Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

BERNARDIĆ DOBIO MILANOVIĆEVE KADROVE: U Partiji ništa novo!

Autor: dnevno.hr

Od starog kadra u Predsjedništvo nisu ušli jedino Mirando Mrsić, Milanka Opačić, Gordan Maras. I jasno Zoran Milanović koji se nije ni pojavio na stranačkoj konvenciji.

Nakon subotnje konvencije jasno je kako će novi predsjednik SDP-a Davor Bernardić u vodstvu stranke imati polovicu kadra koji se etablirao u vrijeme Zorana Milanovića, dok se druga polovica može smatrati “njegovim” ljudima. U novo Predsjedništvo SDP-a ušli su Rajko Ostojić, Boris Lalovac, Bojan Glavašević, Ivana Posavec Kirin, Mihael Zmajlović, Siništa Hajdaš Dončić, Vedran Babić, Domagoj Hajduković, Biljana Borzan, Zlatko Komadina, Peđa Grbin, Arsen Bauk, Franko Vidović, Predrag Fred Matić, Ivo Jelušić, Nenad Livun i Romana Jerković.

Od starog kadra u Predsjedništvo nisu ušli Mirando Mrsić, Milanka Opačić, Gordan Maras.

Šalabahteri su i ovaj put bili glavna tema izbora. Nekoliko dana prije konvencije među delegatima (njih više od 2200) su kružile različite verzije tima s kojim bi Bernardić želio voditi stranku, a na samoj konvenciji s govornice se osuđivala takva praksa. Gradonačelnik Rijeke, Vojsko Obersnel je pozvao delegate da, unatoč šalabahterima, misle svojom glavom, a jedan je delegat predložio da se istovremeno bira predsjednika stranke i Predsjedništvo jer se jedino tako mogu izbjeći šalabahteri.

Prema verziji šalabahtera s kojim su delegati došli u Zagreb, “poželjni” kandidati za Predsjedništvo bili su Vedran Babić, Domagoj Hajduković, Ivo Jelušić, Romana Jerković, Zlatko Komadina, Nenad Livun, Roberto Lujić, Saša Molan, Mladen Novak, Rajko Ostojić, Ivana Posavec Krivić, Damir Rimac, Zoran Vasić, Franko Vidović. Od “stare” postave s kojom je Zoran Milanović vodio SDP novom stranačkom šefu kao poželjni su bili istaknuti Arsen Bauk, Siniša Hajdaš Dončić i Mihael Zmajlović. U prethodnim verzijama bilo je više imena iz Milanovićeve postave, a spominjali su se Branko Grčić, Peđa Grbin, Siniša Glavašević. Šalabahteri su kolali i stvarali se čak i tijekom same konvencije, pa je tako u jednoj varijanti ispao Hajdaš Dončić, a saznalo se i da postoje verzije prilagođene svakoj županijskoj organizaciji. No, delegati su u Predsjedništvo SDP-a izabrali i ljude koji se uopće nisu spominjali na šalabahterima poput Biljane Borzan, Freda Matića, Borisa Lalovca.

Predsjedništvo SDP-a ima 17 članova od kojih tri dolaze iz Zagreba, a po dva se biraju iz regija, i to Istare i Primorja, iz Dalmacije, iz sjeverne Hrvatske, iz središnje Hrvatske i iz Slavonije i Baranje. Preostala četiri člana mogu doći iz bilo koje ogranizacije. Nakon što se izabrali članovi Predsjedništva, oni se mogu kandidirati za potpredsjednike stranke. SDP ima četiri potpredsjednika.

Članove Glavnog odbora, njih 103, SDP-ovci su birali po novom modelu, i to tako da su predstavnici svake županijske organizacije birali svoje delegate. Prije nego što su delegati konvencije izglasali ovakav način izbora Glavnog odbora obratio im se Nenad Stazić koji se tome žestoko usprotivio. Kazao je da je to put u federalizaciju SDP-a nakon koje im više neće trebati izborna konvencija nego će svaka županijska organizacija moći poslati u središnjicu stranke imena svojih članova Glavnog odbora.

