Sakrij oglas
 Veličina slova Unija čeka hrvatske zastupnike

Izbori za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu bit će 14. travnja

  • Autor: hina
  • Datum: petak, 01. ožujka 2013. u 13:33
Izbori za hrvatske zastupnike Europskog parlamenta održat će se 14. travnja, objavio je u petak hrvatski predsjednik Ivo Josipović, naglasivši da je tu odluku donio nakon konzultacija s vladom, parlamentarnim strankama i nevladinim udrugama.

Josipović je kazao da je odlučio da se izbori za EP održe odvojeno od lokalnih izbora, koji se trebaju održati 19. svibnja, kako "europski izbori ne bi izgubili autonomiju i prepoznatljivost".

"Podsjetio bih na veliku važnost izbora za Europski parlament. Po prvi puta naši građani biraju svoje predstavnike u Europski parlament ... i ti izbori imaju veliku simboličku vrijednost", rekao je Josipović.

"Presudno za odluku o tome da se izbori održe odvojeno od lokalnih bila je činjenica da preklapanjem izbora, europski izbori gube na autonomiji i prepoznatljivosti, i da bi se u tom slučaju izgubila ta simbolička funkcija", rekao je hrvatski predsjednik.

Josipović je izbore za hrvatske zastupnike Europskog parlamenta raspisao sukladno svojim zakonskim ovlastima. Hrvatski sabor donio je 22. veljače odluku da će se izbori za dvanaest hrvatskih zastupnika EP-a provesti prije pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, uz mogućnost da se izbori raspišu na isti dan kada se održavaju lokalni izbori, odnosno u svibnju.

Premijer Zoran Milanović pozvao je sve političke stranke da se izjasne koji datum smatraju najboljim, te kazao da se oni mogu održati u travnju, svibnju ili zadnji tren, u lipnju, s obzirom na očekivano pristupanje Hrvatske Europskoj uniji 1. srpnja.

Na izborima za Europski parlament prvi se puta u hrvatsku izbornu praksu uvode otvorene liste, pa će birači, osim za stranku, moći glasovati i za jednog kandidata s liste te stranke za koju su glasovali. Petogodišnji mandat sadašnjeg saziva Europskog parlamenta ističe u lipnju 2014. kada će se održati europski izbori na razini čitave Unije,


  • Autor: hina
  • Photo: audiovisual.europarl.europa.eu/ilustracija
  • Datum: petak, 01. ožujka 2013. u 13:33
 

      
Zadnje vijesti
Hrvatska 'Najsiromašnija županija odlazak Merzelove plaća 3 milijuna kuna: Molimo SDP da se ispriča građanima'

Uskoro nas očekuju novi izbori za župana Sisačko-moslavačke županije, kao i za dva zamjenika, dok skupština ostaje u istom sastavu. I baš kada ljudi pomisle da bi time trakavici došao kraj, ona možda

Hrvatska GLE, TKO TO GOVORI: Nikolić se želi 'moralno rasteretiti' i pronaći nestale. Peče li ga savjest zbog ratnog zločina u selu Antin? (VIDEO)

Zašto Hrvatska nije zainteresirana za ratnu prošlost Tomislava Nikolića? Srpska ga javnost već odavno "razapinje"...

Hrvatska Kako je savjetnica predsjednika Republike Zrinka Vrabec-Mojzeš na Radiju 101 provodila 'lov na gay vještice'

Zrinka Vrabec-Mojzeš, velika zaštitnica hrvatskih homoseksualaca u medijskom eteru, svojedobno je u redakciji Radija 101 napravila pravu malu zlobnu predstavu od nikad javno objavljene liste s popisom

Hrvatska Vladina poruka telekom operaterima i bankama: Oprostite dugove najsiromašnijim građanima!

''Oni ne ulaze u bilo kakvu priču o oprostu. Međutim, postoji jedan veliki dio, oko 70.000 dužnika, koji spadaju u kategorije umirovljenika, nezaposlenih i onih koji su korisnici zajamčene minimalne n

Izdvojeno
Najčitanije