Sakrij oglas
 Velièina slova Unija čeka hrvatske zastupnike

Izbori za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu bit će 14. travnja

  • Autor: hina
  • Datum: petak, 01. ožujka 2013. u 13:33
Izbori za hrvatske zastupnike Europskog parlamenta održat će se 14. travnja, objavio je u petak hrvatski predsjednik Ivo Josipović, naglasivši da je tu odluku donio nakon konzultacija s vladom, parlamentarnim strankama i nevladinim udrugama.

Josipović je kazao da je odlučio da se izbori za EP održe odvojeno od lokalnih izbora, koji se trebaju održati 19. svibnja, kako "europski izbori ne bi izgubili autonomiju i prepoznatljivost".

"Podsjetio bih na veliku važnost izbora za Europski parlament. Po prvi puta naši građani biraju svoje predstavnike u Europski parlament ... i ti izbori imaju veliku simboličku vrijednost", rekao je Josipović.

"Presudno za odluku o tome da se izbori održe odvojeno od lokalnih bila je činjenica da preklapanjem izbora, europski izbori gube na autonomiji i prepoznatljivosti, i da bi se u tom slučaju izgubila ta simbolička funkcija", rekao je hrvatski predsjednik.

Josipović je izbore za hrvatske zastupnike Europskog parlamenta raspisao sukladno svojim zakonskim ovlastima. Hrvatski sabor donio je 22. veljače odluku da će se izbori za dvanaest hrvatskih zastupnika EP-a provesti prije pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, uz mogućnost da se izbori raspišu na isti dan kada se održavaju lokalni izbori, odnosno u svibnju.

Premijer Zoran Milanović pozvao je sve političke stranke da se izjasne koji datum smatraju najboljim, te kazao da se oni mogu održati u travnju, svibnju ili zadnji tren, u lipnju, s obzirom na očekivano pristupanje Hrvatske Europskoj uniji 1. srpnja.

Na izborima za Europski parlament prvi se puta u hrvatsku izbornu praksu uvode otvorene liste, pa će birači, osim za stranku, moći glasovati i za jednog kandidata s liste te stranke za koju su glasovali. Petogodišnji mandat sadašnjeg saziva Europskog parlamenta ističe u lipnju 2014. kada će se održati europski izbori na razini čitave Unije,


  • Autor: hina
  • Photo: audiovisual.europarl.europa.eu/ilustracija
  • Datum: petak, 01. ožujka 2013. u 13:33
 

      
Zadnje vijesti
Hrvatska BIT ĆE JOŠ 'MARIĆA': SRBIJI DOPUŠTENO DA BUDE 'MALI HAAG'! 'Hrvatima je propalo 'kočenje' našeg ulaska u EU'!

Srbija na temelju ovog Zakona može suditi i državljanima drugih 17 država članica EU. Komisija je ipak zaključila da je - utemeljen!

Hrvatska Što misli HDZ o Prgometovom odlasku?

HDZ-ov saborski zastupnik Ivan Šuker kaže kako je Prgomet "sjajan dečko" te mu je zaželio svako dobro u privatnom i političkom životu.

Hrvatska KARAMARKO PROGUTAO PRGOMETA: Sljedeći na meti Stier i Plenković?

Doktor Prgomet, od danas je bivši član HDZ-a. No, Tomislav Karamarko zbog toga nema razloga za likovanje, jer Drago Prgomet glas je onih koji šuteći ne odobravaju šefovu retoriku i politiku.

Izdvojeno
Najčitanije