Dusko Jaramaz/PIXSELL

Admiral Domazet: ‘Ma kakav rat! Nama treba geostrategija i pruga do Rijeke!’

Autor: Marcel Holjevac

Razgovarali smo s admiralom Davorom Domazetom kako bismo razjasnili neke stvari koje su glavna tema medija i zbog kojih su ga napali SDP-ovci Bojan Glavašević i Peđa Grbin, ali i kako bismo razmotrili neka geostrateška i geopolitička pitanja vezana uz odnose sa susjedima kojih se dotaknuo.

Glavašević govori o tome da je Piran tri sardele i o odlasku na koncerte u Sloveniju, je li takav način razmišljanja političara, u stilu pa nije to ništa vrijedno i doveo Hrvatsku u podređen položaj? Slovenskim političarima jako je stalo do Pirana, našima izgleda baš i ne, ili ne razumiju njegovu važnost? Očito tu luke Rijeka i Koper imaju veću važnost veze nego tri sardele.

Geostrategija. Cijela igra oko Savudrijske vale je zadana s “dimnikom”, radi se o bitci za koridor, o suverenitetu. Gubimo suverenitet na moru i u zraku. Otvara se potpuno slobodan koridor, a cijela ide za tim da se Hrvatsku izolira preko koridora. Radi se o naporima Britanaca kojima se u zadnje vrijeme priključila Njemačka. Naravno, treba izolirati luku Rijeka prije svega. A ne treba zaboraviti koliko je ta luka svojevremeno bila važna Mađarima. A sad ulažu u luku Koper. Zajedno sa Slovenijom ulažu u drugi kolosijek i gradnju gata i time izoliraju i izbacuju iz igre luku Rijeka.

Hrvatska ima pogrešnu politiku prema Mađarskoj, zato i oni sada rade pritisak na Hrvatsku. Imamo izolaciju sa zapada i s istoka. A ovi naši ljevičari nemaju pojma što je geopolitika i geostrategija, nego napadaju onog tko im pošalje poruku.

Oni su sustavno radili kaos dva mjeseca, onda su nastavili raditi kaos s pločom, ustašama partizanima i čime sve.

Jesmo li mi sami krivi za taj razvoj situacije, da nas svi zaobilaze i izoliraju, jesmo li mogli to izbjeći i što sad možemo učiniti?

Naravno, mi smo si sami krivi što su nas zaobišli, a zašto nas zapravo zaobilaze? Moramo se vratiti suverenističkoj politici i početi se ponašati pobjednički, sačuvati identitet i dostojanstvo, hrvatski katolički identitet. I naravno konačno sagraditi prugu Rijeka-Zagreb, te naravno povezati i razvijati luke Zadar i Ploče.




Ali gradnja pruge Rijeka Zagreb se svaki put zaustavlja. Za Mađare bi pruga puno značila, ona je ključna za razvoj. Stvar je u tome da svi imaju geopolitiku, samo mi ne. Ovdje se namjerno dovode vlade gdje je svaka iduća gora od prethodne. Sad su doveli Plenkovića.

Događa se veliko geostrateško preslagivanje, projekt Baltik – Jadran. SSSR-a više nema, i Anglosaksonci su proizvodili nerede i osvajali prostore. No sad se traži novo preslagivanje, Rusija je u ofanzivi, a Anglosaksonci u defanzivi.

Ovdje se prelamaju tri svjetske geopolitike, a na Sredozemlju su četiri ključne točke kad se radi o moru. Daradaneli, La manche, Gibraltar i Jadran, odnosno Otrant. Dvije kontroliraju anglosaksonci, Turska Bospor i Dardanale – zato i jest regionalna sila – a sad se bitka vodi za Jadran, za Otrant.




Hrvatska nakon Tuđmana nema nikog tko razumije geopolitiku, nju kroje veliki, a mali se mogu samo prilagođavati. Sad se ide na to da se pokaže da je Hratska zločinačka država, to je glavni scenarij, zato ustaše, partizani i sve to, a s druge treba pokazati da je nefunkcionalna država, širiti defetizam. Treće, treba je isprazniti od stanovnika.

Odakle tako burne reakcije na Vaš intervju u Direktnom?

