ANTO ĐAPIĆ: ‘Oni koji me napadaju, pravi su neprijatelji hrvatske kulture!’

Autor: Mia Mitrović

Vijest o izboru Ante Đapića u kazališno vijeće osječkog HNK izazvala je burne reakcije i javnu polemiku širokih razmjera. Čuli smo razne stavove, osude i kritike funkcioniranja vijeća koje još nije ni započelo sa svojim radom, no u čitavoj toj debati, još uvijek se nije čuo glas samog ‘okrivljenika’. Stoga smo popričali s nekadašnjim gradonačelnikom Osijeka i predsjednikom HSP-a, a danas čelnikom stranke Desno, Antom Đapićem.

“Jako sam iznenađen ovolikom količinom mržnje i negativnih reakcija zbog mog izbora u vijeće HNK Osijek. Protiv mene se vodi brutalna kampanja na političkoj osnovi, srećom, više u ostatku Hrvatske nego u Osijeku koji sa mnom nema problem jer Osječani znaju koje su moje zasluge za kulturni život grada”, rekao nam je Đapić i dodao kako je na funkciju koju obavlja pro bono, izabran jednoglasno od strane Gradskog vijeća Osijeka.

“Tragikomično je to što se na ovakav način preispituju moje kompetencije. U gradskoj politici sudjelujem od 2005., dva puta sam biran za gradonačelnika, a bio sam i predsjednik gradskog vijeća te sam dobro upoznat s načinom na koji u gradu funkcionira kultura” , govori.

“Cijelo vrijeme djelovanja u gradskoj politici bio sam faktor u kreiranju politike osječkog HNK. Kultura i politika su isprepletene, a na gradskoj razini, koliko ima novca, toliko ima i kulture. Puno sam radio, borio se sa sindikatima kulturnjaka, a danas kao političar nemam niti jedno otvoreno pitanje ni s jednim osječkim kulurnjakom”, objašnjava Đapić te podsjeća kako je grad Osijek, u vrijeme mandata bivšeg ministra kulture Bože Biškupića s kojim je imao sjajnu suradnju, bilježio ogroman kulturni procvat.

“Osnovana je umjetnička akademija koja ni po čemu nije zaostajala od zagrebačke, koncerte su održali Bryan Adams i Whitesnake, otvoren je Arheološki muzej, u HNK je gostovao ruski balet… Kultura je važna za identitet naroda i kao političar sam svjestan toga te sam uvijek činio sve da omogućim nesmetano odvijanje kulturnih sadržaja. Nakon svih tih godina u službi, bedasto je dovoditi u pitanje moju kompetenciju”, ističe te dodaje da napadi na njega dolaze od onih koji ga ‘ne mogu vidjeti živog’ te da su na osobnoj razini, kao i uostalom, napadi na njegova kolegu vijećnika u zagrebačkom HNK, Zlatka Hasanbegovića.

Pa i Frljić je politika

“To s Hasanbegovićem isto je smiješno. Kultura je političko pitanje, a mi smo atipični predstavnici u tim strukturama i otuda dolazi problem. Što je Frljić nego politika?”, postavio je pitanje Đapić na što smo mu odgovorili kako je Frljić nagrađivani redatelj koji privlači ljude u kazalište.




“I marihuana privlači mlade pa to ne znači da nije štetna. Pornografija također privlači pa to ne znači da je društveno prihvatljiva. Po meni, Frljić nije kultura već primjer zlouporabe kulture, ali što se mene tiče, ako ima publiku, neka i on radi”, spremno je odgovorio naš sugovornik te dodao kako je politika ta koja financira kulturu stoga ima pravo znati kakvi će sadržaji biti na repertoarima.

“Svaku odluku donose vlasnici kazališta, a to su grad Osijek i Osječka županija. Ne može nitko Antu Đapića učiti što je hrvatska kultura! Ovi koji su najglasniji u napadu na mene nikada ne idu u kazalište! Hrvatska desnica sama je kriva što su takve zmije i gušteri izmilili ispod kamenja!”, pomalo se ražestio naš sugovornik.

“Iako tvrde suprotno, ljevica je u Hrvatskoj puno agresivnija i netolerantnija od desnice i u svojim napadima ne bira sredstva. Još nije bila ni jedna sjednica vijeća, a već su me napali iz sve raspoložive artiljerije! Mene, koji čitav život djelujem u hrvatskoj kulturi!” ljut je naš sugovornik zbog stanja stvari u Hrvatskoj te dodaje kako je sa Slobodanom Šnajderom, intendantom osječkog HNK, iako su ideološki na različitim stranama, ima odličan odnos.




“U korektnim smo odnosima i cijenim način na koji vodi kazalište. U jednom trenutku imali smo krizu u gradu i natezanje oko intendanta. Tada sam stao na njegovu stranu i drago mi je jer HNK Osijek radi izvrsno”, kaže Đapić te dodaje kako je nedavno pisao ministrici kulture Nini Obuljen.

“U pismu sam podsjetio da osječko Ljeto kulture ne dobiva potporu ministarstva kakvu zaslužuje. U usporedbi sa Splitskim ljetom i Dubrovačkim ljetnim igrama, ne dobiva gotovo ništa. Pisao sam joj i o osječkom Arheološkom muzeju, koji je ljevičarska vlast ukinula i pripojila Muzeju Slavonije i Baranje. Pisao sam joj, a ona je reagirala”, kaže.

“Napadi poput ovoga koje ja doživljavam, izraz su najnižih ideoloških strasti. Ti se bune protiv svega što hrvatski diše, a zaboravljaju da su nas izabrali građani! U medijima danas vlada najobičniji huliganizam. Oni koji me napadaju, a ne ja, pravi su neprijatelji hrvatske kulture!”

 

Autor:Mia Mitrović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.