Patrik Macek/PIXSELL

AFERA O AGROKORU O KOJOJ SE ŠUTI: Kajin otkrio kako je Todorić u tajnosti prodao više od pola Agrolagune Poreč!

Autor: Damir Kajin

Donosimo treći u nizu komentar Damira Kajina vezan uz Agrokor i situaciju vezanu uz koncern koja potresa zemlju.

Dok Jakovčićevi europarlamentarci u Bruxelesu dižu ruke za graničnu izolaciju Istre, a hrvatske briselske “čate“ šute, u Istri Flego glumi PR manekena umjesto da spriječi rasprodaju istarskih tvrtki. Briga IDS za Mirnu, Puris, Cimos, a najmanje njih briga za tvrtke gdje je stolovao Gazda.

Todorić je u Istri imao u koncesiji 1200 hektara. Cijena koncesije bila je 350-1200 kn po hektaru, a poticaj 2500 kn po ha. Što se dogodilo? Todorić je u tajnosti, a za to nisu “znali” radnici, Porečani, Istrijani, mediji… “prodao” 51% Agrolagune Poreč. Kome? Jadranskom, Eurohercu, Agramu… Pošto je šef Agrolagune bivši IDS-ov ministar i Todorićev zaposlenik, pošto je Jakovčić bio savjetnik Todorića, ne mogu vjerovati da za to nisu znali. Šutjeli su, a morali su znati i župan te načelnici Poreča, Vrsara, Tara, Kaštelira… Agrolaguna je stvorena 1930. kao Cantina Sociale od porečkih težaka. I umjesto da Županija i općine Poreč, Vrsar, Tar, Kaštelir, Vižinada, Višnjan i dr. preuzmu Agrolagunu, ona je u tajnosti “šaptom pala”. Tako se ne voli Istra. Dakle, pretpostavljam da su znali za “pad“ Agrokora i kamo sve to vodi, zato i ne treba čuditi da je sve to prodano.

IDS nije glasao ni za, ni protiv, ni bio suzdržan kod Lex Agrokor, a bili su u Sabornici. Ponižavajuće. Da li Miletić koji brani Todorića zna da je isti prodao Agrolagunu. Agrokor ima 34.21% Agrolagune, a Euroherc, Jadransko i Agram 51% Agrolagune. Miletić se ponaša kao u slučaju Mirne ili Purisa. Da li uopće znaju da Agrolaguna u koncesiji na Poreštini ima 1200 ha? Da li bi se sutra to zemljište kao na San Giorgu trebalo prodavat za 2 kn po metru? Pa poticaj po ha iznosi 2500 kn. Zalažu se za decentralizaciju, convivenzu, toleranciju i učinkovitije pravosuđe. Valjda na istarski način.

U Istri barem 50 prvih ljudi IDS-a, što načelnika, pročelnika teže je od 2 mil.€. Ali, veći su problem korumpirano pravosuđe i policija. Gdje je osim u Istri moguće da cijeli odjel za borbu protiv narkotika završi u zatvoru? Gdje je moguće osim u Istri da se na Županijskoj Skupštini u četiri godine ne raspravlja o drogi? Istra je pokradena. Ne izvana već od onih za koje Istrijani glasaju. A zašto za njih glasaju? Jer kontroliraju medije za koje IDS-ovi načelnici, gradonačelnici, župan i šefovi komunalnih poduzeća u 4 god. izdvajaju barem 50 mil. kn. Više no što Županija Istarska financira gospodarstvo.

Autor:Damir Kajin
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.