Zarko Basic/PIXSELL

ANONIMNI GENERALI OPTUŽILI KRSTIČEVIĆA: ‘U rujnu ’91. još si bio u JNA’, podršku mu dali Gotovina, Ostojić i Milanović

Autor: Dnevno.hr

Umirovljeni generali su Nacionalu dostavili dio arhivske građe sigurnosnih službi, koji inkriminira Damira Krstičevića da je u rujnu 1991. još bio u JNA, te da je kasniji poslovni uzlet izgradio na poslovima s MORH-om.

Novi broj tjednika Nacional objavio je članak u kojem se poziva na anonimne desno orijentirane generale, i navodi da je Damir Krstičević “u rujnu 1991. još bio u JNA”.  Umirovljeni generali su Nacionalu dostavili dio arhivske građe sigurnosnih službi, koji inkriminira Damira Krstičevića da je u rujnu 1991. još bio u JNA, te da je kasniji poslovni uzlet izgradio na poslovima s MORH-om.

Nositelj HDZ-ove liste u X. izbornoj jedinici Damir Krstičević u utorak je, prilikom susreta kandidata te liste s braniteljima u Splitu, poručio kako se HDZ konsolidirao te da nije “razbijena vojska”. Naknadno, Udruga veterana 4. gardijske brigade oštro je reagirala na članak tjednika Nacionala.

Udruga veterana 4. gardijske brigade poručila je da je riječ o “nastavku specijalnog rata protiv generala Krstičevića, protiv dragovoljaca, veterana 4. gardijske brigade, vrijednosti Domovinskog rata i u konačnici protiv bolje i stabilnije Hrvatske”.

“General Damir Krstičević, častan je čovjek, naš legendarni zapovjednik. Pod njegovim zapovjedanjem postigli smo najveće pobjede u povijesti Hrvatskog naroda i ima naše puno povjerenje”, priopćeno je iz te Udruge.

Pojašnjavaju kako specijalnim ratom nazivaju objede i laži da je Krstičević napadao Vukovar, dok je činjenično bio pripadnik izvidničkog voda 4. gardijske brigade HV. Udruga naglašava da je dovoljno pogledati u arhivu personalne službe 4. gardijske brigade HV kako bi se utvrdila istina kada je Krstičević pristupio u postrojbu, koje je dužnosti obnašao i do kada je bio pripadnik postrojbe.

“Očito je da istina ne zanima one koji su predstavljeni kao desno orijentirani generali ili desno orijentirani časnici. Kodeks i čast hrvatskog časnika, a posebno hrvatskoga generala ni u kojem slučaju ne stanuje u ljudima koji negdje u zamračenim, zadimljenim i alkoholom ispunjenim prostorijama smišljaju takozvane obavještajne afere”, navode iz Udruge.

Reagirao i Ostojić

Ranko Ostojić se danas putem Facebooka oglasio o optužbama anonimnih umirovljenih generala na račun generala Damira Krstičevića.

Ostojić se prisjeća kako je potkraj 1991. godine položaje u dubrovačkom zaleđu predao baš Damiru Krstičeviću. Ne želi iznositi detalje o situaciji na ratištu, ali naglašava kako je njemu i njegovim suborcima 4. Brigada, kojom je zapovijedao Krstičević, pristigla upomoć.

“Pun mi vas je kufer sa vašim obračunima 25 godina nakon sto se istina dogodila”, zaključuje Ostojić.

Registar hrvatskih branitelja otkriva da je Ostojić u postrojbama HV-a proveo nešto manje od 10 mjeseci,  od 30. lipnja 1991. do 23 travnja 1992.

Krstičević je već dobio podršku Ante Gotovine, koji ga je njegov ratni put nazvao čestitim i uzornim, te Zoran Milanovića koji je rekao da je Krstičević, što se njega tiče, heroj.

Autor: Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.