APIS NIJE JEDINI: Ovo su najpoznatija mjesta sa SDP-ovim uhljebima

Autor: Iva Međugorac

Uhljeba je u SDP-ovoj eri bilo na sve strane, a pitanje koje je pred nama jest hoće li i nova vlada nastaviti istim putem?

Uhljebi naši svagdašnji, politika je koja je živa dugi niz godina, a aktivna je bila i u eri premijera Zorana Milanovića i njegova SDP-a. Javnost je tako, prije svega nekoliko dana svjedočila aferi vezanoj uz tvrtku Apis IT koja vrvi partijskim kadrovima. No, jasno je i vrapcima na granama da to nije jedina tvrka u kojoj je nekoć vladajuća partija uhlijebila svoje kadrove. A osim tvrtki mjesta za njih našlo se i po ostalim državnim institucijama. Tako je primjerice u Fondu za zaštitu okoliša od dolaska kukurikavaca na vlast, radno mjesto za sebe pronašlo čak 150 kadrova, i to po partijskoj liniji. Najodgovorniji za ta kadroviranja u Fondu jest direktor Sven Muller, kojemu je vjetar u leđa davalo prijateljstvo s ministrom Mihaelom Zmajlovićem. Uz to, glavnom operativkom u Fonku za zapošljavanja slovi tajnica Zdenka Pudar koja je posao pronašla čak i za svoju sestru. I sve to bez natječaja stavljajući je odmah na maksimalno visoki koeficijent sa srednjom stručnom spremom, premda uvjete za to nije imala. Nije tu kraj zapošljavnjima uhljebničkom metodom, jer primjera radi ravnateljica Javne ustanove parka prirode Velebit Ivana Maras supruga je predsjednika gospićkog SDP-a. Ovog posla Maras se domogla unatoč suprotnosti sa stručnim mišljenjem Upravnog vijeća. Primjer uhljebljenja je i SDP-ov ravnatelj Parka prirode Biokovo, bivši gradonačelnik Makarske Velimir Vidak-Buljan koji je tužen za nekoliko kaznenih djela. Nadalje, u u Parku priorde Lonjsko polje ravnateljem je imenovan Ivor Stanivuković, bivši suradnik bivše sisačke županice Marine Lovrić merzel. Bivši ravnatelj NP Krka unaprijeđen je u pomoćnika ministra u Zmajlovićevom ministarstvu. U sektoru Milanke Opačić primjer je Dom za odgoj djece i mladeži iz Splita, gdje je ministrica zaposlila SDP-ova Željka Župića, koji u radu s djecom nema iskustva te je na to radno mjesto vraćen iz mirovine.

Hrvatska lutrija donijela je mnogo sreće SDP-ovcima, njihovim prijateljima i rodbini koji su se zaposlili u toj državnoj tvrtki kojoj je osnovna djelatnost priređivanje igara na sreću. Priča o političko-prijateljsko-rodbinskim uhljebljenjima u Hrvatskoj lutriji slična je priči o državnoj tvrtki Apis u kojoj su se zaposlili mnogi SDP-ovci, njihovi prijatelji i rođaci.

Sva su tri člana uprave Lutrije SDP-ovci. Danijel Ferić čelnik je pulskog ogranka te stranke, SDP-ovac je i član uprave Dražen Kovač, koji je prvo bio postavljen u upravu državnog Plinacra, ali je ubrzo smijenjen jer nije zadovoljio pa je završio u Lutriji, a treći član uprave HL-a nedavno je postao Oleg Valjalo nakon što nije ponovno izabran za SDP-ova zastupnika u Europskom parlamentu. Na mjestu direktorice sektora financija u toj je tvrtki zaposlena Vera Radolović, potpredsjednica pulskog SDP-a koja je do prošlih lokalnih izbora bila zamjenica gradonačelnika Pule. Ni ona nije prošla na novim izborima pa je zaposlena u Lutriji. A da bi se za nju oslobodila direktorska pozicija, s mjesta direktorice financija smijenjena je osoba koja je taj posao obavljala 35 godina, a kojoj nije naštetila čak ni koalicijska vlada Ivice Račana. U Lutriju je zaposlen i pulski omladak Partije Vitomir Škarić koji je prvotno bio zaposlen u Casinu Histria u Puli.

Tu priči međutim nije kraj. Boško Poljak 23 godine bio je u mirovini, a onda se odlučio prijaviti na natječaj koji je raspisala Javna ustanova Nacionalni park Krka, za radno mjesto rukovoditelja tehničkih poslova. Na taj javni natječaj javilo se 13 kandidata koji su zadovoljavali dosta široke uvjete. Među njima, najboljim je proglašen Poljak, a koje li slučajnosti upravo on je bratić premijera Zorana Milanovića. Spomenimo uz put, Poljak je umirovljeni časnik JNA, a mirovine se domogao sa 30-tak godina. Tako je sa 50-tak godina uz more nezaposlenih i onih koji svakodnevno zbog iste problematike napuštaju zemlju baš taj umirovljenik dobio posao upravitelja u NP KRKA.

Dakako, da bi sve bilo u skladu s obiteljskim običajima i Poljak je član SDP-a, ali ujedno i sin premijerove tete, odnosno sestre Milanovićeva oca Stipe. Snježana Gernhardt zaposlenica je Ministarstva obrazovanja u sklopu kojega je postala voditeljica Službe za kurikulum, udžbenike i standard u jednoj od većih Uprava spomenutog ministarstva. Tko bi rekao da je spomenuta dama sestra popularne SDP-ove europarlamentarke Biljane Borzan? Gradonačelnik Splita SDP-ov Ivo Baldasar na isteku prve godine mandata suočio se s neugodnim prozivkama. Kćerku Ivanu zbrinuo je čak u Zagrebu, u kabinetu HNS-ove ministrice kulture Andree Zlatar. Premda se većina profesora i učitelja po završetku fakulteta uglavnom bezuspješno bori za pronalazak posla problema s time nije imala Ana Kadović. Ona je u jesen 2012. godine dobila stalan posao kao profesorica latinskog jezika i povijesti u zagrebačkoj Prirodoslovnoj školi Vladimir Prelog. Na natječaju za taj posao našlo se pet kandidata koji su zadovoljili uvjete, a jedan od njih imao je položen čak i stručni ispit. Kadović tada ispit nije položila, ali ipak bila je odabrana. Obzirom na to da je u ovoj priči puno slučajnosti profesorica je inače sestra Marije Lugarić, poznate SDP-ovke, a da situacija bude još slučajnija sestra Lugarić u to je vrijeme bila zamjenica ministra obrazovanja. Mogla bi se tako do u nedogled nabrajati sva SDP-ova uhljebništva. A mudri bi pak iz svega mogli zaključiti da novo vrijeme, nosi nove uhljebe, dok naša obrazovana i kruha gladna djeca odlaze u svijet.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.