Sakrij oglas
 Velièina slova ZNIMLJIVA KADROVSKA RJEŠENJA KUKURIKU KOALICIJE

Goran Radman, novi ravnatelj HRT-a bio je suradnik KOS-a!

  • Autor: Marko Jurič
  • Datum: utorak, 30. listopada 2012. u 17:45
I u pravu je premijer Milanović kada kaže da je Hrvatska zemlja paradoksa. Jer kako razumjeti da se na čelo državne televizije postavlja osoba u najmanju ruku sumnjivog patriotizma?

Goran Radman, najnoviji ravnatelj HRT-a bio je suradnik KOS-a, piše Hrvatski list u novom broju. U tekstu se pozivaju na dokumentaciju SZUP-a (Službe za zaštitu ustavnog poretka) iz 1994. godine. Radi se o iskazu koji je SZUP-u dao Radenko Radojčić agent KOS-a, Kontraobavještajne službe Jugoslavenske narodne armije. Radojčićeva je obavještajna sudbina imala za njega vrlo neugodan epilog jer je 1992. bio uhićen u Srbiji, zatvaran, ispitivan, premlaćivan, osuđivan pa oslobođen. Čini se da su u Srbiji sumnjali u njegovu lojalnost u akcijama u Hrvatskoj te su ga smatrali 'kukavičjim jajem' podmetnutim od strane hrvatskih časnika u JNA s ciljem da se JNA dodatno kompromitira u Hrvatskoj. Potom se Radojčić preko svojih veza 1993. godine, navodno s majorem Mustafom Čandićem, poznatim po svjedočenjem u Haagu u kojem je razotkrio KOS-ove akcije 'Opera' i 'Labrador' u Hrvatskoj, prebacio u Sloveniju. Slovenski su mu obavještajci obećali stan, posao i egzistenciju za obitelj u zamjenu za povjerljive informacije iz arhive KOS-a. Međutim, čini se da Slovenci nisu ispunili svoj dio pogodbe pa se Radojčić razočaran 1994. godine sam prijavio SZUP-u u Zagrebu. Tako je u dugom iskazu koji je trajao od 15. ožujka do 13. travnja SZUP-ovcima na čak 291 tipkanoj stranici razotkrio mrežu KOS-ovih agenata, akcije i metode koje su primijenjene u Hrvatskoj početkom Domovinskog rata. U tom je iskazu razotkrio i imena uglednih hrvatskih novinara koje je prokazao kao agente KOS-a. Zanimljivo je da svi ti novinari i danas rade na visokim pozicijama u glavnim medijskim kućama u Hrvatskoj, a neki od njih su i laureati nagrada Hrvatskoga novinarskog društva!

Goran Radman se dva puta spominje u Radojčićevom iskazu

Radenko Radojčić spominje dva puta Gorana Radmana. Evo prvog citata: 'Goran Radman – bivši generalni direktor RTV Zagreb, bio je izvršni sekretar CK SKH. Isto tako, kada je došao na funkciju u CK SKH, bile su prisutne vrlo utemeljene konstatacije da je suradnik vojne službe sigurnosti. Ovo utoliko više, što mu je i otac oficir JNA. Pritisak u kadrovskoj kombinaciji da prijeđe za generalnog direktora RTV vršio je direktor odašiljačkih veza RTV-a, ne mogu se sjetiti imena, koji je isto tako bio suradnik službe vojne sigurnosti. Zato je Radman postao generalni direktor RTV Zagreb'.' U nastavku iskaza ponovo spominje Radmana: 'Da je navodni dio CK SKH bio vezan uz službe sigurnosti bivše JNA, i to kroz osobe koje sam nabrojao, Družić, Dimitrović, Radman i dr.' Uvid u Radojčićev iskaz rasvjetljava strelovitu karijeru mladog partijca Gorana Radmana koji je napredovao do visoke i vrlo važne pozicije generalnog direktora tadašnje RTV Zagreb.

