Disident Goran Babić: ‘Moj prijatelj Praljak je skrenuo iz otpora prema ocu – zloglasnom udbašu’

Autor: Mia Mitrović

Zagrebačka Prosvjeta u prosincu 2017. izdala je jednu kontroverznu knjigu o kojoj, začudo, ni jedan hrvatski medij još uvijek nije objavio ni slovca. Riječ je o ‘Imenima’, knjizi uspomena pjesnika Gorana Babića na svoje, danas uglavnom  mrtve, suvremenike.

Na gotovo 600 stranica ‘Imena’ Babić polemički piše o dvjestotinjak jugoslavenskih intelektualaca, političara i umjetnika. S nekima je za života drugovao, s drugima se nije podnosio. Između ostalog, Babić piše o Bruni Bušiću, Savki Dabčević Kučar, Vladi Gotovcu, Ivici Račanu, Stipi Šuvaru i mnogim drugim javnim ličnostima bivšeg režima.

U moru imena, ono koje odmah upada u oči ime je Miroslava Praljka, oca hrvatskog generala koji je u studenom 2017. šokirao svijet popivši otrov u haaškoj sudnici.

Prije Domovinskog rata, pjesnik Goran Babić i general Slobodan Praljak bili su veliki prijatelji, no sudbina im je namijenila sasvim suprotne uloge. I dok je prvi, kao zagriženi komunist i antinacionalist, kobne 1991. zauvijek napustio Hrvatsku, drugi se aktivno uključio u njenu obranu.

Pjesnika i generala spaja i razdvaja zajednička žena. Naime, general Praljak ‘preoteo’ je Babiću suprugu Kaću. Danas Babićev sin nosi i Praljkovo prezime, a zanimljivo je da se u bilješci o piscu na kraju ‘Imena’ kao ‘najvrednije što će iza njega ostati’ navode tri kćeri i unučad, dok sina Nikolu uopće ne spominje. Svog bivšeg prijatelja Slobodana Praljka Babić u knjizi oslovljava nježnim nadimkom Bobiša.

‘Sa Slobodanom (Bobišom) me mnogo toga vezuje, ali to neka ne bude tema ovoga rukopisa”, napisao je Babić na 348. stranici uz bilješku o Praljkovom ocu Mirku.

O starijem Praljku piše da spada u onu generaciju koja je ‘radila u policiji, odnosno obavljala (povremeno ili stalno) neke policijske poslove.’




“Zatim mi se učini kako mora biti da se čovjek teško rastavlja od oružja, jednom kad se na nj navikne. A oni su to gvožđe uza se nosili pune četiri godine, od 1941. do 1945. Naravno, nisu bili policajci već vojnici, ali metak je metak, a smrt je smrt.”, piše o generaciji antifašističkih boraca koji su pobijedili u Drugom svjetskom ratu.

Za Praljkova oca tvrdi da je prije Drugog svjetskog rata bio žandar koji je bio ‘na vezi’ s partizanskim pokretom i kao takav ‘od ogromne koristi uhapšenim partijcima i drugim partizanima’.

“Mirko Praljak bio je ogromna ljudina, pravi primjerak Hrvata iz zapadne Hercegovine i živi dokaz da su ti ljudi jednako teški i stameni na koju god stranu da okrenu”, opisuje Babić.




Prijateljstvo Praljka i Babića počelo je od ranog djetinjstva jer je Mirko Praljak Babićeva oca Matu spasio od sigurne smrti. Oca su mu ustaše uhitili u Dubrovniku i prebacivali na suđenje u Mostar.

“U prolazu kroz Šurmance lokalne ustaše su na svaki način htjeli da se dočepaju vezanog partizana, ali ogromni i naoružani Praljak bio im je nepremostiva prepreka. Tako moj roditelj, zahvaljujući ilegalnom radu Mirka Praljka nije završio u zloglasnoj ustaškoj jami, da bi kasnije posvjedočio Praljkovo učešće u borbi, odnosno u angažmanu protiv ustaša.”, otkrio je u ‘Imenima’ Babić.

Nakon rata putevi dvojice prijatelja na neko su se vrijeme razišli. Babićev otac Mato otišao je u Zagreb gdje je radio za Agitprop. Ponovno su se sreli desetak godina kasnije u Mostaru gdje je Mato postao tužilac, a Mirko funkcioner UDB-e.

“Ono što valja reći je da se Mirko nikada nije slagao sa glupostima svog starijeg sina. Mlađi, Zoran, i tako se nije bavio politikom. Ali Bobiša jest te je i otišao tamo gdje je skrenuo (da bi završio na sudu u Hagu) iz otpora prema ocu, zloglasnom udbašu. Biti sin Hrvata – udbaša u zapadnoj Hercegovini, svakako da je bilo jedva podnošljivo za momčića kakav je bio Mirkov sin. Ali, rekoh, to je druga i duga priča i ovdje služi tek da bi jedna komplicirana situacija postala još složenija.” , zaključio je Babić.

Autor:Mia Mitrović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.