(FOTO) Pogledajte kako Plenkovićev savjetnik grubo krši Istanbulsku konvenciju!

Autor: dnevno.hr

U hrvatskoj javnosti prijepori oko Istanbulske konvencije traju već tjednima. Zbog toga je portal Dnevno.hr odlučio istražiti kako se zagovaratelji i protivnici konvencije u ponašaju u praksi kada su u pitanju ravnopravnost spolova te zaštita žena od nasilja, ponižavanja i zlostavljanja.

Interesira nas ponašaju li se možda protivnici konvencije neprimjereno prema ženama te jesu li zagovornici licemjeri pa konvenciju guraju prema ratifikaciji iz pomodarskih razloga, a u biti su zlostavljači.

Istraživat ćemo i objavljivati redovito bez obzira o kome se radilo pa molimo i čitatelje da nam dojave ukoliko zapaze nešto neprimjereno.

Kao prvi primjer navodimo Krešimira Macana, premijerovog posebnog savjetnika za strateško komuniciranje. Za Macana je poznato da zagovara ratifikaciju Istanbulske konvencije, a špekulira se da je on i predložio Plenkoviću da to najavi bez ikakve pripreme i konzultacije s članovima i vodstvom Hrvatske demokratske zajednice.

Kako se Macan neprimjereno odnosi prema ženama najbolje se može vidjeti na njegovoj Facebook stranici, osobito na fotografijama proslave 20 godina postojanja njegove komunikacijske agencije Manjgura. 

Prema objavama na toj društvenoj mreži, dalo bi se zaključiti da to nije bila proslava dvadeset godina njegove agencije, nego proslava njegove veličine. Sve je bilo podređeno njemu, do posljednjeg detalja, a čak se ogrtao crvenim plaštom, kao čarobnjak ili Superman.




No, nije problem njegova taština, ego, ni želja da bude u centru pažnje, što se može zaključiti iz činjenice da je od stotine (!!!) objavljenih fotografija možda samo njih nekoliko na kojima on nije u prvome planu.

Ono što je katastrofalno jest činjenica da osoba koja se navodno zalaže i podupire Istanbulsku konvenciju, kao premijerov savjetnik javno demonstrira i objavljuje šovinističke i seksističke poruke koje su u najmanju ruku ponižavajuće po žene i to samo zato što su žene.

Pored niza neumjesnih natpisa koje su prilikom fotografiranja morali držati sudionici te proslave na kojoj je Macan pokazao svoje pravo lice, jedan se ipak izdvajao po svojoj neprimjerenosti, vulgarnosti, šovinizmu i seksizmu.




Na tom je natpisu, ne šalimo se,  pisalo: I JA SAM SJELA NA MACANA !!!

Skandalozno!

A još je skandaloznije što niti jedna nevladina udruga nije reagirala u svrhu zaštite digniteta, ne samo tih žena koje su morale trpjeti takvo nasilje, nego u ime zaštite digniteta i integriteta svih žena koje su se osjetile povrijeđene takvim natpisom. U drugim slučajevima, kada se tako ponaša netko iz ‘desnog’, takvim udrugama nepodobnog spektra, reagiraju trenutačnim medijskim izljevima ‘pravedničkog’ gnjeva.

Na fotografijama se vidi da je gošćama bilo nelagodno fotografirati se uz takav natpis. Neke nisu ni željele držati karton u rukama pa ga je držao sam Macan i glasno se, grohotom smijao neskriveno pokazujući svoju mušku nadmoć kada je taj natpis bio u kadru.

S obzirom na to da se iz sadržaja natpisa ,,I ja sam sjela na Macana,, vidi da je napisan u ženskom rodu, nema sumnje da je Macan to sramoćenje namijenio isključivo ženama!

To je protivno članku 3. točki d Istanbulske konvencije koja kaže da “rodno utemeljeno nasilje nad ženama” označava nasilje usmjereno na ženu samo zbog toga što je žena.

Jadne žene i konvencija, za čiju se zaštitu i za čiju se ratifikaciju zalažu ovakvi licemjeri!

 

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.