Patrik Macek/PIXSELL

VUKOVI SIJU STRAH U ZADARSKOM ZALEĐU: ‘Dođe uza žicu, reflektorom svijetlim, on stoji’

Autor: I.G.

Ugriz psa čuvara najnoviji je dokaz napada vuka u Lišanima Ostrovičkim.

Stanovnici Lišana Ostrovičkih u zaleđu Zadra godinama se bezuspješno bore s vučjim napadima na stoku. Unatoč šteti i pretrpljenom strahu, rješenja nema ni od nadležnih službi – vuk je zakonom zaštićena vrsta, a kazna za ilegalni odstrel iznosi 40 tisuća kuna.

Ugriz psa čuvara najnoviji je dokaz napada vuka u Lišanima Ostrovičkim. ”Došao sam k njemu i osvijetlio vuka. Bacio sam dvije petarde da ga uplašim. Ovce se sve podigle na noge”, ispričao je Marko Mamić za Novu TV.

Zbog opasnosti Marko često i prespava kraj svog stada. U polju nedaleko od naselja predator se gotovo udomaćio.

”Često ga vidim, dođe uza žicu. Ja reflektorom svijetlim, on stoji. Zimi dođe oko kuća, ima njuh kud ovce prođu”, priča Marko.

Vuk je napravio štetu i u Stipinom stadu. Za 9 usmrćenih ovaca Stipe je dobio odštetu od 2.700 kuna. A da je vuka odstrijelio, platio bi kaznu od 40 tisuća kuna.

Mještanima je prekipjelo kada je prije dvije godine vuk napao stado 200 metara od škole. Općina je od Ministarstva zaštite okoliša tada zatražila odobrenje odstrela. Ali nije ga dobila, uz objašnjenje:

”Osnova za hitnu intervenciju postoji ako pojedini vuk ili skupina vukova ponavljano dolazi na isto mjesto u blizini ljudskih naselja, ako pri tome pokazuje smanjeni strah od ljudi, ponovljeno radi štete istog tipa, a dodatne mjere zaštite i tjeranja vukova nisu pomogle”, poručuju iz Ministarstvo zaštite okoliša.

Mještani upozoravaju da se upravo to i događa. Vukovi siju strah, a pomoći nema sve dok se ne procijeni da je pravo vrijeme za odstrel.

 

Autor: I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.