‘Vukušić me nije oteo, spasio mi je život’

Autor: Mladen Prenc

Netko želi da se Bože Vukušić iskaže kao počinitelj ovog kaznenog djela. Mislim da je njega netko isturio kao počinitelja ovog djela, ispričao je Petar Gudelj, žrtva u slučaju otmice koji se procesuira na Županijskom sudu u Splitu nakon punih 20 godina.

Na Županijskom sudu u Splitu u srijedu je započet jedinstveni sudski proces. Pod ingerencijom sutkinje Ivone Rupić počelo je suđenje tajniku počasnog bleiburškog voda Boži Vukušiću, kojeg se optužuje za otmicu Blagoja Zelića, tadašnjeg šefa splitskog SDB-a, te Petra Gudelja, operativca iste službe davne 1991. godine. Proces je jedinstven utoliko što su u njega involvirani istaknuti operativci obavještajnih zajednica; osim optuženog Vukušića, uključeni su i Josip Perković, Zdravko Mustač, Josip Manolić, Branko Bradvica te Mijo Deverić.

Glavna rasprava započela je ispitivanjem Petra Gudelja, koji je izjavio kako ostaje pri iskazu danom istražnom sucu 12. travnja 2005. godine, a u kojem je detaljno opisao otmicu i mučenje koje je trpio 37 dana tijekom 1991. godine dok je bio zatočen u raketnoj bazi u Žrnovnici.

Svjedočile supruga i kćer

Međutim, Gudelj je odmah potom izjavio i kako smatra da jedini optuženi u ovom procesu, Bože Vukušić, nije odgovoran za spomenuta nedjela.

– Netko želi da se Bože Vukušić iskaže kao počinitelj ovog kaznenog djela. Mislim da je njega netko isturio kao počinitelja ovog djela, ali isto tako mislim da Bože Vukušić nije mogao sam raspolagati, utjecati na pedeset do sto ljudi koji su bili u jedinici i koji su se naravno izmjenjivali u stražama, dežurstvima i smjenama. Nije on imao ni ključ, ja tako pretpostavljam, od raketne baze u Žrnovnici. Želim istaknuti i reći to da sam ja njemu bio zahvalan jer mi je on spasio život – ispričao je Gudelj splitskoj sutkinji i dodao kako i dan danas osjeća posljedice tog nemilog događaja iz 1991. godine, jer mu obitelj uništena, a on ne može funkcionirati bez tableta za smirenje.

Na posebno pitanje branitelja Vinka Ljubičića, Gudelj je odgovorio da je Bože Vukušić, kada je došao s njime razgovarati u bazi Žrnovnici, na sebi imao vojnu uniformu i po ničemu nije mogao zaključiti da je on osoba koja ga je prethodnih dana ispitivala, niti da ga je ta osoba zvjerski mučila.

– Razgovarali smo, bio je to jedan uobičajeni razgovor koji je trajao pola sata do sat vremena. Ne bih mogao kazati da je taj njegov glas bio glas od osobe koja me je zatočila, maltretirala, ispitivala i otela – zaključio je Gudelj.




Na klupu za svjedoke nakon Gudelja sjele su supruga i kćer pokojnog Blagoja Zelića, te su obje ustvrdile kako se ne žele prisjećati bolnih trenutaka od prije 20 godina. Međutim, naglasile su kako Vukušića ne drže odgovornim za otmicu oca i supruga Blagoja, te da neće pokrenuti nikakvu parnicu za naknadu štete.

– Ja ne znam zašto bi se vodio ovaj kazneni postupak protiv ovog okrivljenika ni protiv bilo koga drugog jer ja ne znam osobno tko je počinio ovo kazneno djelo. To su bile neke nepoznate osobe koje su bespravno ušle u našu kuću – objasnila je sutkinji Ivanka Zelić, nakon čega se još jednom prisjetila događaja vezanih za otmicu njezinog supruga.

