Tomislav Miletic/PIXSELL

Akademik Aralica: ‘Vjeronauk u školama je činjenica, vjera je srušila komuniste!’

Autor: dnevno.hr

"Kler u politici ne smije sudjelovati, ali vjernik, sa svojom vjerom i svojim svjetonazorom, on mora sudjelovati", kazao je Aralica.

Akademik Ivan Aralica uoči predstavljanja svoje knjige “Anastazija” na ovogodišnjem InterLiberu za Express.hr osvrnuo se na temu vjere, vjeronauka u školama i na komunizam.

“Možete svaku večer vidjeti na televiziji jednog ljevičara koji tvrdi da vjeronauk ne treba biti u školi, da smo mi sekularna država. Ali mi nismo sekularna država. To je komunistički pojam i podrazumijeva da u držanoj politici nema mjesta ni kleru, ni vjernicima, ni njihovu svjetonazoru. Ali mi smo laička država.

Kler u politici ne smije sudjelovati, ali vjernik, sa svojom vjerom i svojim svjetonazorom, on mora sudjelovati. I ja sam protiv toga da kler sudjeluje u politici, znamo periode vremena i društva u kojima je kler imao vodeću ulogu. To je klerikalizam. Ali ako si iz politike odstranio kler, ne možeš i vjernika. Ali vjeronauk je u školama ipak činjenica i veći dio ljevice to je nekako prihvatio.

Komunističko društvo je imalo sreću da je u sebi imalo vjeru, iako progonjenu. Jer da nije bilo te vjere, društvo bi završilo i gore nego što je završilo. Ona je održavala taj moralni supstrat toga društva. Moram reći i to da je vjera zapravo i srušila komuniste”, rekao je  akademik Ivan Aralica.

Aralica je komentirao i  stanje u politici i bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Bio sam svojedobno u prilici rangirati kandidate za predsjednika HDZ-a i na prvo sam mjesto stavio Kujundžića, potom Prgometa i tek onda Karamarka. Karamarko je  upotrebljiv za neke resore, ali nije za čelo stranke kao što je HDZ. Danas se za takav slučaj kaže da je potkapacitiran, nekad se govorilo da “drug nije dorastao zadatku”. Smijenio je sebe i svoju vladu kad je trebao smijeniti sebe da bi sačuvao vlast svojoj stranci. Učinio je to, po mojem sudu, iz neznanja, kad se odvojio od ljudi koji su ga doveli na čelo HDZ-a i kad je, naivan kakav jest, podlegao utjecaju trojice mitomana, dvojice iz HDZ-a i jednoga sa strane koji ne pripada nikom osim sebi, koji su ga uvjerili u mogućnost “preslagivanja””, zaključio je Aralica.

Autor: dnevno.hr