Pobuna ljevičara! Zašto je njih tako pogodio jedan običan komentar na jedan događaj koji ima implikacije na Hrvatsku? Tri stvari:

Prvo, nudi se rješenje, Hrvatska je cijela nacionalni park, imamo ih osam, a možemo imati još osam. Imamo najveći bazen pitke vode u Europi. Drugo, to se može izglasati na referendumu. Na referendumu se cijela Hrvatska može proglasiti “ekološkim dobrom”, jer jedina u Europi ima preduvjete za to.

Unutar zemlje je namjerno stvoren determinirani kaos pa se bavimo pločama i ustašama, neustašama. Totalna entropija sustava u kom ni jedna institucija ne funkcionira! Slovenija koja nema nikakvu vanjsku politiku, osim one koja se svodi na ucjenjivanje Hrvatske. Neće se oni tako postaviti prema Austriji i Mađarskoj, ali hoće prema Hrvatskoj, što znači da iza njih stoje neke jače geopolitike, Britanija, a to korespondira sa srpskom politikom pritiska na Hrvatsku gdje je glavni ekspoment u Hrvatskoj Pupovac.

Možda su oni koji napadaju površni, ali oni iza njih nisu pa ih šalju kao vučji čopor. Ja nisam govorio o ratnoj opciji, nego o tome da smo stvorili najboljeg pješaka na svijetu, i oni to znaju. Imamo tempo napada u oslobodaličkim operacijama koji NATO ne može postići. Ja sam kao jedan od planera operacije “Oluja” govorio o vrijednostima i mogućnostima hrvatskog vojnika. A oni se tom vojniku rugaju već 17 godina, ponižavaju ga.

On je sposoban za dva dana stići u Ljubljanu, ja ne govorim o operaciji kao operaciji, samo oni to nisu u stanju iščitati, Peđa Grbin i Bojan Glavašević.

Smisao slovenske politike je ucjenjivanje Hrvatske, koji je smisao postojanja hrvatske vanjske politike?

Da ona osvijesti sebe! Sad nema smisao, ali mora osvijestiti da smo gravitacijska stožerna točka i da se u toj priči Baltik – Jadran sve veže na nas. Imamo izvanredan geostrateški položaj a toga nismo svjesni.

Slovenski premijer Miro Cerar posljednjih je dana više puta pozvao da se sjednica otkaže, nazvavši temu “potpuno neprimjerenom”. Upozorio je da se tako međunarodnoj javnosti šalju krivi signali u vezi sa sporom s Hrvatskom, jer Slovenija arbitražnu odluku namjerava implementirati na miran način. Slično je reagirao i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, ocijenivši sazivanje sjednice nepotrebnim. Slovenska službena politika reterira? Glumatanje, kako kažete, ili stvarni sukob unutar Slovenije?

Nije to stvarni sukob, to je za van. Čuvaj se Danajaca i kad darove donose. To je kuhanje žabe, umrtvljivanje Hrvatske. Oni su sve dogovorili, testiraju kako ćemo se ponašati.

Rat ipak nije realna opcija, a Slovenci s tim računaju. Prijetnja silom ovdje možda ipak ne bi bila doživljena kao vjerodostojna, i mi i oni smo NATO, imamo li mi diplomatska sredstva pritiska koja isključuju vojna?

Ma kakav rat! Najmanje što nam treba je rat, jedino ako treba Slovencima! Diplomatska sredstva? Ako vas netko sustavno ucjenjuje, morate proglasiti ekološko dobro, a Slovenci imaju preko 150 tisuća nekretnina u Hrvatskoj, onda će se zamisliti! A onda Sabor mora donijeti i posve nove zakone.

Glavašević onda baš nije dobro razumio Vaše riječi?

Ne, nije on pročitao, onaj tko mu je sugerirao međutim razumije, ja samo pišem da to treba mirno riješiti i ne ući u kaos! Ja samo govorim da se počnemo ponašati kao pobjednička država, priča je o tome za što je sposoban hrvatski vojnik.

Juncker želi RH u Schengenu, to je naša šansa da skinemo arbitražu s dnevnog reda, no što za nas zapravo znači ulazak u Schengen, imigrante?

To je potpuno irelevantno, to je igra, ne treba to uzeti zdravo za gotovo, to su majstori obmane. Juncker je jučer govorio jedno a danas drugu, znači pojavljuje se “spasitelj” Juncker koji u biti ne nudi ništa jer je EK stajala iza pseudopravne agresije na Hrvatsku preko arbitraže. A ako uđemo, jasno, mogu nam uvaliti imigrante.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.