri dana. Ipak, zbog povećanoga prometa ugostitelja na području grada Splita na dan kada se festival nije održao na stadionu, u konačnici će grad opet uprihoditi očekivani porez na potrošnju temeljem uvećanih prometa naših ugostitelja toga dana – smatra dogradonačelnik Kovačević.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.