Uz ostalo Radcojčić je opisao poznate KOS-ove operacije 'Opera' i 'Labrador'. U operaciji 'Labrador' uz ostalo su bilo podmetanje bombe pred Židovskom općinom u Zagrebu 19. kolovoza 1991. godine i teroristička akcija miniranja židovskih grobova na Mirogoju kako bi se mladu Hrvatsku prikazalo kao antisemitsku državu, kao nasljednika ustaške NDH-a. "Opera" je označavala Odjeljenje za propagandni rat. U ekipi koja je izvodila akcije kodnog imena 'Opera' bilo je 13 obavještajaca iz sastava KOS-a Ratnog zrakoplovstva JNA. Obavljali su razne psihološko-propagandne aktivnosti protiv Hrvatske početkom Domovinskog rata. U okviru te operacije iskorištena je i televizija kako bi se snimke stradalih Hrvata s područja Slavonije plasirale kao srpske žrtve hrvatskih zločina. U ovom je kontekstu angažman Gorana Radmana kao suradnika KOS-a postaje za hrvatsku javnost daleko zanimljiviji i ako ništa drugo, onda bi barem nekakvo očitovanje samog Radmana o svemu ovome bilo stvar političke pristojnosti.

Vijest bi bila da Radman nije bio suradnik KOS-a!

I u pravu je premijer Milanović kada kaže da je Hrvatska zemlja paradoksa. Jer kako razumjeti da se na čelo državne televizije postavlja osoba u najmanju ruku sumnjivog patriotizma? Možemo sumnjati u navode Radojčićevog iskaza SZUP-u 1994. godine. Međutim to su stvari s kojima se nije lako šaliti, a osobito lagati jer to uvijek ima posljedice redovito neugodne za onoga tko ih izgovori. Osim toga tu je i iskaz Mustafe Čandića iz 2002. godine na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haagu koji se poklapa sa onim što je Radojčić ispričao istražiteljima SZUP-a. Pa sad ako je i Mustafa lagao pred Međunarodnim sudom u Haagu, a onda kome više i što možemo vjerovati? Na drugoj strani ako promotrimo trag koji iza sebe ostavljaju prozvani ljudi u Radojčićevom iskazu, a osobito medijski djelatnici lako je raspoznati jugoslavensko ozračje koje se oko njih širi. Nedjeljno gostovanje bivšeg srpskog predsjednika Borisa Tadića kod Ace Stankovića u prvom tjednu Radmanovog mandata je možda sasvim slučajno. Ali i premijer Milanović tvrdi kako je Hrvatska slučajna država! I to još tvrdi pred europskim auditorijem pa kako mu onda ne bi vjerovali. U Hrvatskoj je sve slučajno. Pa su tako i bivši saboteri hrvatske državnosti slučajno preuzeli vodeće nomenklature ovoga društva. Stoga bi mogli zaključiti kako vijest da je Goran Radman bio suradnik KOS-a uopće i nije vijest. Vijest bi bilo kad bi netko ustvrdio da Radman nije bio suradnik KOS-a!


  • Autor: Marko Jurič
  • Photo: Pixsell
  • Datum: utorak, 30. listopada 2012. u 17:45
 

      
Zadnje vijesti
Hrvatska SVE PEĐINE PRIJATELJICE: Doznajte imena samozatajnih dama koje su pušile s Grbinom

Humanitarna akcija na kojoj je Peđa Grbin sudjelovao kao konobar okupila je svu svitu iz Ministarstva obrazovanja.

Hrvatska Darinko Kosor nije iznenađen: Zašto se svi čude, očekivali smo taj Bandićev potez!

"On vjeruje vjerojatno u sebe i misli da čak i iz pritvora može pobijediti na izborima", ocijenio je Kosor.

Hrvatska I DM DROGERIJE GRIJEŠE! Prodali pokvareni proizvod i nije im prvi put! (FOTO)

Po zakonu velikih brojeva, negativnih iskustava uvijek ima. Iako ih u redovima dm-a nema mnogo, ovakvi slučajevi bacaju tamnu sjenu na poslovnice s čijih se stakala redovito cakli kakav blistavi osmij

Hrvatska Nitko ne želi 'Galeba'?

Za 24. ožujka je bilo zakazano javno otvaranje pristiglih ponuda za koncesiju za brod 'Galeb'. No, riječke gradske vlasti o tome dva dana nisu objavile ni slova, niti odgovarale na upite. Tek je danas

Izdvojeno
Najčitanije