Ivana Ivanovic/PIXSELL

APEL OČAJNIH RADNIKA: Usudi li se Mostov ministar reagirati na SDP-ovo uhljebljavanje?

Autor: I. Delić

Djelatnici Parka prirode Lastovo još od Zmajlovićeve ere upozoravaju na nelogičnosti u poslovanju njihove institucije, ali na njihova upozorenja nitko ne reagira.

Nova vlada, ali ista putanja, otprilike takvom scenariju posljednjih nekoliko mjeseci svjedočili su djelatnici Parka prirode Lastovo, o čijim problemima naš portal prvi i jedini ekskluzivno progovara još od vremena kada je tom institucijom ravnala mašinerija bivšeg ministra zaštite okoliša, Mihaela Zmajlovića. Najnovija događanja u Parku, u jeku turističke sezone, osobito su uznemirila zgrožene djelatnike koji ističu da je nestabilnost vlade omogućila lov u mutnom na trenutno zrakopraznom političkom prostoru.

Problemi koje im zadaje osuđeni ravnatelj Kristo Jovanović očigledno se ne misle rješavati pa on skupa s Upravnim vijećem ustanove raspisuje izbore za najključnija mjesta u Parku. Traži se tako stručni voditelj i tajnik ustanove, za što je natječaj raspisan prije 20-ak dana. Apsurd jest to što je ravnatelj Jovanović itekako svjestan da je natječaj u najmanju ruku, radi neusklađenosti pravilnika parka s novim Zakonom o zaštiti okoliša, protupravan, on ga ipak raspisuje uz potporu Upravnog vijeća. Zahvaljujući djelatnicima Parka koji su o nelogičnostima obavijestili nadležno Državno odvjetništvo, policija je opetovano po tko zna koji put upala u prostorije ustanove izuzimajući natječajnu dokumentaciju. Znajući način i trajanje policijskog postupanja, naši sugovornici strahuju da vrlo lako može doći do toga da se kandidati izaberu te da s radom otpočnu dok postupak policije i odvjetništva dođe u proceduru.

Da priča bude još apsurdnija, glavni kandidat za stručnog voditelja ustanove jeste Gojko Antica koji živi u nadi da će ga njegov prijatelj ravnatelj primiti opetovano na reizborno mjesto, iako se protiv njega vodi postupak pred nadležnim sudom u Dubrovniku radi protupravnog prisvajanja troškova prijevoza, radi se o oko 20 tisuća kuna. Antica stoga nije u mogućnosti ishoditi potvrdu o nekažnjavanju koja mu je nužna za natječaj. Po rođačkoj liniji na mjesto tajnika puca Stjepan Jurica kojega će ravnatelj pokušati ustoličiti. Riječ je inače o uzajamnoj kompenzaciji jer ga je ovaj dok je bio predsjednik lastovskog ogranka SDP-a preko ministara Arsena Bauka i Zmajlovića postavio za ravnatelja ustanove. O svojim brigama djelatnici Parka prirode obavijestili su aktualnog ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića, ali i njegovu pomoćnicu za zaštitu prirode Irinu Zupan, ali oni, čini se, zbog trenutnog političkog vakuma, niti hoće niti žele reagirati, na što ih djelatnici pozivaju. 

Autor:I. Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.