Sakrij oglas
 Veličina slova EKSKLUZIVNI DOKUMENTI UNUTARNJE KONTROLE

Afere u HAC-u se nastavljaju: Sramotne malverzacije bivšeg sabornika HDZ-a Željka Krapljana

  • Autor: Damir Kramarić
  • Datum: četvrtak, 24. lipnja 2010. u 20:51
Krapljan prima naknadu za odvojeni rad iako svaku noć spava u svojoj kući, naknadu za dežurstvo zimske službe primao je gotovo cijele godine, pa čak i za vrijeme godišnjeg odmora, kada je nezakonito koristio i službeno vozilo...

Tko je to na vrhu države toliko moćan da već godinama štiti Željka Krapljana, zamjenika direktora Sektora održavanja u HAC-u, da ga je tako dugo uspio sačuvati na njegovom izvrsno plaćenom radnom mjestu unatoč katastrofalnom izvješću Unutarnja kontrole, koja mu je utvrdila desetak teških povreda pravilnika o radu zbog kakvih bi svatko drugi na njegovu mjestu odavno dobio otkaz?

Pitanje je to koje se samo po sebi nameće nakon pogleda na izvještaj Unutarnje kontrole u Hrvatskim autocestama, koji je početkom godine utvrdio da Željko Krapljan krši sve moguće propise, te da pritom ne snosi baš nikakve posljedice. Cijeloviti izvještaj Unutarnje kontrole HAC-a možete pogledati u fotogaleriji uz članak.

Primao naknadu za odvojeni život a stalno spavao doma

Unutarnja kontrola u HAC-u je, dakle, još u veljači ove godine utvrdila da je Željko Krapljan kojem je određena bruto plaća u visini od oko 50 tisuća kuna, svaki mjesec primao 1500 kuna naknade za odvojeni rad iako je svaku noć uredno spavao u svojoj kući u Sisku, da je stari godišnji odmor koristio sredinom srpnja, iako ga je morao iskoristiti do lipnja, da je naknadu za dežurstvo zimske službe primao gotovo cijele 2008. godine, pa čak i za vrijeme godišnjeg odmora, iako na to, dakako, nije imao pravo, da je službeno vozilo HAC-a koristio i za vrijeme godišnjeg odmora, te da nikada korištenje službenog vozila nije upisivao u obavezne putne listove. Krapljan prema nalazu nije evidentirao svoje dolaske i odlaske iz tvrke, te je koristo službeno vozilo bez GPS uređaja, iako bi takvi uređaji trebali biti postavljeni u svako službeno vozilo HAC-a, kako bi se uz pomoć njih lakše moglo utvrditi gdje je korisnik vozila za vrijeme korištenja službenog automobila.

Tako porazni izvješaj sastavio je Anto Puškar, kontrolor poslovanja u HAC-u, a na znanje ga je primio Stjepan Klarić, direktor Sektora za održavanje u HAC-u. To, međutim, nije značilo da je Krapljan istog trena suspendiran, ili da mu je oduzet službeni automobil. Baš naprotiv, njegov je šef zbog nečege stao na njegovu stranu.

Dobio otpremninu od 140.000 kuna, pa ostao u tvrtci

- Znam da je Unutarnja kontrola donijela takve zaključke, no to ne mora značiti da je točno sve ono što su oni zaključili. Krapljanov je predmet trenutno na obradi u Državnom odvjetnišvu, pa treba pričekati da oni završe obradu slučaja. Zar vi sumnjate u rad Državnog odjetništva? – protupitanjem nas je htio zbuniti Krapljanov šef Stjepan Klarić.

Na našu sugestiju da grubo kršenje pravilnika o radu u velikoj većini slučajeva znači trenutni otkaz za zaposlenika većine tvrtki u Hrvatskoj, te da malo tko ima privilegiju da mu DORH nanovo istražuje već istraženi slučaj, Klarić je priznao da je to istina, ali da će u slučaju Krapljana (bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a) Državno odvjetništvo ipak donijeti konačni sud.

