Screenshot

SLAŽE SE S EU ČELNICIMA: Papa zagovara pametno ulaganje u zemlje iz kojih dolaze migranti

Autor: Hina

Papa Franjo koji je prihvat migranata u Europi stavio u središte svojih razmišljanja, ocijenio je u četvrtak da je vrijeme za “pametno ulaganje kako bi im se dao posao i naobrazba” u njihovoj domovini, napose u Africi.

“Problem ratova je teško riješiti, problem progona kršćana na Bliskom istoku i u Nigeriji, isto tako”, ali “problem gladi se može riješiti”, ocijenio je na tiskovnoj konferenciji u zrakoplovu kojima se vraćao s puta u Ženevu.

Sveti Otac je tako podupro aktualno razmišljanje europskih vlada o investicijskom programu.

“U kolektivnoj podsvijesti postoji loša zamisao da se može iskorištavati Afriku koja je i dalje zemlja robova”, izrazio je žaljenje.

“To se mora promijeniti s investicijskim programima, treba im omogućiti razvoj!”, istaknuo je, pohvalivši “kulturno bogatstvo Afrike”.

Papa je ujedno podsjetio na svoja četiri kriterija prihvata migranata: “primiti, pratiti, smjestiti i integrirati”, ali je te zahtjeve ublažio prije otprilike osamnaest mjeseci.

“Svaka zemlja to treba učiniti s razboritošću koja je državnička krjepost jer zemlja treba primiti onoliko izbjeglica koliko može, koliko ih može integrirati i školovati”, istaknuo je.




“Imamo val izbjeglica koji bježe od rata i gladi, rata i gladi u tolikom broju afričkih zemalja, od rata i progona na Bliskom istoku”, zaključio je, napose zahvalivši Italiji i Grčkoj” koje su bile “iznimno velikodušne” u prihvatu, jednako kao Turska i Libanon.

Sveti Otac nije nijednom riječju spomenuo populističku vladu koja je već tri tjedna na vlasti u Italiji i koja je objavila rat brodovima nevladinih organizacija koji prevoze migrante.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.