Goran Stanzl/PIXSELL

Akademik Pečarić stao u obranu akademske zajednice: Na člana HAZU-a i izvanrednog profesora pokrenuta je hajka jer je podržao Marka Perkovića Thompsona

Autor: M.M.

"Doista je strašan problem to što prof. Grčević želi od Hrvatskih studija napraviti hrvatske studije, zar ne", zapitao se akademik.

Akademik Josip Pečarić u petak je uputio otvoreno pismo predsjednici Kolindi Grabar Kitarović povodom napada na člana suradnika HAZU-a prof. dr. sc. Maria Grčevića.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Poštovana Predsjednice RH gđo Kolinda Grabar-Kitarović,

Kao potvrdu mojih pisama Vama (jedna kolegica sa Sveučilišta mi je povodom toga napisala: Želim Vam uspjeh u borbi za prava i dignitet znanstveno-nastavnih zvanja!) danas čitam kako je pokrenuta hajka i na Člana suradnika HAZU prof. dr. sc Maria Grčevića voditelja Hrvatskih studija. Navodi se i isti razlog za hajku:

Jutarnji list navodi da je prof. Grčević ostao zapamćen kao jedan od potpisnika peticije da se ne kazni Marka Perkovića Thompsona zbog izvođenja izvornika pjesme „Bojna Čavoglave“, nastale početkom Domovinskog rata i velikosrpske agresije na Hrvatsku, na čijem se početku uzvikuje pozdrav „Za dom spremni“.

http://narod.hr/hrvatska/tijeku-opca-hajka-akademsku-zajednicu-nova-meta-prof-grcevic-voditelj-hrvatskih-studija

Dakle, ipak i poslije više od godinu dana kada je pismo nastalo zbog obrane Marka Perkovića Thompsona i simbola Domovinskog rata pjesme „Bojna Čavoglave“ Vaš ured rekao da je to pismo „na razini provokacije“ iako su dan prije Thompsonovog nastupa u Kninu na paradi Hrvatske vojske u Zagrebu nastupali HOS-ovci sa svojom zastavom na kojoj stoji ZA DOM SPREMNI imamo progon potpisnika peticije. Poslije napada u posljednoj godini dana na mene, moju obitelj, moje suradnike pa i na ono što sam kao znanstvenik uradio, o čemu sam Vam pisao posljednjih dana, sada imamo napad na kolegu Grčevića.




Istina, prije godinu dana su mediji sakrili od javnosti što je bio stvarni razlog Peticije, ali ove godine nisu. Poslije ovogodišnjeg koncerta u Kninu rečeno je kako je problem u „Bojni Čavoglave“! A kao što znate prije toga istim drugovima je problem bila i Thompsonova pjesma „Lijepa li si“. Pjesma čije sam riječi stavio na koricama moje knjige „Hajka na Thompsona“ iz 2012.

Da bi ste vidjelu sve veličinu čovjeka i s ponosom mogu reći Člana suradnika HAZU prof. Grčevića pogledajte pismo koje mi je tada uputio:

„Poštovani akademiče Pečariću,




pratim novinske napise u povodu prijedloga da se pozdrav “Za dom spremni” uvrsti u službene pozdrave Hrvatske vojske, a koji je donesen zbog najave da će pjevač Marko Perković Thompson biti sudski procesuiran jer ga iznosi na početku svoje pjesme Bojna Čavoglave. 

Budući da ste Vi u javnosti izloženi najvećim pritiscima, želim Vam izraziti svoju podršku, uz zamolbu da me uvrstite na popis onih koji su prijedlog u korist pozdrava “Za dom spremni” podržali nakon obznane i reakcija u medijima. Ako takva posebna popisa nema, uvrstite me molim na glavni popis.

S poštovanjem,

izv. prof. dr. sc. Mario Grčević

P.S.

Ovo moje pismo možete slobodno citirati ili distribuirati.“

S druge strane Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu izdao je izjavu povodom nedavne peticije za uvođenje ustaškog pozdrava “Za dom spremni” kao službenog pozdrava u Oružane snage RH. Dakle, 30 profesora na čelu s predstojnikom Odsjeka dr. Tvrtkom Jakovinom i medijskim (kolo)vođom hajke na potpisnike peticije dr. Hrvojem Klasićem, u izjavi su zatražili isključenje iz svih strukovnih udruga hrvatskih povjesničara onih kolega koji su peticiju potpisali. U staroj komunističkoj maniri, traže javnu, a onda i svaku drugu osudu onih koji nisu s njima, koji misle drugačije od njih koji u Hrvatskoj imaju monopol na tumačenje bliže i dalje povijesti.

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/mediji-iznenadujuce-bojkotirali-necastive-s-filozofskog-koji-su-zestoko-osudili-sve-potpisnike-peticije-zds-828695

Mediji im tada nisu dali veliku pozornost jer je očito kako oni negiraju i HOS i Domovinski rat, pa prirodno ne spominju ni obranu simbola Domovinskog rata „Bojnu Čavoglave“. I takovi spominju monopol na tumačenje bliže i dalje povijesti. O kolovođi ovog pisma ovih dana je pisao i prof. dr. sc. Andria Hebrang:

Naravno ima i drugih zamjerki kolegi Grčeviću, ne znate koja je gluplja od koje, ali ovo treba navesti:

Kako piše Jutarnji list, jedna od glavnih zamjerki prof. Grčeviću je što želi „pohrvatiti Hrvatske studije“, te da previše forsira „kroatološku priču“ i, kako stoji u programu, “profilirati Hrvatske studije prema proučavanju hrvatskih kulturoloških i identitetskih pitanja”.

Doista je strašan problem to što prof. Grčević želi od Hrvatskih studija napraviti hrvatske studije, zar ne?

S poštovanjem,

Akademik Josip Pečarić

Autor:M.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.