Marko Mrkonjic

EKSKLUZIVNO! Ni Broz, ni Kurbaša, ni Svrtan neće ‘vladati’ Gavellom. Novi ravnatelj je…

Autor: Mia Mitrović

Uskoro istječe rok za prijavu na natječaj za novog ravnatelja Gradskog kazališta Gavella. Neslužbeno smo doznali kako je u petak ujutro samo jedan kandidat računovodstvu kazališta predao molbu za kandidaturu. Navodno, kada su ostali kandidati čuli da se javio, odustali su od svojih kandidatura.

Riječ je o samozatajnome kazališnom redatelju Draženu Ferenčini koji je, sve je izvjesnije, novi ravnatelj omiljenog kazališta u Frankopanskoj. Ovaj 51-godišnji Zagrepčanin studirao je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu, a diplomirao kazališnu režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Režirao je u gotovo svim većim i manjim kazalištima diljem Hrvatske. Bio je umjetnički ravnatelj Gradskog kazališta Zorin dom u Karlovcu, a u Virovitici je dugi niz godina uz Mirana Hajoša kreirao program gradskog kazališta. Režirao je brojne hit predstave poput “Zagrebačkog orkestra” (na slici) i “Popcorna” u Gavelli.

Vlasnik je dvije Nagrade hrvatskog glumišta. Prvu je dobio 2007. za Kerempuhov “Brak iz računa” A. P. Čehova, a drugu za “206 dana”, predstavu po istinitoj priči koja govori o patnjama dječaka zarobljenog u srpskom logoru tijekom Domovinskog rata.

Dražen Ferenčina nositelj je i spomenice Domovinskog rata. Ima sve kvalifikacije za dobrog ravnatelja, no ima i jednu ‘manu’. Ne deklarira javno pripadnost ni lijevoj ni desnoj ideologiji, niti je član ikakve stranke. Ravnatelje gradskih kazališta potvrđuje Skupština grada Zagreba, pa bi Fecu, da je stranački igrač bilo puno lakše zasjesti u Gavellinu fotelju. Ovako će to ići malo teže, no njegov izbor bit će gotovo presedan te primjer kako kazališta mogu funkcionirati i bez uplitanja politike u njihov rad.

 




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.