Screenshot: Twitter

ŠPANJOLSKA PRED NOVIM GRAĐANSKIM RATOM? Konvoji vojske stižu u Kataloniju!

Autor: Robert Valdec

Dva konvoja španjolske vojske još su prošle noći krenula prema Barceloni s očitim ciljem da pomognu u sprječavanju ostvarenja neovisnosti Katalonije, izglasane na nedjeljnom referendumu!

U dvadesetak kamiona, prema priopćenju španjolskog ministarstva obrane, transportira se logistika za postrojbe Nacionalne Garde, koja se u nedjelju sukobila s narodom, a koju je katalonski predsjednik Carles Puigdemont već ranije proglasio ‘okupatorskim oružanim snagama’.

S druge strane, svi značajniji španjolski političari pozdravljaju odluku o slanju vojske u Kataloniju. Bivši potpredsjednik vlade i predsjednik španjolske Socijalističke radničke partije Alfonso Guerra rekao je kako pozdravlja slanje vojske ‘u ispomoć policiji koja nije u stanju kontrolirati stanje koje su isprovocirali katalonski pro-fašisti’.

Referendum je nazvao pokušajem državnog udara i objasnio kako je u Parizu, nakon terorističkih napada, vojska bila na ulicama godinu dana, pa zbog toga nitko Francusku nije optužio da je ‘manje demokratska država’.

Vojne trupe su se, prema posljednjim informacijama, već stacionirale u vojnoj bazi u mjestu Santa Eulalia de Sant Boi de Llobregat, nekoliko kilometara udaljnom od Barcelone, a navodno pripadaju ‘Grupi za borbenu podršku 41’ (AALOG 41) inače stacionirane u Aragonu.

Da je riječ o ozbiljnoj vojnoj postrojbi govori i činjenica da ima ratna iskustva iz Bosne, s Kosova, iz Libanona, Iraka i Afganistana.




Autor:Robert Valdec
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.