Jurica Galoic/PIXSELL

ANKETA! Jedna opcija vodi u sve tri, no moguća su i iznenađenja

Autor: Dnevno.hr

Moguća iznenađenja poput stranke Pametno.

Nova TV je u sklopu praćenja parlamentarnih izbora 2016. pripremila veliko terensko predizborno istraživanje na 10 izbornih jedinica. Istraživanje je za Novu TV provela agencija Ipsos od 19. kolovoza i 4. rujna 2016. Istraživanje je provedeno metodom osobnog intervjua u kućanstvu na punoljetnim građanima Republike Hrvatske.

Večeras su objavljene procjene za 1., 2. i 6. izbornu jedinicu. U svakoj izbornoj jedinici maksimalan broj mandata je 14.

NARODNA KOALICIJA OSVAJA 1. IZBORNU JEDINICU, ALI MOGUĆA I IZNENAĐENJA, POPUT STRANKE PAMETNO

Narodna koalicija osvaja 38,7% i prva je lista u ovoj izbornoj jedinici, HDZ je sa 26,7% druga lista. MOST osvaja 10%, Bandićeva koalicija 7,8% potpore birača. Stranka PAMETNO u 1. izbornoj jedinici ima 6% potpore, a koalicija oko Živog zida uživa potporu od 5,9%.

Narodna bi koalicija osvojila 6 mandata, HDZ 4, a po jedan mandat mogu osvojiti MOST i Bandićeva koalicija. Jedan mandat nije isključen niti stranci PAMETNO te koaliciji Živi zid.

Od 14 mandata, 2 mandata nisu sigurna, i to Živog zida i stranke PAMETNO. A za ta 2 mandata se zapravo uz te dvije stranke bore još i Narodna koalicija, HDZ i MOST, koji bi time povećali broj svojih mandata u odnosu na prvu procjenu.

Podsjetimo, u prvoj izbornoj jedinici kandidati su Zoran Milanović i Andrej Plenković.
NARODNA KOALICIJA VODI U 2. IZBORNOJ JEDINICI, HDZ DRUGA LISTA

Narodna koalicija sa 32,6% prva je lista u 2. izbornoj jedinici, a HDZ ima potporu od 29,4%. Bandićeva koalicijska lista uživa potporu od 11,4%  birača, a MOST ima 8%, dok j koalicija Živog zida ima potporu od 7,1%.

No, podjednaki broj mandata dijele Narodna koalicija i HDZ, njih 5, Bandićeva koalicija mogla bi dobiti 2 mandata, a MOST i Živi zid po 1 mandat.

U ovoj izbornoj jedinici se za 2 mandata bori 5 stranka. Živi zid nije siguran u svoj jedini mandat, ali i Milan Bandić u 1 mandat koji mu „visi“. To znači da se za 2 mandata bore 3 opcije, jer u utrci za jedan od ta dva mandata je i Narodna koalicija.

NARODNA KOALICIJA VODI U 6. IZBORNOJ JEDINICI 

Narodna koalicija sa 33,5% prva je lista u 6. izbornoj jedinici. Na drugom je mjestu HDZ sa potporom od 29,1% birača, zatim slijedi Bandićeva koalicija sa 10,7%, MOST osvaja 9,9% birača, a koalicija predvođena Živim zidom osvaja 7,8%

Narodna koalicija tako ima 6 mandata, HDZ 5, a po 1 mandat osvajaju Bandićeva lista, MOST i Živi zid.

U 6. izbornoj jedinici, jedan mandat Narodne koalicije nije siguran, i ta se stranka bori za njega sa Bandićevom koalicijom i MOST-om, kojima bi to, i jednom i drugom u slučaju da ga preuzmu Narodnoj koaliciji, bio drugi osvojeni mandat u toj izbornoj jedinici.

Autor: Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.