Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji list

Umrla Teta Liza – legenda međimurske popevke i ikona međimurskog melosa

Autor: emedjimurje/dnevno.hr

Nadahnuta ljepotom grude na kojoj je niknula, težačkim životom kojim je živjela, istinskim vrijednostima koje je prepoznavala i ljudima s kojima se družila, postala je ikona međimurskog melosa

U subotu, 12. kolovoza u jutarnjim satima prestalo je kucati srce čuvarice međimurske popevke i plesa. U 93. godini preminula je legenda međimurske glazbe Elizabeta Toplek – Teta Liza iz Donje Dubrave, piše emedjimurje.

Ova umirovljena školska kuharica rođena je 16. studenog 1924. godine.

O njezinom liku i djelu najbolje govore riječi poznate međimurske spisateljice Zinke Čituš Čižmešija, autorice knjige „Teta Liza – mojih 85“:

“Takva je naša Teta Liza. Stasita i ponosna, Međimurka i Dobravčica koja je uspjela pronaći životni smisao, biser i pokretač za sve svoje životne izazove. Međimursku pjesmu. Nadahnuta ljepotom grude na kojoj je niknula, težačkim životom kojim je živjela, istinskim vrijednostima koje je prepoznavala i ljudima s kojima se družila, postala je ikona međimurskog melosa, sedam desetljeća u službi amaterskog stvaralaštva i međimurske kulture.

Postala je onakva Teta Liza kakvu mi danas imamo i trebamo. Žena sa bezbroj priznanja, tri Porina i velikim srcem, žena amabasadorica. Nastupajući na tisuću pozornica poznatim i nepoznatim, utrla je put brojnim čuvarima međimurske kulture. Već sedamdeset godina poruke svijetu ispisuje međimurskim slovom i nijednim drugim. Ponosno titra srce kad se prolomi glas naše legende.

U pjesmi koja se začuje nižu se sličice bogate međimurske tradicije i kulture. Kao da međimurski čovjek u toj pjesmi priča priču o životu svojih djedova, ali i onu današnju. Priču da se sve vrijedne stvari moraju čuvati. Uspomene na drage ljude, događaje i ljubavi, zavičaj i korijene. Sve to Teta Liza čuva u međimurskim pjesmama.

I uvijek iznova poručuje: Međimurska pjesma ispjevana u „cvetnjaku med Murom i Dravom“ među najljepšima je na svijetu, tugaljiva i sjetna, vesela i razigrana. Pjesma koja je, kao i naša Teta Liza, dragocijeni biser Međimurja, legenda i svjedok jednog vremena.”

– Teta Liza, čuvat ćemo naše nasljedstvo, pjesmu i ples noseći vas u srcu – poručuju članovi KUD-a Seljačka sloga Donja Dubrava čija je Teta Liza bila članica.

Posljedni ispraćaj Tete Lize na groblju u Donjoj Dubravi bit će u nedjelju u 16 sati.

Autor: emedjimurje/dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.