Patrik Macek/PIXSELL

HNS-ovci i SDP-ovci skupljaju potpise za službeno izglasavanje nepovjerenja ministru Barišiću

Autor: dnevno.hr

I proljetna sezona u Hrvatskom saboru nastavljena je stankom

Tri zastupnička kluba su u srijedu na početku sjednice zatražili da im se odobre stanke u radu Hrvatskog sabora kako bi mimo najavljene točke dnevnog reda mogli govoriti o temama koje smatraju aktualnima.

Goran Aleksić (klub Snaga i Živi zid) želio je govoriti o zakonima koje je pripremio i proslijedio vladajućima HDZ-u i Mostu, a koji bi konačno riješili manipuliranje kamatnim stopama i ilegalno poslovanje zadruga koje nisu imale licencu za rad u Hrvatskoj. Mostov Miro Bulj želio je komentirati stanje Hrvatskog olimpijskog odbora i sport, a Bernarda Topolko  (HNS/HSU) željela je govoriti o o spomendanu Međimurske županije.

Premijer Andrej Plenković u srijedu Sabor izvještava o sastancima Europskog vijeća tijekom 2016.

“Zastupnici HNS-a pokreću službeni postupak za izglasavanje nepovjerenja ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću zbog dokazanog plagijata i činjenice da je lagao hrvatskoj javnosti”, poručio je potpredsjednik Kluba zastupnika HNS-a Goran Beus Richembergh. Kako dodaje, uvjereni su da će i zastupnici drugih stranaka potpisati njihov zahtjev za koji im je potrebna petina potpisa svih zastupnika, tj. 31 potpis. Razgovarali su i sa SDP-om čiji će se zastupnici također priključiti ovoj inicijativi, a nudit će je i drugim zastupnicima jer ovo smatraju pitanjem odgovornosti prema kriterijima koji vrijede u znanosti i obrazovanju.

“Pravorijek o ovom slučaju dalo je savjetodavno tijelo (Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju) u ime onoga tko ga je imenovao, a to je Hrvatski sabor. Ne možemo pristati na to da se akademska zajednica dijeli na ovom pitanju i da se pokušava mobilizirati onaj njen dio koji bi usiljeno trebao dati potporu ministru Barišiću jer se na taj način srozava, ne samo dostignuti standard u RH, nego međunarodno prihvaćena pravila o nedopuštanju i kažnjavanju plagijata.

Ne možemo također dovesti se u situaciju da tražimo od nastavnika, učitelja, profesora da djecu uče da je krađa tuđeg intelektualnog vlasništva i znanja dopustiva i da je prepisivanje nešto što ne može biti temelj nečijega znanja”, rekao je Beus Richembergh, javlja Večernji list.

Beus Richembergh dodao je da je stvar u rukama Bože Petrova te mu je osobno žao što premijer Andrej Plenković brani Barišića.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.