Anto Magzan/Vecernji list

Analiza potvrdila: Pureći hamburger povučen iz prodaje zaražen je salmonelom

Autor: dnevno.hr

Ministar je najavio i nove pojačane kontrole mlijeka, mesa i druge hrane

Analiza je pokazala da je pureći hamburger s ružmarinom povučen iz prodaje u subotu zaražen salmonelom. Riječ je o hamburgeru talijanskog proizvođača, koji se prodavao u lancu Plodine u Kukuljanovu, nedaleko od Rijeke, ali i u Sparu i Kauflandu diljem Hrvatske.

Ministarstvo poljoprivrede još jučer je posumnjalo u salmonelu te je obavijestilo sve trgovce da taj proizvod povuku iz prodaje.

Ministar je najavio i nove pojačane kontrole mlijeka, mesa i druge hrane radi uvođenja reda na tržištu i zdravstvene sigurnosti građana.

“Ne može se uvoziti smeće iz stranih zemalja. Ja sam apsolutno za fer tržišnu utakmicu, ali kad je zdravstvena ispravnost hrane na jednakoj razini kako iz Hrvatske tako i ostalih zemalja”, rekao je.

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače da je laboratorijski nalaz upravo potvrdio Salmonellu u proizvodu Pureći hamburger sa ružmarinom. Na osnovi obavijesti koja je jučer proslijeđena javnosti u vezi sumnje da proizvod Pureći hamburger sa ružmarinom sadrži bakteriju Salmonella spp., trgovački lanci SPAR HRVATSKA i KAUFLAND HRVATSKA k.d. su prijavili da su isti proizvod imali u svojim maloprodajnim objektima te su ga povukli iz prodaje.

S obzirom da je sanitarna inspekcija nadležna za kontrolu upakirane hrane životinjskog podrijetla u maloprodaji ista je o nesukladnom proizvodu u trgovačkom lancu PLODINE d.d. i sumnji da se proizvod nalazi i u drugim maloprodajnim objektima obaviještena dana 19.11.2016. godine u 17.30. putem e-pošte od strane HR RASFF-a. Do trenutka pisanja ove obavijesti nemamo podatke o rezultatima nadzora istih.

SPAR HRVATSKA po zaprimanju obavijesti od strane veterinarske inspekcije i KAUFLAND HRVATSKA nakon zahtjeva veterinarske inspekcije upućenog putem medija, nesukladni su proizvod uklonili sa polica i poduzeli radnje povlačenja sa tržišta i opoziva od kupaca. S obzirom da proizvođač AIA S.P.A. P., odobrenog broja IT 04 M CE, Le Apollinare Veronesi, 1 – 37036 S Martino B.A. (VR), Italija, direktno prodaje svoje proizvode trgovačkim lancima, HR RASFF je putem sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje o tome obavijestio europski RASFF i zatražio od proizvođača distribucijske liste za Republiku Hrvatsku.

Veterinarska inspekcija u ovom trenutku i dalje provodi inspekcijske nadzore u distribucijskim centrima vodećih trgovačkih lanaca. Ministarstvo poljoprivrede će po dobivanju distribucijske liste od strane proizvođača te ako se utvrdi da je proizvod stavljen na tržište i od drugih trgovačkih lanaca o tome pravovremeno obavijestiti javnost.

Dodatni podatci o proizvodu:

Proizvođač: AIA S.P.A. P., odobrenog broja IT 04 M CE, Le Apollinare Veronesi, 1 – 37036 S Martino B.A. (VR), Italija,

Stavlja na tržište: PLODINE d.d, SPAR HRVATSKA, KAUFLAND HRAVATSKA k.d

Zemlja podrijetla: Italija

Autor: dnevno.hr