Wikimedia Commons

NJEMAČKA NAJAVLJUJE RAT: ‘Odzvonilo’ kriminalnim arapskim klanovima u Berlinu?

Autor: Hina

Mnogi od tih građana ne posjeduju ni punopravnu boravišnu dozvolu u Njemačkoj, nego se godinama vode kao izbjeglice.

Vlasti u berlinskoj četvrti Neukoelln najavile su oštru borbu protiv organiziranog kriminala, prije svega protiv kriminalnih arapskih klanova, prenose u utorak njemački mediji.

“Mi se s ovim problemima borimo već preko 20 godina, a sada je došlo vrijeme da djelujemo”, rekla je nova gradonačelnica berlinske gradske četvrti Neukoelln Franziska Giffey (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD).
Ona je na svojoj Facebook stranici ustvrdila kako građani “imaju pojačanu potrebu za sigurnošću” i da politika na to treba reagirati. Posljednjih dana u četvrti je izvršeno nekoliko racija prilikom kojih je otkrivena veća količina ilegalnog oružja i droga.
Giffey se založila za to da se “otvoreno i bez dlake na jeziku” govori o problemima s kojima se ova berlinska četvrt suočava.
“Kriminalni arapski klanovi već godinama imaju Neukoelln u šaci”, rekla je Giffey. I njezin prethodnik, socijaldemokratski političar Heinz Buschikowsky, godinama se uglavnom bezuspješno borio protiv arapskih klanova koji su se, krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih, pojačano iz Libanona kao izbjeglice doseljavali u Berlin.
Arapski klanovi Berlina su već višestruko tematizirani i kroz filmove i literaturu.
Četvrt Neukoelln donedavno je slovila kao izuzetno siromašna četvrt, u kojoj pretežito žive useljenici i građani lošijeg materijalnog stanja.
Posljednjih godina ovaj dio grada dobiva na popularnosti među mlađim žiteljima, što je osjetno podiglo cijene nekretnina i privuklo špekulante.
Giffey je navela kako je zbog svoje politike kritizirana od dijelova javnosti da provodi politiku “čvrste ruke”, ali da je istodobno dobila i mnogo pohvala građana koji žele svoju četvrt očistiti od kriminala.
“Moja sigurnosna politika je u skladu sa socijaldemokratskim vrijednostima”, poručila je Giffey.
Borba protiv arapskih kriminalnih klanova, koje se uglavnom bave krijumčarenjem droga, preprodajom ukradenih automobila i ucjenjivanjem poduzetnika, u prošlosti se pokazala mukotrpnom zbog pomanjkanja svjedoka. Mnogi od ovih građana također ne posjeduju ni punopravnu boravišnu dozvolu u Njemačkoj, nego se godinama vode kao izbjeglice.
Sumnja se da se iza spektakularne krađe najvećeg zlatnika na svijetu iz berlinskog Bodo muzeja, u ožujku ove godine, kriju upravo arapski klanovi iz Neukoellna.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.