Sakrij oglas
 Velièina slova EKSKLUZIVNI DOKUMENTI UNUTARNJE KONTROLE

Afere u HAC-u se nastavljaju: Sramotne malverzacije bivšeg sabornika HDZ-a Željka Krapljana

  • Autor: Damir Kramarić
  • Datum: četvrtak, 24. lipnja 2010. u 20:51
Krapljan prima naknadu za odvojeni rad iako svaku noć spava u svojoj kući, naknadu za dežurstvo zimske službe primao je gotovo cijele godine, pa čak i za vrijeme godišnjeg odmora, kada je nezakonito koristio i službeno vozilo...

Tko je to na vrhu države toliko moćan da već godinama štiti Željka Krapljana, zamjenika direktora Sektora održavanja u HAC-u, da ga je tako dugo uspio sačuvati na njegovom izvrsno plaćenom radnom mjestu unatoč katastrofalnom izvješću Unutarnja kontrole, koja mu je utvrdila desetak teških povreda pravilnika o radu zbog kakvih bi svatko drugi na njegovu mjestu odavno dobio otkaz?

Pitanje je to koje se samo po sebi nameće nakon pogleda na izvještaj Unutarnje kontrole u Hrvatskim autocestama, koji je početkom godine utvrdio da Željko Krapljan krši sve moguće propise, te da pritom ne snosi baš nikakve posljedice. Cijeloviti izvještaj Unutarnje kontrole HAC-a možete pogledati u fotogaleriji uz članak.

Primao naknadu za odvojeni život a stalno spavao doma

Unutarnja kontrola u HAC-u je, dakle, još u veljači ove godine utvrdila da je Željko Krapljan kojem je određena bruto plaća u visini od oko 50 tisuća kuna, svaki mjesec primao 1500 kuna naknade za odvojeni rad iako je svaku noć uredno spavao u svojoj kući u Sisku, da je stari godišnji odmor koristio sredinom srpnja, iako ga je morao iskoristiti do lipnja, da je naknadu za dežurstvo zimske službe primao gotovo cijele 2008. godine, pa čak i za vrijeme godišnjeg odmora, iako na to, dakako, nije imao pravo, da je službeno vozilo HAC-a koristio i za vrijeme godišnjeg odmora, te da nikada korištenje službenog vozila nije upisivao u obavezne putne listove. Krapljan prema nalazu nije evidentirao svoje dolaske i odlaske iz tvrke, te je koristo službeno vozilo bez GPS uređaja, iako bi takvi uređaji trebali biti postavljeni u svako službeno vozilo HAC-a, kako bi se uz pomoć njih lakše moglo utvrditi gdje je korisnik vozila za vrijeme korištenja službenog automobila.

Tako porazni izvješaj sastavio je Anto Puškar, kontrolor poslovanja u HAC-u, a na znanje ga je primio Stjepan Klarić, direktor Sektora za održavanje u HAC-u. To, međutim, nije značilo da je Krapljan istog trena suspendiran, ili da mu je oduzet službeni automobil. Baš naprotiv, njegov je šef zbog nečege stao na njegovu stranu.

Dobio otpremninu od 140.000 kuna, pa ostao u tvrtci

- Znam da je Unutarnja kontrola donijela takve zaključke, no to ne mora značiti da je točno sve ono što su oni zaključili. Krapljanov je predmet trenutno na obradi u Državnom odvjetnišvu, pa treba pričekati da oni završe obradu slučaja. Zar vi sumnjate u rad Državnog odjetništva? – protupitanjem nas je htio zbuniti Krapljanov šef Stjepan Klarić.

Na našu sugestiju da grubo kršenje pravilnika o radu u velikoj većini slučajeva znači trenutni otkaz za zaposlenika većine tvrtki u Hrvatskoj, te da malo tko ima privilegiju da mu DORH nanovo istražuje već istraženi slučaj, Klarić je priznao da je to istina, ali da će u slučaju Krapljana (bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a) Državno odvjetništvo ipak donijeti konačni sud.

