EPA

BERLUSCONI- vječiti povratnik koji još ne želi otići

Autor: Hina

Dio javnosti ipak se pita kako je moguć takav povratak nakon toliko afera, neuspjeha i ispada svake vrste

Silvio Berlusconi, vječiti povratnik na talijanskoj političkoj pozornici, još ne kani otići, unatoč skandalima, visokoj dobi – navršio je 81 godinu – i zabrani kandidiranja na izborima, što će u srijedu proučiti Europski sud za ljudska prava.

Europski sud za ljudska prava razmotrit će u srijedu zabranu javnog djelovanja Berlusconiju, uvedenu nakon što je osuđen za poreznu prijevaru. Bude li odluka pozitivna za njega, Berlusconi će se moći kandidirati na općim izborima 2018.

“Osjećam da me dužnost zove kao i 1994. (kada je ušao u politiku). Moja uloga je sada jasna. Bez obzira hoću li se moći kandidirati na izborima, bit ću na terenu kako bih desni centar doveo na vlast” na parlamentarnim izborima predviđenim u proljeće, rekao je u utorak navečer za radio bivši predsjednik talijanske vlade.

Medijski magnat kojemu je zbog presude za poreznu prijevaru 2013. zabranjeno kandidiranje na izborima i oduzet senatorski mandat, žalio se Europskom sudu u Strasbourgu.

“Besmrtni”, kako ga zove Roberto Maroni, njegov politički saveznik, vodit će svoje snage zahvaljujući pobjedi njegove koalicije na Siciliji početkom mjeseca i anketama povoljnim za talijansku desnicu.

Dio javnosti ipak se pita kako je moguć takav povratak nakon toliko afera, neuspjeha i ispada svake vrste.

“Dio talijanskog biračkog tijela voli Berlusconija i oni donose 7 do 8 posto glasova”, rekao je nedavno za strana glasila politolog Giovanni Orsinna.




Tu je i “umjereno biračko tijelo koje ne želi glasati za Sjevernu ligu, za radikalnu ljevicu ili za Pokret pet zvijezda (M5S, populisti). Što onda preostaje? Berlusconi i Renzi”, dodaje.

Čini se da Berlusconija ništa neće slomiti, ni njegovi problemi s pravosuđem, ni poznate “bunga – bunga” zabave u društvu jako mladih djevojaka.

Talijani će na proljeće reći vjeruju li još da može vladati onaj koji je 2011. uz zvižduke morao otići s vlasti u vrijeme kada je Italiju zahvatila teška financijska kriza.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.