Miranda Cikotic/PIXSELL

Nasmiješeni kapetan Dragan na sudu: Ne osjećam se krivim, ponosan sam na svoj ratni put!’

Autor: M.M.

Vasiljković je mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Nekadašnjem zapovjedniku Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan na splitskom Županijskom sudu u utorak počinje suđenje za ratni zločin nad hrvatskim vojnicima i civilima.

Vasiljković je na optuženičku klupu djro dva i pol desetljeća nakon zločina koja je, kako se navodi u optužnici, počinio sredinom 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca gdje je mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Tijek događaja: 

Kapetanu Draganu pročitana je optužnica. Na pitanje smatra li se krivim odgovorio je: ‘Apsolutno ne!’

Vasiljković je na sud doveden s ‘lisicama’ na rukama,.Sudnicu čuva 10 pravosudnih policajaca, a ispred nje i zgrade suda veći je broj policajaca u civilu i uniformi, prenosi N1. 

Nakon 20-minutnog čitanja optužnice Vasiljković je rekao da razumije optužnicu, ali da se apsolutno ne osjeća krivim za ni jednu optužbu koju mu tužiteljstvo stavlja na teret.

“Ja sam 11 godina u zatvoru, bez optužbe i dokaza, usta su mi vezana. Ovo je prvi put da mogu reći svoju istinu, a još 2005. su me proglasili ratnim zločincem. Nikada nisam upoznao niti jednog Srbina koji je s puškom u ruci pravio ‘Veliku Srbiju’ i sigurno ni vi ne znate ni jednoga. Ovo je montirana priča, lažni svjedoci’, kazao je Dragan Vasiljković na sudu”, kazao je. “Ja sebe doživljavam kao branitelja moje domovine Jugoslavije i smatram uvredljivim da me se naziva agresorom”, dodao je.




Suđenje Draganu Vasiljkoviću nastavit će se 18. listopada saslušavanjem svjedoka.


 

Uhićen je prije deset godina u Australiji gdje je živo pod lažnim imenom i bio trener golfa, no tamošnjoj je vladi trebalo punih šest godina da 2012. donese odluku o njegovom izručenju Hrvatskoj.




Vasiljkovića koji ima srpsko i australsko državljanstvo zastupaju odvjetnici Slađana Čanković i Tomislav Filakovac, a njegov predmet broji nevjerojatnih 40 tisuća stranica.

Tužiteljice u predmetu su Živana Beroš i Sanda Pavlović Lučić iz Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku. Obrana kapetana Dragana je tražila da se suđenje radi lakšeg dolaska svjedoka iz Gline premjesti na bliži sud u Rijeku ili Zagreb, no prijedlog je odbio Vrhovni sud.

Do sada mu je u tri navrata produljivan istražni zatvor, odbijena mu je jamčevina od pet milijuna kuna, dok je optužnica napisana u zadnji čas, početkom siječnja ove godine. Ovoga ljeta je zbog problema sa srcem nakaratko bio hospitaliziran u KBC Split gdje mu je ugrađen stent.

Kroz sud će po prijedlogu tužiteljstva sljedećih mjeseci proći i svjedočiti 55 osoba. No, riječ je samo o osobama koje predložila optužba, dok obrana tek treba predložiti svoje svjedoke.

Njegovi odvjetnici očekuju da bi njihova predstavka Vijeću za ljudska prava UN-a podnesena zbog Vasiljkovićeva desetogodišnjeg pritvora trebala rezultirati privremenom mjerom zbog koje bi se od optužbi mogao braniti sa slobode. Predstavka se po riječima njegove odvjetnice u prvom redu odnosi na Australiju koja je Vasiljkovića “iznimno dugo držala u ekstradicijskom zatvoru, ali i Hrvatska gdje je još uvijek u pritvoru”.

Konačno je izručen u srpnju 2015. i nakon što je iz zagrebačke zračne luke kombijem doveden u Split smješten je u zatvor Bilice.

Prema optužnici, Vasiljković je mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Terete ga, uz to, da je u srpnju 1991. godine u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice tadašnje Jugoslavenske narodne armije, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje, u kojem su uništeni civilni objekti, stanovništvo je natjerano na bijeg, pljačkana je imovina te su ubijeni i ranjeni civili, uključujući jednog stranog novinara.

 

Autor:M.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.