screenshoot

Ako je ‘zds’ trajno zabranjen u Jasenovcu, zašto petokraka nije zabranjena u Vukovaru?

Autor: Snježana Vučković

“Kritički odnos prema znakovlju i službenim pozdravima nedemokratskih režima obuhvaća suprotstavljena, ali i različita značenja pojedinih fašističkih i komunističkih simbola i izričaja, kao što su ustaški “U”, pozdravi “Za dom spremni”, “Za dom i poglavnika”, četnička kokarda, znak svastike, kao i znak crvene zvijezde petokrake, srp i čekić ili pozdravi i žigovi “Smrt fašizmu – sloboda narodu” i sl.

Neki od navedenih simbola, službenih pozdrava i gesla gotovo su jednoznačni, a neki su znatno složeniji. Pod posljednjima su tijekom Drugoga svjetskog rata ginuli antifašistički borci, ali su također počinjeni zločini, izricane i potpisivane robije i smrtne kazne “narodnim neprijateljima” ili je pod njima tijekom Domovinskoga rata izvršena agresija na Republiku Hrvatsku.

Na sličan način i pozdrav “Za dom spremni” izvorno predstavlja ustaški pozdrav, ali su pod njim tijekom Domovinskoga rata ginuli i hrvatski branitelji. Također, crvena zvijezda petokraka sastavni je dio usvojenoga europskog povijesnog značenja, bez obzira na njezine zlouporabe od komunističkih režima i JNA tijekom Domovinskoga rata”, dio je uistinu opširnog objašnjenja Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima o korištenjima simbola nedemokratskih režima.”

Dvostruka mjerila 

Iako su svi navedeni simboli ovim opisom naoko izjednačeni, pa bi shodno tome i odluka o korištenju trebala biti izjednačana (ili zabrana, ili dozvola), nije donesen takav zaključak.

Pozdrav “Za dom spremni” smije se koristiti samo za obilježavanje groblja ili mjesta stradavanja članova HOS-a, no da to ne znači da ZDS nije protuustavan, objašnjeno je u odluci. Korištenje ovog pozdrava u bilo kojem obliku, zauvijek je zabranjen na području Jasenovca, i to ima smisla obzirom na masovne likvidacije koje su na tom mjestu počinjene pod ustaškim znakovljem.

Čak i ako ne zadiremo u pitanje zločina koji su se u Jasenovcu dogodili pod crvenom petokrakom koja bi, prema tome, trebala na tom području također biti zabranjena, postavlja se pitanje: što s Vukovarom?




Otvoren prostor za još snažniju podijeljenost

Kako će se zakon postaviti prema gradu u kojem su se uistinu herojski, s prišivenim amblemima “zds” na rukavu, postavili pripadnici HOS postrojbe i to upravo protiv petokrake koja je ovaj grad doslovno razorila te stotine porobila i pogubila stotine ljudi na Ovčari?

Može li se u Vukovaru inzistirati na potpunoj zabrani petokrake, a slobodnoj uporabi pozdrava “za dom spremni”, pitanje je koje Vijeću za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima vjerojatno nije palo na pamet…




Čini se kako je pred donositeljima zakona još jako puno posla, jer ova mišljenja su, unatoč dugim promišljanjima i zajedničkim donošenjima zaključaka, nedovršena, nejasna i otvaraju prostor za još snažnije sukobe i podijeljenost unutar društva. A to ova Vlada nikako ne želi. Ili se varamo?

 

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.