Marko Prpic/PIXSELL

Vidošević: ‘Posvetit ću život Hrvatskoj kao zemlji etike i morala’

Autor: dnevno.hr

Pripremno ročište na kojem je trebao biti zakazan datum prve rasprave prekinuto je zbog očitovanja obrane o izmijenjenom redosljedu dokaznih prijedloga

Datum početka suđenja bivšem predsjedniku Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadanu Vidoševiću, zbog optužbi da je iz institucije kojoj je godinama bio na čelu izvukao najmanje 39 milijuna kuna, neće biti poznat do 1. prosinca, prenosi HRT.

Pripremno ročište na kojem je trebao biti zakazan datum prve rasprave prekinuto je zbog očitovanja obrane o izmijenjenom redosljedu dokaznih prijedloga.

Uskokova tužiteljica Petra Parlov kazala je da je Uskok na današnjem ročištu “stavio svoje dokazne prijedloge”. Međutim zbog opsežnosti dokumentacije i personalnih dokaza obrana je tražila rok radi očitovanja na dokazne prijedloge Uskoka. Sud je to uvažio i pripremno ročište je odgođeno do 1. prosinca, kazala je tužiteljica.

Vidošević, za razliku od ranijih dolazaka na sud, nije detaljnije komentirao slučaj. Na novinarsko pitanje ostaje li pri tvrdnjama da će tijekom suđenja uzvratiti kontraoptužbama na račun Uskoka Vidošević je rekao da će cijeli ostatak svog života posvetiti da Hrvatska bude onakva kakvu ju je sanjao 1989. kada je ušao u politiku. To znači zemlja etike i morala i to je temeljni moj cilj, a mislim da će ovaj proces to uspjeti, kazao je Vidošević.


Podsjećamo,  Županijski sud u ponedjeljak jetrebao odlučiti o datumu početka suđenja Nadanu Vidoševiću, bivšem predsjedniku Hrvatske gospodarske komore (HGK). Vidošević je optužen da je iz institucije kojoj je godinama bio na čelu izvukao najmanje 39 milijuna kuna.

Osim datuma prve rasprave znat će se i svjedoci koji će biti ispitani u ovom postupku.

Među njima će biti i četvero Vidoševićevih suoptuženika koji su već priznali nedjela te su osuđeni nakon nagodbe s tužiteljstvom. To su ključni akteri tzv. afere Remorker – Igor Premilovac, koji je prvi progovorio kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i ‘oprani’ novac vraćao u Hrvatsku te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK.

Osim njih sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika, prenosi HRT,

Autor: dnevno.hr