PIXSELL

AGROMAFIJA DRMA HRVATSKOM: Pljačka s pečatom i udruženi zločinački pothvat na čelu s Jakovinom i Romićem

Autor:

Nova afera potresa hrvatsku poljoprivredu, ali reakcije nisu dovoljno primjerene i žestoke s obzirom na okolnosti ovoga slučaja.

Nova afera nagrizla je hrvatsku poljoprivredu, a iz toga resora javnost je potresla priča koja bi se s lakoćom mogla uvrstiti u rubriku vjerovali ili ne. Naime, bez znanja vlasnika privatnih parcela netko se mogao upisati na to njihovo zemljište u Arkodu, sustavu za isplatu potpora te na taj način ostvarivati poticaj. Agencija za plaćanje je korištenje poljoprivrednog zemljišta bez prava na posjed omogućila uredbom koja je na snazi od lanjskog svibnja, a prema toj uredbi se bilo tko u javnobilježničkom uredu mogao prijaviti na tuđu parcelu, bez znanja pravog vlasnika. U izjavi se nigdje ne traži pristana vlasnika ili korisnika zemljišta, već je dovoljan samo supotpis dvaju svjedoka.

Oglasio se o cijelom slučaju i novi ministar poljoprivrede HDZ-ov Tomoslav Tolušić koji je doveo u pitanje zakonitost ovoga procesa te konstatirao kako takvo što nije niti moralno niti normalno.

– To je nešto što moramo spriječiti i pozivam sve poljoprivrednike koji znaju za takve slučajeve da se jave ili u Agenciju, ili u ministarstvo, ili nadležnoj policijskoj postaji, jer takve stvari se u Hrvatskoj ne mogu dešavati- rekao je ministar uz poruku da je to ono što valja spriječiti kako bi se ljudima vratilo povjerenje u ministarstvo poljoprivrede i sve ostale institucije u vladi. Bivši ministar Tihomir Jakovina za čijeg je mandata donesena sporna uredba kazao je u razgovoru za javnu televiziju da je prevara uvijek bilo i da treba pooštriti kontrole. No, još u travnju prošle godine HSS je zatražio od tadašnjeg premijera Zorana Milanovića smjenu ministra Jakovine optužujući ga za nesposobnost, nerad i mutne poslove s podjelom državnog poljoprivrednog zemljišta. Povod za taj HSS-ov zahtjev bila je objava početka aktivnosti oko dodjele zemljišta stočarima na internetskim stranicama Ministarstva, a bez javnog poziva. U periodu od 2007. do 2011. na raspolaganje je dato 120 tisuća hektara zemljišta, a u eri Kukuriku vlade podijeljeno je svega 1500 hektara. Zemlju su prema prozivkama iz HSS-a u prethodnim mandatima dobivale većinom obiteljska poljoprivredna komora, a postupke provodile općine i gradovi, a primjer je općina Lipovljani koja je u razdoblju 2010./2011. podijelila 612 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, od toga više od 400 hektara domaćim OPG-ima, dok je od 2011. do 2015. podijeljeno 78 hektara, pri čemu ni jedan domaćim OPG-ima.

Petir: Jakovina je odgovoran za ovu aferu

Na novonastalu aferu osvrnula se priopćenjem za javnost HSS-ova europarlamentarka Marijana Petir koja prst upire u ministra Tihomira Jakovinu, odnosno u Pravilnik koji je stupio na snagu u vrijeme njegova mandata koji je nakon što je afera otkrivena rekao da je svoju odluku temeljio na Uredbi Eu.

-Niti u jednoj od Uredbi EU ne postoji odredba prema kojoj bi bilo dopušteno ostvarivati neko pravo nauštrb vlasnika poljoprivrednog zemljišta ako ne postoji valjani međusobni ugovor o korištenju toga zemljišta. Također, zahtijeva se jasna identifikacija korisnika prava na izravna plaćanja i jasna identifikacija poljoprivrednog zemljišta na kojem se to pravo ostvaruje. Način utvrđivanja „prava“ na raspolaganje zemljištem za upis u ARKOD prema sustavu koji je uveo bivši ministar Jakovina pred javnim bilježnikom u prisustvu (dva) svjedoka, klasični je primjer otimanja zemljišta i prava na potpore koje pripadaju stvarnom vlasniku ili stvarnom korisniku poljoprivrednog zemljišta- rekla je Petir koja ističe kako specifične probleme vezane uz utvrđivanje vlaništva nad zemljištem u Hrvatskoj koje je danas u vlasništvu valja rješavati izmjenom Zakona o poljoprivrednom zemljištu i uređenjem pravila zemljišnih zajednica, a ne donošenjem Pravilnika kojim je dovedeno u pitanje poštivanje Ustava i zakona.

Kovačević:Agromafija  na djelu 

I pravnik Pero Kovačević slikovito je opisao okolnosti kojima svjedočimo unutar nove afere u poljoprivredi.

-To je u biti pljačka s pečatom. Nekada se s dva svjedoka dokazivalo status borca NOB-a, na taj se način ostvarivalo pravo na boračku mirovinu sudionika NOB-a. Ja sam mislio da je taj institut dokinut ali sada vidimo da je u vrijeme Milanovićeve vlade Partija vratila taj institut. To je jedan od načina na koji se u zakonima stvara plodno tlo za kriminal i korupciju. To nije prvi slučaj u Hrvatskoj, a tu vjerojatno nitko neće niti odgovarati kako to obično kod nas biva. Jakovina ima zapovjednu odgovornost u ovom slučaju baš kao i svi članovi Vlade koji su glasovali za tu odluku, a pitanje je opet i što je radio ministar Romić i njegova ekipa jer to se počelo primjenjivati za vrijeme njihova mandata. Ovo je pljačka s pečatom i jedan od oblika udruženog zločinačkog pothvata. Oni su točno znali koje zemljište nije upisano u registar i koje se ne obrađuje, očito da to nije tako banalno kao što se to želi prikazati. Oni su imali podatke iz sustava o tome koja zemljišta nisu u sustavu, i na ta su zemljišta išli- kaže Kovačević koji smatra kako je agromafija dugo vremena aktualna u hrvatskoj poljoprivredi te zahvaljujući njoj imamo ovu varijantu u kojoj će netko dobivati poticaj za tuđe zemljište koje nije obrađeno. A i kada se zemljište obrađuje, upozorava naš sugovornik, agromafija je ta koja uvozi poljoprivredne proizvode tako da ih naši poljoprivrednici nemaju kome prodati. Dok reakciju ministra Tolušića pozdravlja, skeptičan je prema Dorhu i pokretanju istrage u ovome slučaju, ali jednako tako zamijetio je kako u SDP-u o ovoj aferi nitko nema što za reći. -Ovo nije priča od jučer, stara je to priča i traje godinama, a na cijelu situciju udruge su već upozoravale, a dovoljno govori i činjenica da ministar Romić po tome pitanju ništa nije radio- zaključuje Kovačević.

Autor:

ZADNJE VIJESTI