– Ne trebamo više birati ni Predsjedništvo, nego mogu predsjednici županijskih organizacija automatski postati članovi Predsjedništva – kazao je Stazić, ali su SDP-ovci zanemarili njegova upozorenja.




Raskol u SDP-u koji je iza sebe ostavio Milanović osjetio se i na subotnjoj konvenciji. S jedne strane, Bernardić nije više od sat vremena mogao izaći na pauzu jer je bio okružen masom stranačkih pristaša koji su se željeli s njim fotografirati i razmijeniti nekoliko rečenica. Druga polovica bezvoljno se kretala Ciboninom dvoranom i u kratkim razgovorima prognozirala kako je SDP krenuo putem prema dolje koji će se zaustaviti na rejtingu od 6 posto. Struja koja se osjeća poraženo komentirala je i raspored sjedenja. U prvom su redu bili uzvanici, te članovi aktualnog Predsjedništva, no mnogima je zapelo za oko i zasmetalo što je odmah uz stranačkog šefa Bernardića sjedio njegov bliski suradnik Rajko Ostojić. – Još nije izabran u Predsjedništvo i za sada je samo obični član – komentirao je jedan SDP-ovac.

– Srce mi je danas puno, čast mi je biti pred vama prvi među jednakima. Hvala na podršci, ali sam duboko svjestan promjene koju Hrvatska treba napraviti, a da bi je napravili, prvo je treba napraviti SDP – poručio je novi predsjednik SDP-a Davor Bernardić delegatima 14. izborne konvencije na kojoj se, pod sloganom “Prvi među jednakima”, biralo novo stranačko vodstvo. Osim uvodnog govora predsjednika stranke Bernardića koji je kazao kako zadnjih 20 godina raste društvena nejednakost, te kao glavne političke ciljeve SDP-a naveo stvaranje društva jednakih šansi i kvalitetno obrazovanje, tijekom konvencije SDP-ovci su se fokusirali isključivo na kadroviranje unutar stranke.

Na konvenciji su kao gosti bili SDP-ovi koalicijski partneri, predsjendik HNS-a Ivan Vrdoljak, predsjendik HSS-a Krešo Beljak, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja. Kao predstavnik IDS-a na konvenciji je bio Tulio Demetlika, a došao je i predsjednik Reformista Radimir Čačić, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. Među gostima je bio i zastupnik SPD-a Josip Juratović, te povjerenik u Europskoj komisiji Neven Mimica. Pažnju je privukao govor Kreše Beljaka, predsjendika HSS-a koji je zahvalio SDP-u, posebno bivšem predsjendiku Zoranu Milanoviću koji ih je na parlamentarnim izborima pozvao u koaliciju i time dao novu šansu njegovoj stranci.




Bivši šef SDP-a Milanović bio je pozvan na konvenciju, ali nije došao. Čuli smo kako je njegovo objašnjenje za nepojavljivanje to da je ovo događaj na kojemu sav show treba pripasti novom stranačkom šefu Bernardiću, te da kao dosadašnji predsjednik stranke ne treba dio pažnje skretati na sebe.

 

Radnom predsjedništvu koje je vodilo izbornu konvenciju predsjedao je Ranko Ostojić, Bernardićev protukandidat u drugom krugu izbora za predsjednika stranke. Ostali članovi radnog predsjedništva bili su kandidati za predsjednika stranke koji nisu ušli u drugi krug: Tonino Picula, Vesna Škulić, Gordana Sobol, te Karolina Leaković. Uz njih su još bili Nenad Livun kao predsjendik Foruma mladih, te Dušan Plečas kao predsjednik Foruma seniora (Sobol je predsjednica Foruma žena). U radno predsjedništvo je bio pozvan i Orsat Miljenić kao kandidat na izborima za šefa stranke, no on to odbio. Navodno je razlog što se, unatoč obećanjima u kampanji, utjecalo s vrha na izbor novog stranačkog vodstva, a u opticaju su opet bili šalabahteri.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.