Sakrij oglas
 Veličina slova Unija čeka hrvatske zastupnike

Izbori za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu bit će 14. travnja

  • Autor: hina
  • Datum: petak, 01. ožujka 2013. u 13:33
Izbori za hrvatske zastupnike Europskog parlamenta održat će se 14. travnja, objavio je u petak hrvatski predsjednik Ivo Josipović, naglasivši da je tu odluku donio nakon konzultacija s vladom, parlamentarnim strankama i nevladinim udrugama.

Josipović je kazao da je odlučio da se izbori za EP održe odvojeno od lokalnih izbora, koji se trebaju održati 19. svibnja, kako "europski izbori ne bi izgubili autonomiju i prepoznatljivost".

"Podsjetio bih na veliku važnost izbora za Europski parlament. Po prvi puta naši građani biraju svoje predstavnike u Europski parlament ... i ti izbori imaju veliku simboličku vrijednost", rekao je Josipović.

"Presudno za odluku o tome da se izbori održe odvojeno od lokalnih bila je činjenica da preklapanjem izbora, europski izbori gube na autonomiji i prepoznatljivosti, i da bi se u tom slučaju izgubila ta simbolička funkcija", rekao je hrvatski predsjednik.

Josipović je izbore za hrvatske zastupnike Europskog parlamenta raspisao sukladno svojim zakonskim ovlastima. Hrvatski sabor donio je 22. veljače odluku da će se izbori za dvanaest hrvatskih zastupnika EP-a provesti prije pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, uz mogućnost da se izbori raspišu na isti dan kada se održavaju lokalni izbori, odnosno u svibnju.

Premijer Zoran Milanović pozvao je sve političke stranke da se izjasne koji datum smatraju najboljim, te kazao da se oni mogu održati u travnju, svibnju ili zadnji tren, u lipnju, s obzirom na očekivano pristupanje Hrvatske Europskoj uniji 1. srpnja.

Na izborima za Europski parlament prvi se puta u hrvatsku izbornu praksu uvode otvorene liste, pa će birači, osim za stranku, moći glasovati i za jednog kandidata s liste te stranke za koju su glasovali. Petogodišnji mandat sadašnjeg saziva Europskog parlamenta ističe u lipnju 2014. kada će se održati europski izbori na razini čitave Unije,


  • Autor: hina
  • Photo: audiovisual.europarl.europa.eu/ilustracija
  • Datum: petak, 01. ožujka 2013. u 13:33
 

      
Zadnje vijesti
Hrvatska Uprava HŽ Carga: zbog štrajka otkazano 33 posto vlakova

U organizaciji Sindikata željezničara Hrvatske jučer u 17,30 počeo je trodnevni štrajk u HŽ Cargu, kojem su se pridružili i članovi SHŽ-a.

Hrvatska Milanović: 'Hrvati i Hrvatice troše previše'

"Tešku gospodarsku situaciju ne doživljavam kao osobni neuspjeh. To je stagnacija države. Ona me smeta i htio bi da se to promijeni, ali poslovica kaže: Punti se na kraju broje", kazao je premijer.

Hrvatska Građani Nove Gradiške optužuju Hrabro dijete: 'Ne dozvolite im još jednu krađu humanitarnog novca, zaustavite krađu!'

Ogorčeni građani Nove Gradiške postavljaju pitanje zašto "DORH radije šuti o malverzacijama u Udruzi i dozvoljava im nastavak manipulacije i laži koje šire preko svog radija?".

Hrvatska 'Mreža Udbe i KOS-a urušila je Hrvatsku, a u mračnoj priči kriju se imena ovih SDP-ovih očeva'

Što hrvatski političari misle o izručenju Mustača u Njemačku te koja bi imena mogao otkriti rekli su u razgovoru za naš portal.

Izdvojeno
Najčitanije