ANDREJ PLENKOVIĆ KRITIZIRA VLADAJUĆE: Nisu spremni za upravljanje državom u uvjetima članstva u EU

Autor: Jelena Jakšić / Zagreb.info

Što nam je zapravo donijela Europska unija te zašto i dalje među građanima ne postoji osjećaj za pripadnost jednoj takvoj zajednici, komentirao je mr. sc. Andrej Plenković, potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta i jedan od najaktivnijih i cjenjenijih hrvatskih EU parlamentaraca iz redova HDZ-a.

”Aktualna Vlada je preuzela vođenje Hrvatskom nakon uspješno okončanih pristupnih pregovora prethodne HDZ-ove Vlade. Međutim, nije se pokazala spremna za upravljanje državom u uvjetima članstva u EU.”

Već dvije godine Republika Hrvatska članica je zajednice koja je još od ranih 90-ih predstavljala, jedan od najvažnijih strateških ciljeva moderne i suverene države. Konačno, u srpnju 2013. godine nakon nimalo jednostavnog puta, Hrvatske je postala 28. punopravna članica Europske unije. Što nam je zapravo donijela Europska unija te zašto i dalje među građanima ne postoji osjećaj za pripadnost jednoj takvoj zajednici, komentirao je mr. sc. Andrej Plenković, potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta i jedan od najaktivnijih i cjenjenijih hrvatskih EU parlamentaraca iz redova HDZ-a.

Koliko su uopće hrvatski državljani svjesni pripadnosti Europskoj uniji?

– Nakon dvije godine članstva u Europskoj uniji, možemo zaključiti da pripadamo krugu stabilnih i razvijenih europskih demokracija te uživamo međunarodni ugled kao punopravna članica. Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu su predanim angažmanom pridonijeli tom statusu. No, kada izuzmemo institucionalni okvir i prisjetimo se premale izlaznosti na dva ciklusa europskih izbora, vrlo je bitno da Vlada nastavi s informativnom kampanjom o prednostima članstva u EU i otvara dijalog o europskim pitanjima u javnosti. Hrvatski građani bit će u punom smislu svjesni pripadnosti EU kada će se kroz mehanizme članstva stvarati napredak i osjetiti boljitak u RH.

Mislite li da je Hrvatska do sada iskoristila sve mogućnosti i prednosti koje jedna ovakva zajednica pruža? Što je aktualna vlast učinila loše po pitanju pozicioniranja Hrvatske u Europskoj uniji?

– Aktualna Vlada je preuzela vođenje Hrvatskom nakon uspješno okončanih pristupnih pregovora prethodne HDZ-ove Vlade. Međutim, nije se pokazala spremna za upravljanje državom u uvjetima članstva u EU. Prioritetni cilj članstva u EU bio je podizanje standarda života naših građana. Hrvatska je s BDP-om ispod 60 % prosjeka Unije razvijenija samo od Bugarske i Rumunjske u EU. Treći smo po broju nezaposlenih, a ozbiljan problem je i nezaposlenost mladih. Analiza Državne revizije pokazala je da je RH do kraja 2014. povukla 720 milijuna eura, što je za 30 milijuna manje od uplata. Takva bilanca rezultat je preslabih administrativnih kapaciteta, nedostatnog ulaganja u pripremu projekata i podrške lokalnim jedinicama. Izostale su strukturne reforme Vlade na koje su upozoravali HDZ, ali i Europska komisija. Posljedica toga je previsoki proračunski deficit od 5,7 posto i rastući javni dug od 85 posto. Hrvatska ne smije propuštati razvojne prilike koje nudi Unija redistribucijom proračunskih sredstava. Na raspolaganju nam je do 2020. čak 11 milijardi eura za kohezijsku politiku, poljoprivredu i ruralni razvoj, te razvoj ribarstva. Njihovim povlačenjem možemo iz trenutne stagnacije prijeći u razdoblje gospodarskog rasta. Hrvatska vanjska politika premalo je usmjerena na razvijanje gospodarskih i diplomatskih odnosa sa srednjoeuropskim i zapadnim partnerima. Kao potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP snažno se zalažem za pozicioniranje i asertivnu ulogu RH u formuliranju i provedbi zajedničke vanjske, sigurnosne i obrambene politike EU.

”Korektno surađujemo s hrvatskim zastupnicima koji pripadaju drugim strankama i grupacijama. Zajednički djelujemo oko interesa od strateškog značaja za RH, a posebno je to bilo izraženo glede pozicioniranja vanjskopolitičkih tema, podrške zemljama u susjedstvu na europskom putu, ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH, rezolucije o Šešelju, apela za ukidanje srbijanskog zakona na temelju kojeg je uhićen Veljko Marić, naknade šteta zbog prirodnih katastrofa, promicanju hrvatske kulture i drugim gospodarskim pitanjima.”




ŽIVOT NA RELACIJI BRUXELLES-ZAGREB: ”Zagreb je grad koji ima potencijal postati prava europska metropola!’

Kojom ocjenom biste ocijenili rad HDZ-ovih zastupnika u EU Parlamentu? Jeste li zadovoljni suradnjom i s ostalim zastupnicima u Parlamentu?

– Mogu reći da smo kao zastupnici HDZ/HSS-a uspjeli iskoristiti našu inovativnu ulogu na političkoj sceni, kako bi emancipirali u Europskom parlamentu brojna pitanja koja se tiču svakodnevnog života naših građana. Vidljivi smo među drugim europskim kolegama. Nastojimo građane povezati s prilikama europskog tržišta i mogućnostima europskih fondova. Vrlo je važno da zastupnici u EP svoj utjecaj multipliciraju snagom političke skupine kojoj pripadaju. U tom smislu, korisno je što HDZ/HSS zastupnici pripadaju najsnažnijoj političkoj grupaciji Europskoj pučkoj stranci. Korektno surađujemo s hrvatskim zastupnicima koji pripadaju drugim strankama i grupacijama. Zajednički djelujemo oko interesa od strateškog značaja za RH, a posebno je to bilo izraženo glede pozicioniranja vanjskopolitičkih tema, podrške zemljama u susjedstvu na europskom putu, ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH, rezolucije o Šešelju, apela za ukidanje srbijanskog zakona na temelju kojeg je uhićen Veljko Marić, naknade šteta zbog prirodnih katastrofa, promicanju hrvatske kulture i drugim gospodarskim pitanjima.




Živite na relaciji Bruxelles-Zagreb. Koliko smo blizu, a koliko daleko od jednog ovakvog europskog grada?

– Kao i većina ostalih zastupnika u Europskom parlamentu, tjedno putujem na relaciji Zagreb-Bruxelles, odnosno Zagreb- Strasbourg u tjednu kada se održava plenarna sjednica. Međutim, ritam aktivnosti je jednostavno takav da zapravo jako mali dio vremena provodimo izvan Europskog parlamenta. Kao najveće administrativno sjedište Europske unije, ali i NATO-a te drugih međunarodnih organizacija, Bruxelles je postao grad u kojem danas zbog poslovnih razloga žive ljudi iz cijele Europe i šire. Zagreb je moj grad koji se razvija i ima dobar potencijal da postane jedna od europskih metropola, a HDZ se na razini grada i četvrti trudi podržavati projekte koji život naših sugrađana čini kvalitetnijim i ugodnijim.

Članak u cijelosti preuzet s portala Zagreb.info

Autor:Jelena Jakšić / Zagreb.info
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.