Luka Stanzl/PIXSELL

UPOZORENJE ZA GRAĐANE: Prevaranti haraju, lažno se predstavljaju, a sve više ljudi nasjeda

Autor: Ž. O.

Ako primijetite nešto sumnjivo, odmah dojavite policiji.

Prevaranti su, čini se, sve kreativniji, od starijih građana na sve načine izvlače novac, a policija je upozorila na nov oblik kaznenih djela te pozvala da ih kontaktirate ako primijetite nešto sumnjivo.
Iz policije su već ranije upozoravali na prijevare u kojima prevaranti lažno predstavljaju i nude razne usluge no stalnim praćenjem prijevara, uočili su kako se javio novi oblik na koji upozoravaju građane, osobito one starije, piše Net.hr.

Počinitelj telefonski kontaktira oštećene (uglavnom osobe starije životne dobi) predstavljajući se kao službenik banke, pritom navodeći da novac koji su podigli u banci nije ispravan i sl. te navodi da bi novac trebali vratiti. Nedugo nakon toga oštećene ponovo poziva osoba koja se predstavlja kao policijski inspektor ponavljajući im navode “bankara” te prijeti da će snositi posljedice jer posjeduju neispravan novac.

Kako bi to izbjegli, novac moraju predati osobi koju će on poslati da ga preuzme. Ubrzo nakon toga drugi počinitelj dolazi na adresu stanovanja oštećene osobe, navodeći da ga je poslao inspektor i da je došao po pošiljku te nakon što im oštećeni preda novac napušta adresu stanovanja oštećenih.

Policija apelira
U cilju sprečavanja novih ili sličnih prijevara, policija apelira na građane, posebice one starije životne dobi:

ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ,
ako se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve službene osobe dužne imati i dati vam na uvid. Ako sumnjate, telefonski provjerite u instituciji iz koje navode da dolaze,
ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima,
zapišite registracijsku oznaku vozila te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje,
zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično),
odrasli članovi obitelji koji se brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete.
Posumnjate li u nekoga, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192 ili se obratite najbližoj policijskoj postaji.

Autor: Ž. O.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.