Screenshot: Youtube

Analitičar otkriva: Esih će osnovati stranku, Bandić pobjeđuje zbog interesne mreže, a Plenkovićev HDZ najveći je pobjednik izbora!

Autor: Iva Međugorac

Davor Gjenero prokomentirao je rezultate izbora te vjeruje kako Plenković neće ići u prijevremene izbore.

Na prve rezultate lokalnih izbora za naš se portal osvrnuo poznati politički analitičar Davor Gjenero koji ne misli da ovi izbori imaju veliku poruku za HDZ i Most, ali upozorava kako se najzanimljivija bitka zapravo vodi u Metkoviću.
– Znali smo da će HDZ dobiti izbore u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Mene je rezultat od 25 posto Nikole Grmoje čak iznenadio. Nisam očekivao da on na županiji može toliko dobiti. Bio sam uvjeren da to Dobroslavić dobiva s većom razlikom nego što jest. Što se HDZ-a tiče oni će na kraju moći biti zadovoljni rezultatom, svugdje osim u Zagrebu gdje je lista koja je nastala od njih ušla u Gradsku skupštinu i osvojiti će nekoliko mandata’, smatra naš sugovornik dodajući da je rezultat kojega je osvojila Esih zajedno sa suradnicima po njih vrlo velik, premda se na oko čini trivijalnim. – Rezultat je to koji će ih, drži analitičar, voditi prema osnivanju kluba zastupnika od tri zastupnika. Imat će viječnički klub u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, a jedno i drugo predstavlja pretpostavku za financiranje političke stranke i otvaranje nekakvog prostora. To je Esih i Hasanbegovića dovelo u poziciju lidera desne margine hrvatske političke arene. Rezultat je pomalo neugodan za HDZ, ali nije se dogodilo ono što su neki predviđali da bi lista gospođe Esih mogla osvojiti više kandidata, nego ona gospodina Prgometa. A rezultat na gradonačelničkim izborima od trećeg mjesta na dalje ne igra nikakvu ulogu. Potpuno je irelevantno tko je bio treći i četvrti obzirom da prvo dvoje ulaze u drug krug. Pretpostavljao sam da će Esih biti četvrta na ovim izborima ispred Plenkovića, odnosno Prgometa, ali nisam pretpostavljao da će osvojiti toliko glasova da može osnovati zastupnički klub, naglašava Gjenero.
U cijeloj priči oko lokalnih izbora nema pobjednika niti gubitnika, uvjeren je analitičar koji je izbore povezao s događanjima na nacionalnoj razini, s posebnim naglaskom na Most i HDZ, a prokomentirao je i opciju da se Plenković nakon ovoga odvaži na raspisivanje parlamentarnih izbora.
– Uvijek kada držite vlast onda vam je uputnije održavati je, nego izazivati nove izbore. Iz rezultata ovih izbora vidljivo je da bi se otprilike struktura kakva je bila do sada u Saboru ponovila. Očito je da bi HDZ bio nešto malo jači, SDP bi bio nešto slabiji, ali Most i Živi zid otprilike bi održali pozicije. To znači da bi opet bilo vrlo teško uspostaviti efikasnu vladu. Sa novim izborima Plenković bi riskirao i jačanje desnice unutar vlastite stranke, komentira analitičar. Kada je o lokalnim izborima riječ nikakva posebnog traga nije ostavio SDP kojega vodi Davor Bernardić, a kojemu se fotelja u stranci klima. No, Gjenero vjeruje kako se mladi SDP-ovac sa svoje funkcije nakon ovih rezultata ne treba povući.
– Bernardić je tek preuzeo stranku neposredno prije izbora. Ovo su posljedice stanja koje mu je ostavio Milanović, ističe Gjenero.
Naš sugovornik osvrnuo se i na fenomen Milana Bandića koji će po svemu sudeći ostati na čelu Zagreba.
– Bandić ima teflon efekt, ali činjenica je i da je stvorio vrlo snažnu interesnu mrežu koja ga drži na površini, konstatirao je analitičar.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.