25 godina od napada na Dubrovnik: DA SE NE ZABORAVI!

Autor: povijest.hr / dnevno.hr

Od toga dana Dubrovnik je bio u potpunoj blokadi bez struje, vode i telefonskih veza, a ama­terske radio-stanice postaju jedina veza sa svijetom. Nastava u školama je prekinuta te je uveden policijski sat u vremenu od 21 do 5 sati ujutro, piše povijest,hr

Jedan od najvećih zločina nad svjetskim kulturnim naslijeđem počeo je općim napadom na Dubrovnik.

Šire područje Dubrovnika – Rijeka dubrovačka, Župa dubrovačka i Konavle tijekom rujna 1991. godine bilo je izloženo napadima srpko-crnogorskih snaga pri čemu su brojni povijesni objekti, ljetnikovci i crkve teško oštećeni. Opći napad na cijelo dubrovačko područje i sam grad započeo je prvog listopada 1991. rano ujutro.

Iz smjera Prevlake, Dubravke i Konavoskih brda granatiran je istoćni dio općine, a sva sela u konavlima više ili manje su stradala. Zatim su se na meti agresora našli Župa i Rijeka du­brovačka, a minobacačima je uništena trafostanica u Komolcu. Nakon toga područja Konavala, Župe dubrovačke, Rijeke dubrovačke, Dubrovačko primorje sve do Slanoga i sam grad Dubrovnik ostali su bez električne energije. Zrakoplovi JNA raketirali su TV-odašiljač na Srđu iznad Dubrovnika koji je pogođen iz drugog pokušaja.Granate su padale i na sam grad Dubrovnik.

Od toga dana Dubrovnik je bio u potpunoj blokadi bez struje, vode i telefonskih veza, a ama­terske radio-stanice postaju jedina veza sa svijetom. Nastava u školama je prekinuta te je uveden policijski sat u vremenu od 21 do 5 sati ujutro, piše povijest,hr

U subotu se, četvrt stoljeća od početka agresije na Dubrovnik i jug Hrvatske, obilježava prigodnim programom ”Da se ne zaboravi ”.

Program ”Da se ne zaboravi” počinje u 9 ujutro polaganjem vijenaca na gradskom groblju Boninovo, a nastavlja se prigodnim programom učenika osnovnih škola u 10 sati u crkvi Male braće. Potom, u 12 sati bit će polaganje vijenaca uz molitvu na brdu Srđ, će u 18 sati biti spušteni vijenci u more za poginule na moru s broda Tirena iz luke Gruž. Svečana Misa za sve poginule u Domovinskom ratu služit će se u crkvi Male braće u 19 sati.

O težini napada na Dubrovnik svjedoči činjenica da je samo u prvom tjednu listopada 100 dubrovačkih branitelja i građana ranjeno a 27 poginulo. Tijekom agresije na Dubrovnik i jug Hrvatske poginulo je više od 300 branitelja i civila, više od 30 tisuća ljudi moralo je napustiti svoje domove, a zarobljeno je 336 osoba koje su odvedene u srbijanske i crnogorske logore.




Autor:povijest.hr / dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.