- Napisali ste da je Krapljan dobio otpremninu od 140.000 kuna, iako nije otišao iz tvrke. No, pitam vas zar je Krapljan za to kriv? Nije si on sam sastavljao ugovor, niti si je sam dodijelio tako visoku plaću. Pitajte bivšu upravu HAC-a zašto su plaće i otpremnine dijelili šakom i kapom – iz nekog je razloga direktor Klarić pokušao obraniti svog zamjenika.

Krapljan: Kontrolori HAC-a lažu

Ni Željko Krapljan nije želio priznati ništa od onog što je Unutarnja kontrola u HAC-u utvrdila. Posve mirno nam je rekao da kontrolori u Hrvatskim autocestama lažu.

- Zašto mislite da je nalaz inspekcije točan? Postoje službe u državi koje će utvrditi da su oni govorili neistinu – vrlo samouvjeren bio je zamjenik direktora Sektora za održavanje.

Dodao je potom da tvrdnja inspekcije kako on nezasluženo prima naknadu za odvojen život naprosto nije točna.

- Pa što ako su utvrdili da ja svaki dan putujem kući? Nigdje ne piše koliko bih noći trebao prespavati izvan svog doma, da bih mogao dobiti naknadu za odvojen život. Ako sam makar i jednu noć bio izvan kuće, zaslužio sam mjesečnu naknadu od 1500 kuna za odvojeni život. A što se tiče naknade od 140.000 kuna koju sam dobio nakon smjene s direktorske pozicije, mogu vam reći da ni za to nisam odgovoran, jer nisam sam sebi pisao kolektivni ugovor prema kojemu mi je isplaćen toliki iznos nakon gubitka direktorske pozicije. A to što nakon isplate nisam napustio HAC, to je moja stvar – bez imalo grižnje savjesti rekao nam je Krapljan.

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata, Mijat Stanić, prekjučer je izjavio za dnevno.hr, da podsjetimo, da se sindikati ne žele odreći regresa za godišnji odmor, uskrsnica i božićnica, sve dok ljudi poput Željka Krapljana nezasluženo visokom otpremninama i bezobrazno izdašnim naknadama pljačkaju tvrtke u državnom vlasništvu. Željko Krapljan u međuvremenu ga je tužio, a Stanić tvrdi da je to uradio samo zato da bi usporio njegovu borbu protiv korupcije u tvrtci.


  • Autor: Damir Kramarić
  • Photo: dnevno.hr
  • Datum: četvrtak, 24. lipnja 2010. u 20:51
 

      
Zadnje vijesti
Hrvatska Grabar Kitarović: 'Na kampanju ću potrošiti manje od 8 milijuna kuna!'

Kad je riječ o financiranju njene kampanje, Grabar Kitarović poručila je da će sva financijska izvješća predati na vrijeme. Nogomet nije htijela komentirati, a ni stranku.

Hrvatska Frljić: Jugoslavija i komunizam će se vratiti, Hrvati su izmišljena nacija, demokracija je zlo

Frljić je u intervjuu koji prenosimo u skraćenom obliku - a i punom, ako vam se da slušati sat i pol nesuvislog trkeljanja - iznio stavove koji su dijelom za ludnicu, dijelom za zatvor, a najviše za s

Hrvatska 'Na sudu ću dokazati tko su članovi Mesićeve hobotnice s kojima je izvlačio pare hrvatskog naroda i pokrao 600 milijuna kuna!'

Naš sugovornik, kako sam kaže uskoro bi se mogao naći na sudu s Mesićem, ali sučeljavanja s njime se ne boji jer ima argumente kojima će dokazati poslovanje bivšeg predsjednika.

Hrvatska SALMONELA U VRTIĆU 24 djece i tri odgojiteljice otrovano hranom!

Troje djece bilo je pet dana u bolnici zbog salmonele, a ravnateljica vrtića Ivana Biruš kaže da je to prva pojava salmonele u 20 godina koliko je vrtić u Kalinovcu otvoren.

Izdvojeno
Najčitanije