screenahoot

‘ANTIOLUJAŠI’ S TRGA: ‘Tražimo da se sankcioniraju napadači na prosvjednike, a od ‘kukavice’ Orepića očekujemo ispriku’

Autor: T. Budak

Iako je skupina prosvjednika nezadovoljna obilježavanjem Oluje došla na prosvjed koji im je bio zabranjen, sada zahtijevaju da se sankcioniraju hrvatski branitelji koji su ih na zagrebačkom trgu željeli spriječiti u tom naumu.

Članovi Platforme 112 i Antifašističke lige Republike Hrvatske nisu zadovoljni načinom na koji se razvila situacija prilikom prosvjeda protiv Oluje koji je, zapravo, bio zabranjen:

“Najoštrije osuđujemo ne samo verbalno već i fizičko nasilje kojem su na današnjem mirnom okupljanju na Trgu bana Jelačića u Zagrebu bile izvrgnute mirovne aktivistkinje i aktivisti. Političku odgovornost za današnji izljev nasilja snosi direktno ministar Orepić. Pravno neutemeljenom zabranom legitimnog mirnog okupljanja, ministra ne samo da je povrijedio pravo građanki i građana na prosvjed i izražavanje, već je politički ohrabrio nasilnike da se fizički obračunaju sa svojim neistomišljenicima. Temeljna dužnost ministar Orepića bila je osigurati sve potrebno kako bi se mirni prosvjed održao. Politički motiviranom i kukavičkom zabranom on je grubo izigrao Ustavom zagarantirana prava građanki i građana. U demokratskom društvu ovakvo je ponašanje apsolutno neprihvatljivo i stoga zahtijevamo od ministra Vlahe Orepića da se javno ispriča napadnutim aktivistkinjama i aktivistima te građanima Hrvatske čiju sigurnost očigledno ne može jamčiti”, može se pročitati na stranicama Documente.

Aktivisti i članovi nevladinih udruga tvrde kako se neće zadovoljiti samo Orepićevom isprikom, već očekuju sankcioniranje skupine branitelja koja ih je omela u nakani da održe zabranjeni prosvjed:

“Nasilno i sramotno ponašanje napadača prisutne policijske snage nisu spriječile ni naknadno sankcionirale, čime su najgrublje povrijedile temeljno ljudsko pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed garantirano Ustavom RH. Nadležni policijski službenici snose odgovornost za ovaj propust i policijsko nečinjenje. Rezolutno zahtijevamo od nadležnih tijela Ravnateljstva policije da provedu temeljitu istragu i sankcioniraju odgovorne.

Policija ima zadaću čuvanja ustavno-pravnog poretka RH i jamac je ostvarivanja ljudskih prava građana, pogotovo u situacijama kada građanke i građani javno iznose svoje mišljenje na mirnom skupu. Društveni pluralizam i pravo na javno okupljanje temelj su demokracije i država ih je dužna štititi u svim okolnostima, neovisno o izbornoj kampanji”, zaključuje Platforma 112.

Autor: T. Budak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.