Anton Kikaš doživio ovacije publike u Osijeku, a ovih dana stiže i u druge hrvatske gradove (FOTO)

Autor: dnevno.hr

Igrano-dokumentarni film „Nisam se bojao umrijeti – domoljubna misija Antona Kikaša 1991.“ redatelja Jakova Sedlara i scenarista Hrvoja Hitreca puni dvorane diljem Hrvatske.

U nedjelju je u Osijeku, u dvorani Osječke biskupije održana svećana projekcija filma “Nisam se bojao umrijeti”, o domoljubnoj misiji Antona Kikaša 1991. Više 300 osoba s velikom pozornošću pratilo je film redatelja Jakova Sedlara u kojemu, uz nekoliko istaknutih hrvatskih glumaca (Dragan Despot, Željko Konighsnecht, Ana Majhenić, Božidar Alić…) igra i slavni američki glumac Armand Assante. Prave ovacije doživio je Anton Kikaš koji je nakon projekcije održao prigodno slovo, nakon čega je nastavljeno druženje s nazočnima u svećanom holu dvorane.

Film će se u ponedjeljak prikazati u Vinkovcima, a u utorak u Slavonskom Brodu. U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt i Organizacijskog odbora prikazivanja filma “Nisam se bojao umrijeti” prikazat će se u četvrtak, 27. listopada 2016., s početkom u 19 sati u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu.

Iz životopisa Antona Kikaša:

„Kada se u ljeto 1991. godine nad Hrvatskom nadvila avet rata, Kikaš je odlučio pomoći Domovini i svome narodu, koji se nije imao čime braniti od agresora. Uz novčanu pomoć hrvatske zajednice Toronta, stavljajući život na kocku, zrakoplovom iz Južno Afričke Republike dopremio je avionom Boing 707 oružje na aerodrom u Zagreb, koje je bivša jugo-armija prisilno zaplijenila, jer u to vrijeme 31. kolovoza još nije bio uveden embargo na uvoz oružja. Njega su pod torturom odveli u vojni zatvor u Beograd, gdje je tri mjeseca odležao u samici, da bi nakon toga bio razmijenjen za uhićenoga generala jugo-armije Aksentijevića. Neke od njegovih pjesama motivirane su tim zbivanjima.“

Desk

Desk

Desk

Autor: dnevno.hr

ZADNJE VIJESTI