Patrik Macek/PIXSELL

Matić Plenkoviću: Pobratimili ste Vučića i Krstičevića! Mašala!

Autor: dnevno.hr

Premijeru i ministrima može postaviti ukupno 40 pitanja

Sjednica Sabora počinje u 9.30 sati, a nakon utvrđivanja dnevnog reda, predviđeno je vrijeme za postavljanje pitanja Vladi, popularno zvano “aktualno prijepodne”, na kojem se premijeru i ministrima može postaviti ukupno 40 pitanja.

Želju da premijeru, odnosno nekom od ministara postavi pitanje, iskazao je 41 zastupnik, a prvi na redu je SDSS-ov Milorad Pupovac. Zadnji bi, kako je najavio na Twitteru, trebao biti Bojan Glavašević iz SDP-a.

Tijek događaja:

11:34  Predrag Matić pozdravio je što je Vlada “pustila suzu za Vukovar” prošloga tjedna, ali se isto HDZ nije usprotivila ulasku SNS-a, stranke koju su utemeljili četnički vojvoda Vojislav Šešelj, Aleksandar Vučić, “autor izjave jedan naprema sto”, kao i Tomislav Nikolić, u Europsku pučku stranku.

Premijer je rekao da je Europska pučka stranka najveća politička snaga u Europi, a Vučićeva stranka je još 2013. podnijela zahtjev za statusom i o tome se raspravljalo nekoliko godina i detaljno se raščlanjivalo njihovo djelovanje.

”Mi smo bili suzdržani i u petom mjesecu kada se donosila odluka o primanju novih članova. Bili smo jedina politička snaga cijele pučke stranke koja je imala takav stav. Artikulirala ga je i kolegica Šuica u parlamentu”, rekao je te dodao da su suzdržani je žele imati dijalog.

”Naš je stav bio jasan i principijelan. Srbija ima dugi put




za članstvo u EU, a Vučićeva stranka dug put do punopravnog članstvo u Europskoj pučkoj stranci”, kazao je Plenković.

Matić je rekao da je zadovoljan odgovorom, da je HDZ mogao biti i protiv, a ta srpskastranka bi bila ionako primjena u obitelj pučana.

”Mogli ste biti i protiv. Ništa se ne bi promijenilo. SNS bi svejedeno bio primljen u Pučku stranku. Međutim, vi ste u rujnu uspjeli isposlovati odgodu toga prijema jer pretpostavljam da bi vas više koštalo na izborima nego što je nas koštala ‘šaka jada’. Možda to niste rekli nekim našim kolegama poput Đakića, Culeja, Brkića, Medved, pa čak i general Krstičević – oni su od neki dan pobratimi sa Šešeljem, Vučićem i Nikolićem, Na to samo mogu reći – Mašala”, kazao je Matić.




10:05  Što ćete učiniti da nas ne iznenade nove optužnice u BiH, što će RH učiniti kao punopravna članica EU i NATO-a – pitao je zastupnik Prgomet.

“Uhićenja koja su došla svega dva i pol dana nakon službenog posjeta mene kao predsjednika Vlade su pokazala indikativan tajming tog poteza. Stav Vlade je da svaki zločin i kazneno djelo treba biti istraženo i procesuirano i riješeno, a počinitelji trebaju odgovarati. Istodobno, RH je protiv orkestriranih tajminga, selektivnog pristupa pojedinim optuženima i kaznenim djelima – odgovorio je Plenković.

10:00 -Postavljam pitanje u vezi medijskih natpisa zatvaranje objekata zbog zabrane pušenja, i sanitarne inspekcije, da li je postupila sukladno zakonima i jesu li oštećeni objekti. Zašto se prije nije provodio ovaj zakon? – pitala je zastupnica Josić.

– Nikotin je štetan, zakon je jednak za sve i treba ga se držati. Radi se o 4 objekta koji su kršili zakon i primijenjene su najblaže mjere, zatvoreni su restorani na osam dana. Nitko nije pretrpio ozbiljniju štetu – odgovorio je Kujundžić.

09: 54  Ministre Dobrović pojasnite poticanje obnovljivih izvora u RH – pitao je Nikola Grmoja.

– Povećanje udjela obnovljivih izvora energije je potrebno i poželjno, a i mi smo se obvezali. Problem koji mi imamo je vezan uz način na koji je regulirano pitanje, postoje povlašteni ugovori s proizvođačima energije koji po povlaštenim cijenama prodaju. Isplaćuje se relativno visoki iznos za tu el. energiju. Ta se sredstva namiruju iz 2 izvora: naknada za obnovljive izvore, a drugo je prodaja te energije opskrbljivačima. Dolazi do neravnoteže, budući da je broj dospjelih ugovora, odnosno količina proizvedene energije u porastu. Problem je i zakon tržišta el. energije iz rujna 2015.

09.49  Milorad Pupovac postavio je premijeru pitanje o sanaciji niskonanaponske mreže.  ‘Volio bih da vam ovo pitanje ne moram postavljati, ali na žalost, u ime kluba SDSS-a moram to učiniti. Sanacija i obnova niskonaponske mreže trebala biti završena do 2008 godine, a taj proces nije završen ni 2016. Od tada niti HEP ni ministarstva koja su se time bavila i prebacivala odgovornost nisu omogućila da se u 83 sela i zaselka taj posao završi, u selima koja su mahom povratnička srpska sela. Vjerujemo da ćete iznaći rješenje da se ovo sramotno stanje promijeni i da ljudi koji po zakonu imaju pravo na struju”, rekao je Pupovac.

”Upoznat sam s tim problem. Riječ je o nedovoljno brzoj elektriifikaciji tih područja koja su bila obuhvaćena ratnim stradanjima u vrijeme agresije na Hrvatsku. Na žalost taj proces nije dovršen sukladno planovima. Moja vlada je svjesna tog problema”, rekao je Plenković. Dodao je kako će zadužiti ministarstvo regionalnog razvoja da riješi ovaj problem.

Sabor bi do 15. prosinca trebao potvrditi i protokol uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Crne Gore, a potom ‘uzeti’ redovnu božićnu i novogodišnju stanku do 15. siječnja

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.