Sakrij oglas
 Velièina slova Unija čeka hrvatske zastupnike

Izbori za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu bit će 14. travnja

  • Autor: hina
  • Datum: petak, 01. ožujka 2013. u 13:33
Izbori za hrvatske zastupnike Europskog parlamenta održat će se 14. travnja, objavio je u petak hrvatski predsjednik Ivo Josipović, naglasivši da je tu odluku donio nakon konzultacija s vladom, parlamentarnim strankama i nevladinim udrugama.

Josipović je kazao da je odlučio da se izbori za EP održe odvojeno od lokalnih izbora, koji se trebaju održati 19. svibnja, kako "europski izbori ne bi izgubili autonomiju i prepoznatljivost".

"Podsjetio bih na veliku važnost izbora za Europski parlament. Po prvi puta naši građani biraju svoje predstavnike u Europski parlament ... i ti izbori imaju veliku simboličku vrijednost", rekao je Josipović.

"Presudno za odluku o tome da se izbori održe odvojeno od lokalnih bila je činjenica da preklapanjem izbora, europski izbori gube na autonomiji i prepoznatljivosti, i da bi se u tom slučaju izgubila ta simbolička funkcija", rekao je hrvatski predsjednik.

Josipović je izbore za hrvatske zastupnike Europskog parlamenta raspisao sukladno svojim zakonskim ovlastima. Hrvatski sabor donio je 22. veljače odluku da će se izbori za dvanaest hrvatskih zastupnika EP-a provesti prije pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, uz mogućnost da se izbori raspišu na isti dan kada se održavaju lokalni izbori, odnosno u svibnju.

Premijer Zoran Milanović pozvao je sve političke stranke da se izjasne koji datum smatraju najboljim, te kazao da se oni mogu održati u travnju, svibnju ili zadnji tren, u lipnju, s obzirom na očekivano pristupanje Hrvatske Europskoj uniji 1. srpnja.

Na izborima za Europski parlament prvi se puta u hrvatsku izbornu praksu uvode otvorene liste, pa će birači, osim za stranku, moći glasovati i za jednog kandidata s liste te stranke za koju su glasovali. Petogodišnji mandat sadašnjeg saziva Europskog parlamenta ističe u lipnju 2014. kada će se održati europski izbori na razini čitave Unije,


  • Autor: hina
  • Photo: audiovisual.europarl.europa.eu/ilustracija
  • Datum: petak, 01. ožujka 2013. u 13:33
 

      
Zadnje vijesti
Hrvatska Vrdoljak otvoreno: Nadam se da će Pločani promijeniti gradonačelnika

Govoreći o energetskoj eksploataciji Jadrana, Vrdoljak je naglasio kako istraživanja u Jadranu traju četrdeset godina te kako se do 2. travnja 2014. moglo istraživati na obali, deset metara od obale,

Hrvatska Burno u braniteljskom šatoru: 'Ne nasjedajte na provokacije, samo vam mi dajemo prave informacije'

"Ovo, na koji način rade s hrvatskim institucijama, se ne može dopustiti. Nećemo dopustiti da se dokumenti gube, dok se nas branitelje pokušava uplašiti. Mi smo jedno tijelo, jedna duša, to nam je Bog

Hrvatska SDP - utočište srpskih terorista!?

Nakon članka objavljenog u tjedniku 7Dnevno u vezi zataškavanja ratnih zločina u glinskom kraju, ipak su se tamo počele događati značajne promjene. Tako su vijećnik SDP-a Pero Miličević i Stanko Čića

Hrvatska HDZ: Hrvatska zbog nesposobne Vlade gubi 800 milijuna eura iz fondova EU

"Od Vlade tražimo konkretan plan i akciju. Kako misle opravdati činjenicu da Hrvatskoj gube 800 milijuna eura", upitala je Maletić.

Izdvojeno
Najčitanije