Goran Kovacic/PIXSELL

VELIKA AKCIJA USKOK-a: Uhićena sutkinja Vesna Malenica, ‘pao’ i stečajni upravitelj Hrkać!

Autor: Hina/dnevno.hr

Osumnjičena sutkinja i stečajni upravitelj navodno su godinama koristili razne stečajne postupke kako bi osobno profitirali

Državno sudbeno vijeće (DSV) u utorak je, kako se neslužbeno doznaje, na zahtjev Uskoka ukinulo imunitet jednoj trgovačkoj sutkinji koja bi se navodno, s drugim osumnjičenicima, trebala naći pod izvidima zbog nezakonitih ovrha. Navodno je riječ o sutkinji Trgovačkog suda u Zagrebu Vesni Malenici koja je potom i uhićena uz još petero osumnjičenih. Među njima je navodno i stečajni upravitelj Pero Hrkać zbog navodnih zlouporaba u stečajevima niza tvrtki koje je, po odluci sutkinje Malenice, u proteklih desetak godina Hrkać vodio. Osumnjičena sutkinja i stečajni upravitelj navodno su, prema prikupljenim podatcima, godinama koristili razne stečajne postupke kako bi osobno profitirali.

Naime, predsjednik DSV-a Željko Šarić kazao je da o sjednici koja nije bila javna ne može govoriti, ali je potvrdio da je održana sjednica tijela zaduženog, među ostalim, i za skidanje imuniteta sucima.

No, iz više izvora neslužbeno se doznaje da je na sjednici udovoljeno zahtjevu Uskoka za skidanjem imuniteta sutkinji koju se sumnjiči za nezakonitosti u ovrhama. Prema naknadnoj reakciji MUP, došlo je i do uhićenja.

Oglasila se policija

O ovome se slučaju u utorak navečer priopćenjem oglasilo i Ravnateljstvo policije, u kojemu su potvrdili da policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Ravnateljstvo policije) u suradnji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provode ‘kriminalističko istraživanje nad nekoliko osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta s elementima koruptivnosti’.

“U tijeku je provođenje dokaznih radnji i nastavak kriminalističkog istraživanja nad petero osumnjičenih osoba koje su uhićene. Vezano uz upite medija možemo potvrditi da se među uhićenima nalazi i dužnosnik Trgovačkog suda”, navodi se u odgovoru policije.

U slučaju se spominje i stečaj Glumina banke.




Suci pozvani na odgovornost

Prema slovu zakona suci ne mogu biti pozvani na odgovornost za izraženo mišljenje ili glasovanje pri donošenju sudske odluke, osim ako se radi o kršenju zakona od strane suca koje je kazneno djelo.

Bez odobrenja DSV-a suce se u postupku pokrenutom zbog kaznenog djela učinjenog u obavljanju sudačke dužnosti ne može pritvoriti, osim ako je u tom nedjelu neposredno zatečen i za njega je propisana kazna zatvora u trajanju duljem od pet godina.




Sjednice DSV-a na kojima se odlučuje o odobrenju za pritvaranje, određivanje istražnog zatvora ili za pokretanje kaznenog postupka, nisu javne, a javne mogu biti jedino na izričit zahtjev suca protiv kojeg se vodi postupak.

Upleten i Lučić

Jutarnji list neslužbeno doznaje da se jedna od inkriminacija  odnosi na određene postupke tijekom stečaja tvrtke Amfora Maris Milana Lučića. Navodno su mu sutkinja Malenica i stečajni upravitelj Hrkać omogućili da preko druge tvrtke dođe do dijela imovine, jedne vrijedne nekretnine Amfora Marisa iz stečajne mase. Istražitelji su pritom došli do podataka da je Lučić nezakonito kupio tu nekretninu putem dražbe i to upola cijene, da bi istu odmah prodao jednom trgovačkom lancu te na taj način profitirao za više milijuna kuna.

Tajna veza Hrkać – Lučić

O stečajnom upravitelju Peri Hrkaću naš je portal već pisao, a u čemu leži tajna veza između njega i Lučića, pročitajte ovdje:

Kako je Pero Hrkać, stečajni upravitelj Komercijalne banke Zagreb, oštetio vjerovnike za više od 37 milijuna kuna

Autor:Hina/dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.