Vidoviti bivši šef UDBE




Josip Perković, bivši obavještajni moćnik, svjedočio je o okolnostima otmice i raznim službenim bilješkama vezanim za otmicu Gudelja i Zelića. Perković je u vrijeme otmice bio operativno uključen u taj slučaj kao pomoćnik ministra SIS-a.

Ispričao je kako su operativci SIS-a i SZUP-a bili poslani iz Zagreba u Split ne bi li riješili slučaj otmice Blagoja Zelića, otkuda su stigle informacije o umiješanosti Bože Vukušića u otmicu, a s druge strane je pak ustvrdio kako o otmici Petra Gudelja ne zna ništa.

Kada je bivši pomoćnik ministra obrane tijekom svjedočenja priznao kako mu je poznato da je Bože Vukušić bio predmet obrade hrvatskog SDS-a i to zbog nekih događanja u Njemačkoj, Vukušićev branitelj otvorio je seriju pitanja o kaznenom postupku koji se protiv Perkovića vodi u Njemačkoj. (op.a. U njemačkoj je raspisana tjeralica za Josipom Perkovićem zbog sumnje da je kao šef hrvatske UDBA-e naručio ubojstvo emigranta Stjepana Đurekovića).

– Prije sam već kazao da sam dobio poziv od tog suda u Njemačkoj, međutim ja imam zdravstvenih problema i o tome sam izvijestio taj sud i poslao i medicinsku dokumentaciju – istaknuo je Perković, koji očito nema zdravstvenih problema kada su u pitanju hrvatski sudovi.

Branitelj je potom pitao Perkovića o pozadini i motivu njegovog svjedočenja protiv Bože Vukušića i posjetio na činjenicu da je Vukušić 2004. godine njemačkoj policiji predao određenu dokumentaciju o Krunoslavu Pratesu (op.a. Prates je 2008. godine osuđen u Njemačkoj na doživotnu robiju zbog ubojstva Đurekovića. Na suđenju je priznao da je bio suradnik Josipa Perkovića i da mu je dao ključeve tiskare u kojoj je Đureković ubijen). Perković je takve insinuacije odbacio.

– Odgovorit ću na pitanje branitelja da bi moj motiv u ovom svjedočenju i to pred istražnim sucem Županijskog suda u Splitu i na današnjoj glavnoj raspravi, bio takav da sam ja na jedan način ‘vidovit’ i da sam mogao 1991. predvidjeti što će se događati 2004. godine – ironično je dometnuo Perković.

‘Nema govora o revanšizmu’

‘Prijatelj’ Josipa Perkovića s njemačke tjeralice, Zdravko Mustač, kojeg Interpol također traži zbog sumnje da je za organizirao Đurekovićevo ubojstvo, ponovio je svoj iskaz iz istražnog postupka.

– Stojim iza tvrdnje koju sam iskazao pred istražnim sucem da iza otmice stoji Bože Vukušić kao organizator, a idejni začetnik Vice Vukojević, osim ovog navoda koji sam dobio od Zelića to je potvrđeno i dopisima koji su pristigli od SIS-a, Ministarstva obrane, kao i iz dopisa Ureda za zaštitu ustavnog poretka, a koji dopisi su stigli iz sjedišta tih službi potpisanih po njihovim rukovoditeljima i to u odnosu na SZUP Jerka Vukasa, a u odnosu na SIS Josipa Perkovića – odlučno je podvukao Mustač, i na kraju dodao kako ni on nema skrivenih motiva za lažni progon Vukušića.

– Prvi put sam pred Županijskim sudom u Zagrebu i to 1998. godine, svjedočio u postupku protiv Vinka Sindičića i tada sam prvi put i spomenuo saznanja o otmici. Hoću reći da nema govora o nikakvom revanšizmu jer to se ne potvrđuje ni vremenski – naglasio je Mustač.

Suđenje se nastavilo i u četvrtak ispitivanjem svjedoka obrane.

Autor:Mladen Prenc
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.