- Napisali ste da je Krapljan dobio otpremninu od 140.000 kuna, iako nije otišao iz tvrke. No, pitam vas zar je Krapljan za to kriv? Nije si on sam sastavljao ugovor, niti si je sam dodijelio tako visoku plaću. Pitajte bivšu upravu HAC-a zašto su plaće i otpremnine dijelili šakom i kapom – iz nekog je razloga direktor Klarić pokušao obraniti svog zamjenika.

Krapljan: Kontrolori HAC-a lažu

Ni Željko Krapljan nije želio priznati ništa od onog što je Unutarnja kontrola u HAC-u utvrdila. Posve mirno nam je rekao da kontrolori u Hrvatskim autocestama lažu.

- Zašto mislite da je nalaz inspekcije točan? Postoje službe u državi koje će utvrditi da su oni govorili neistinu – vrlo samouvjeren bio je zamjenik direktora Sektora za održavanje.

Dodao je potom da tvrdnja inspekcije kako on nezasluženo prima naknadu za odvojen život naprosto nije točna.

- Pa što ako su utvrdili da ja svaki dan putujem kući? Nigdje ne piše koliko bih noći trebao prespavati izvan svog doma, da bih mogao dobiti naknadu za odvojen život. Ako sam makar i jednu noć bio izvan kuće, zaslužio sam mjesečnu naknadu od 1500 kuna za odvojeni život. A što se tiče naknade od 140.000 kuna koju sam dobio nakon smjene s direktorske pozicije, mogu vam reći da ni za to nisam odgovoran, jer nisam sam sebi pisao kolektivni ugovor prema kojemu mi je isplaćen toliki iznos nakon gubitka direktorske pozicije. A to što nakon isplate nisam napustio HAC, to je moja stvar – bez imalo grižnje savjesti rekao nam je Krapljan.

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata, Mijat Stanić, prekjučer je izjavio za dnevno.hr, da podsjetimo, da se sindikati ne žele odreći regresa za godišnji odmor, uskrsnica i božićnica, sve dok ljudi poput Željka Krapljana nezasluženo visokom otpremninama i bezobrazno izdašnim naknadama pljačkaju tvrtke u državnom vlasništvu. Željko Krapljan u međuvremenu ga je tužio, a Stanić tvrdi da je to uradio samo zato da bi usporio njegovu borbu protiv korupcije u tvrtci.


  • Autor: Damir Kramarić
  • Photo: dnevno.hr
  • Datum: četvrtak, 24. lipnja 2010. u 20:51
 

      
Zadnje vijesti
Hrvatska KATAKLIZMA: Grad sirotinje i gladnih u kolapsu! Milanovićeva miljenica i njezin muž već arhiviraju milijune za spas od progona

Jedan od najsiromašnijih gradova u Lijepoj našoj, Sisak u potpunom je kolapsu. I kao da im patnje kroz koje siromašni građani prolaze nisu dostatne na njihova pleća padaju afere SDP-ove gradonačelnice

Hrvatska Otkrio identitet Radovana Karadžića i proglašen ratnim zločincem!

"Povežite obustavu postupka protiv mene kao ratnog zločinca 21. 7. i hvatanje Radovana Karadžića toga dana. Mislim da je sve jasno. Oni koji su kod nas htjeli spriječiti informaciju o Radovanu Kar

Hrvatska Antifašisti, navalite! Država vam dijeli 711 milijuna kuna poreznih obveznika!

Ured za udruge Vlade RH objavio je jučer na svom facebooku godišnji plan natječaja, javnih poziva i drugih programa financiranja za 2015.

Hrvatska Financijsko izvješće HDZ-a za 2014.: Manjak veći od 10 milijuna kuna!

U 2014. povećani su prihodi od stranačkih članarina za više od 735 tisuća kuna i sada iznose 3,2 milijuna kuna, navodi se u Financijskom izvješću HDZ-a.

Izdvojeno
Najčitanije