Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL

ADIO MOMCI: Tko su zastupnici koji bi sabornicu mogli promatrati samo na razglednici?

Autor: I. Delić

Ujedno je Špika donedavno bio i pomoćnik glavnog tajnika Zdenka Antunovića u Sportskon savezu Grada Zagreba za sportski program, za što je dobivao 12 tisuća kuna neto od zagrebačkog Sportskog saveza.

Raspuštanjem Hrvatskog sabora ovdašnja je javnost imala prilike pozdraviti se s nekim saborskim zastupnicima, i to dugoročno. Da je tome tako detektira i pravnik Pero Kovačević te se pita hoće li neki zastupnici taj dom demokracije vidjeti isključivo na razglednici.

Milivoj Špika i Miodrag Demo glasali protiv raspuštanja Hrvatskog sabora

Milivoj Špika je glasao protiv odluke o raspuštanja Hrvatskog sabora, što se može i razumjeti jer s dobivenih 131 glasom na zadnjim izborima zna da će Sabor ponovno vidjeti samo na razglednici. Vjerojatno je i Demu uvjerio u to? Posebno je zanimljiva činjenica da su potpisali zahtjev za raspuštanje Sabora. Možda su vjerovali Karamarku i Miloševiću da će presložiti Vladu za razliku od HDZ-ovih zastupnika – kaže Kovačević.

Uistinu, dio zastupnika koji su krasili saborske klupe mora da u njih više neće stupiti. Tako se u pitanje dovodi Hrastov Ladislav Ilčić, a sabornici možda više neće pristupiti niti dio Mostovaca – upitan je tako povratak Ivana Lovrinovića i dijela ekipa koja se očešala o Božu Petrova. Tu također ne treba zaboraviti niti Hrid i njegove zastupnike, a jednako tako spomenuti treba i Radimira Čačića. Da je zdrave logike i pameti, po sličnom načelu trebali bi se riješiti Laburista, ali i HNS-ovaca, kao i spavača unutar HDZ-a i SDP-a iza kojih našim željama i nadanjima unatoč stoji snažna stranačka mašinerija. Da je ta mašinerija itekako značajna možda ponajviše dokazuje već spomenuti Špika. Inače, prvi čovjek Bloka umirovljenika zajedno slovi kao bandićevac, što je uostalom u posljednjim transferima dokazao. Dotični je u kratkom, ali slatkom vremenu sjedenja u zastupničkim klupama naravno primao i plaću, a time se odrekao one koja mu se na račun trebala slijevati iz Gradske skupštine.

Ujedno je Špika donedavno bio i pomoćnik glavnog tajnika Zdenka Antunovića u Sportskon savezu Grada Zagreba za sportski program, za što je dobivao 12 tisuća kuna neto od zagrebačkog Sportskog saveza. Krasi njegovu biografiju još podosta političkih titula pa je tako bio tajnik ureda ravnatelja u Županijskoj upravi za ceste Zagrebačke županije. Obnašao je dužnost dogradonačelnika Trogira, a ujedno je sjedio na čelu Gradskoga vijeća. Dugogodišnji je član Mesne i profesor tjelesnog odgoja te dragovoljac Domovinskoga rata.

Inače, Špika na ulasku u dom demokracije može zahvaliti visokom četvrtom mjestu na listi koje mu je HDZ evidentno poklonio. Time je ovaj postao saborskim zastupnikom sa smiješnim brojem osvojenih glasova pa se ovo čini kao jedna od HDZ-ovih najvećih pogrešaka koja im se, kada se sve zbroji i oduzme, s lakoćom može obiti o glavu. U prvi plan gurnuli su likove poput Špike koji su bezlični, a to ih je debelo stajalo jer sada pak moraju zadovoljiti i te sitne interese koji im realno ništa nisu donijeli. Umjesto toga, mogli su izvući snažne snage iz svoje stranke i značajna imena kojih HDZ očito ima. Rezultati, ali i zdrava logika, govore da je HDZ-u bilo puno isplativije odreći se nebitnog BUZ-a, a u svoj tim trebali su, kako za sada stvari stoje, pridobiti one koji na političkoj sceni imaju kakav-takav značaj.

Autor: I. Delić

ZADNJE VIJESTI