Austrijanci pobjegli pred aktivistima Slobodne Hrvatske i Udruge Veronika Vera

Autor: I. Babić

"Mi živimo u pravnoj kaljuži od države gdje umjesto da se goni kriminalce i da se oni nalaze na optuženičkoj klupi sudi novinare koji samo rade svoj posao, profesionalno i pošteno", bio je oštar jedan od aktivista i predstavnik oštećenika RBA zadruga Neno Koljaja.

Iako je za danas najavljeno ročište protiv novinarke HRT-a Helene Krmpotić koju je za klevetu tužila RBA zadruga iz San Stefana, austrijski bankari nisu se odazvali pozivu na raspravu na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. Odvjetnik HRT-ove novinarke Milko Križanović potvrdio nam je kako je rasprava odgođena za siječanj iduće godine, a samo je ročište trebalo pomiriti zaraćene strane. Podsjetimo, Krmpotić je izvještavala o radu nezakonitih i nelegalnih RBA zadruga koje su u Hrvatsku plasirale stotine milijuna eura, a njihovo poslovanje je štitio, tvrde oštećenici, državni vrh na čelu s bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem i glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem.

Brojni aktivisti i oštećenici RBA zadruga došli su danas ispred Općinskog suda u Zagrebu kako bi podržali rad novinarke Helena Krmpotić, koja upozorava mjesecima na nezakonitosti u radu RBA zadruga i ništetnost deložacija koje provode.

Iako smo očekivali i predstavnike zadruga iz Austrije, oni se nisu odazvali pozivu na ročište.

– Točno je, rasprava je odgođena zbog nedolaska tužitelja na raspravu, i to za siječanj iduće godine, potvrdio nam je odvjetnik Milko Križanović. Na upit kako je moguće da strana koja tuži se ne pojavi na raspravi niti opravda svoj nedolazak, Križanović objašnjava kako takve situacije nisu neuobičajene.

Inače, ovom je postupku prethodio prosvjed ispred austrijske ambasade početkom tjedna, kada su brojni oštećenici blokirali ulaz u Austrijsko veleposlanostvo, a podržalo ih je i nekolicina saborskih zastupnika.

– Mi živimo u pravnoj kaljuži od države gdje umjesto da se goni kriminalce i da se oni nalaze na optuženičkoj klupi sudi novinare koji samo rade svoj posao, profesionalno i pošteno, bio je oštar jedan od aktivista i predstavnik oštećenika RBA zadruga Neno Koljaja.

Podsjeća da je RBA zadruga preko granice nelegalno prenijela 300 milijuna eura novca kojeg je potom plasirala u Hrvatsku. Svakodnevno provode deložacije brojnih oštećenika, a njihove nekretnine prodaju se za trećinu vrijednosti na držabama i to upravo RBA zadrugama.

Autor: I. Babić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.