Patrik Macek/PIXSELL

Bačić: ‘Izmjene Poslovnika predstavit ćemo idućeg tjedna’

Autor: Hina

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić kazao je u petak u Hrvatskom saboru da su pripreme izmjena saborskog Poslovnika pri kraju i  bit će predstavljene oporbi idući tjedan, naglasivši kako su se pri izmjenama ugledali na poslovnike njemačkog, kanadskog i ruskog parlamenta.

“Imali smo sastanak klubova stranka vladajuće većine i mislim da smo već pri kraju pripreme tog prijedloga izmjene Poslovnika i idući tjedan ćemo ga predstaviti kolegama iz oporbe”, izjavio je Bačić novinarima u Saboru.

Najavio je da će se nakon toga održati i sjednica saborskog Odbora za ustav, poslovnik i politički sustav koji je inače predlagatelj izmjena Poslovnika.

Bačić također rekao kako se nada da će najveći dio oporbe, posebice najveća oporbena stranka u Saboru SDP, biti na tragu tih izmjena.

“Još krajem listopada imali smo sastanak s predstavnicima SDP-a, pripremali izmjene Poslovnika i označili pravac u kojemu bi krenuli s izmjenama. Na tom tragu su izmjene saborskog Poslovnika i pripremljene, pa onda pretpostavljam da bi možda mogli imati podršku, ali o tome ipak treba pričekati da kolege iz oporbe pogledaju izmjene i donesu svoj konačni sud”, dodao je.

 Na upit jesu li izmjene na tragu poslovnika njemačkog Bundestaga Bačić je kazao da su pogledali poslovnike njemačkog, kanadskog i ruskog parlamenta.

“Iz tih poslovnika pokušali smo pronaći jednu sredinu koja bi najbolje odgovarala radu Hrvatskog sabora i na tom tragu jesu neke promjene, promjene kada su stanke u pitanju, kada su pauze u pitanju, kada su replike u pitanju i povrede poslovnika”, rekao je, posebno istaknuvši želju da se osnaži rad radnih tijela Hrvatskog sabora i tako im se da veći značaj.




Napomenuo je da se u okviru izmjena Poslovnika raspravlja i o izmjeni ‘aktualnog prijepodneva’ u Saboru kako bi se ono dinamiziralo i bilo češće , odnosno da se izmjeni sustav postavljanja usmenih pitanja.

“Razmatramo mogućnost da se to izmjeni. Kad takvu izmjenu usuglasimo i ako je dogovorimo s našim koalicijskim partnerima u ovih još nekoliko dana onda ću vam dati konkretnu informaciju”, rekao je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.