Albanac koji je dronom na Marakanu spustio obilježja Velike Albanije ostaje u RH, ništa od izručenja Srbiji

Autor: Hina

Vrhovni sud je na internetskim stanicama objavio kako je izreka prvostupanjskog rješenja nejasna jer samo navodi da se udovoljava zakonskim pretpostavkama za izručenje, a ne i na temelju koje odluke se izručenje traži, iako je srbijansko Ministarstvo pravde u molbi kao razloge izručenja navelo kazneno djelo za koje tereti okrivljenika

Vijeće Vrhovnog suda ukinulo je rješenje dubrovačkog Županijskog suda o izručenju albanskog državljanina Ismaila Morina Srbiji, koja ga traži zbog izazivanja nereda na nogometnoj utakmici između Srbije i Albanije 2014. godine, te je predmet upućen prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje.

 Morinu, koji je po tjeralici u lipnju uhićen na dubrovačkom području, Srbija tereti da je prije tri godine, upravljajući dronom koji je nosio nacionalistička obilježja s kartom tzv. Velike Albanije, prekinuo nogometnu utakmicu reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu, nakon čega su uslijedili navijački neredi.

 Županijski sud u Dubrovniku je prvostupanjskim rješenjem utvrdio kako su ispunjene sve zakonske pretpostavke za Morinino izručenje Srbiji, a na tu se sudsku odluku Morina žalio te tražio da se rješenje ukine i predmet vrati sudu na ponovno odlučivanje.

 Vrhovni sud je rješenje dubrovačkog suda ispitivao po službenoj dužnosti i utvrdio kako je taj prvostupanjski sud počinio bitne povrede odredaba kaznenog postupka, budući da je izreka rješenja nerazumljiva te jer u obrazloženju nisu navedeni razlozi o svim odlučnim činjenicama.

 U obrazloženju svog rješenja, Vrhovni sud je na internetskim stanicama objavio kako je izreka prvostupanjskog rješenja nejasna jer samo navodi da se udovoljava zakonskim pretpostavkama za izručenje, a ne i na temelju koje odluke se izručenje traži, iako je srbijansko Ministarstvo pravde u molbi kao razloge izručenja navelo kazneno djelo za koje tereti okrivljenika.

 “Naime, da bi se sa sigurnošću moglo utvrditi za koje kazneno djelo i za koji događaj se izručenik tereti u Republici Srbiji i za koje se djelo izručenje odobrava radi vođenja kaznenog postupka, u izreci rješenja potrebno je navesti pravni akt države moliteljice na temelju kojeg se izručenje odobrava”, navode vrhovni suci.

 Nije, dodaju, konkretizirana odluka na temelju koje se odobrava izručenje niti su izložena obilježja kaznenog djela iz kojih bi se moglo utvrditi radi li se o kaznenom djelu koje je kažnjivo i po hrvatskom pravu, kao i da nije nastupila zastara te da ne postoje neke druge zakonske zapreke za izručenje.




 “Iz navedenih razloga je u povodu žalbe izručenika, po službenoj dužnosti, pobijano rješenje ukinuto te je predmet upućen sudu prvog stupnja na ponovno odlučivanje”, stoji u obrazloženju Vrhovnog suda.

 Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova navodno je od Ismaila Morina zaprimilo zahtjev za azilom.

 Prema pisanju medija, albanski ministar pravosuđa Gazmend Bardi zatražio je od hrvatskih vlasti da ne odobre zahtjev za izručenjem uz obrazloženje da je albanski državljanin Ismail Morina ugrožen zbog politički motiviranog progona ili diskriminacije.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.