SANADER IZAŠAO NA SLOBODU: ‘Više se neću baviti politikom!” (FOTO/VIDEO)

Autor: Hina / M. M.

Članovi Facebook grupe Ćaća se vraća doviknuli su Sanaderu "Ćaća, nemoj zaboravit' dicu svoju", a on im je odgovorio: "Pratit ću vas na Fejsu."

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u srijedu je odlučivalo o istražnom zatvoru za bivšeg premijera Ivu Sanadera nakon što je Ustavni sud u utorak zaključio da je Vrhovni sud Sanaderu nezakonito produljio istražni zatvor kada je 30. rujna 2015. ukinuo nepravomoćnu prvostupanjsku presudu u slučaju Fimi media.

Izvanraspravno je vijeće, na sjednici koja je počela u 9,30 sati, prema naputku Ustavnog suda Sanaderu ukinulo istražni zatvor je Sanader danas u poslijepodnevnim satima izašao iz Remetinca, USKOK je najavio žalbu s obzirom na to da je Sanader pušten bez ikakve jamčevine i mjera opreza.

Tijek događaja:

17. 48  Odmah nakon izlaska, Sanader je dao izjavu medijima. “Zadovoljan sam što u Hrvatskoj postoje instance koje su pokazale da smo mi u pravu, ali nezadovoljan sam činjenicom da se ovako nešto može dogoditi u Hrvatskoj. Politiku neću komentirati, to je završena stvar. Imam nekoliko postupaka i na to ću se koncentrirati. Uvjeren sam da ćemo ih na kraju dobiti.  Prema meni su bili korektni u zatvoru, bio sam i u Salsbourgu, ovi naši ovdje poštuju standarde”, izjavio je bivši premijer.

Na pitanje je li krao novac, Sanader je odgovorio ništa nije dokazano, a o političkim progonima kazao je:  “Stojim iza onoga što sam govorio u sudnici. U vrijeme kada sam dao ostavku rekao sam da stranka ne ide dobro i da ćemo izgubiti izbore, a to se i dogodilo. Kada sam najavio da ću se jače angažirati u stranci, sazvano je Predsjedništvo i izbačen sam iz nje. Jadranka Kosor je nazvala Bajića i zatražila moj kazneni progon.”

Članovi Facebook grupe Ćaća se vraća  doviknuli su Sanaderu “Ćaća, nemoj zaboravit’ dicu svoju”, a on im je odgovorio: “Pratit ću vas na Fejsu.”

Novinarima je kazao da će večer provesti s obitelji i prijateljima, a već će se u četvrtak posvetiti postupku koji se vodi protiv njega.




17.38  Ivo Sanader je izašao na slobodu nakon tri godine.

Sanadera je ispred Remetinca dočekalo okupljeno mnoštvo,  a pojedinci su  istaknuli i natpis “Ćaća dica te tvoja čekaju”.

16.30 Mnoštvo novinara i znatiželjnika okupilo se u srijedu poslijepodne ispred zatvora u Remetincu kako bi svjedočili izlasku bivšeg premijera Ive Sanadera iz zatvora.  Pred Remetinec je stigla i zvijezda zvijezda Youtubea, Vitaly Zdorovetskiy, koji trenutno boravi  u Zagrebu.




Kako bi iskazali podršku Sanaderu, nekolicina ih je donijela i transparent na kojem je pisalo: ‘Ćaća, dica tvoja te čekaju’.

U isceekivanju Cace

Posted by Snježana Krnetić, 24sata on Wednesday, 25 November 2015

Odvjetnici Jadranka Sloković, Čedo Prodanović i Goran Suić kazali su da je temelj za Sanaderovo puštanje na slobodu odluka Ustavnog suda. “Iz te odluke proizlazi da nema opasnosti od bijega te da ne postoji ni jedan drugi razlog za određivanje istražnog zatvora”, kazala je Sloković.

Zamjenica ravnatelja Uskoka Željka Mostečak kazala je da je Županijsk sud ukinuo istražni zatvor pozivajući se isključivo na odluku Ustavnog suda, koju tužiteljstvo iščitava na “malo drugačiji način”. “Smatramo da je ukidanje istražnog zatvora apsolutno zakonski neutemeljeno. Naravno imamo mogućnost žalbe višem sudu, ali nažalost kao ‘jocker’ nemamo Ustavni sud”, kazala je Mostečak.

Glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić pojasnio je da će Sanader izaći iz Remetinca nakon što se napisana odluka izvanraspravnog vijeća dostavi u zatvor, a on se razduži i obavi potrebne formalnosti.

Odluka Županijskog suda uslijedila je nakon što je Ustavni sud u utorak zaključio da je Vrhovni sud Sanaderu nezakonito produljio istražni zatvor kada je 30. rujna 2015. ukinuo nepravomoćnu prvostupanjsku presudu u slučaju Fimi media.

Prema odluci Ustavnog suda, osporeno rješenje Vrhovnog suda o produljenju istražnog zatvora prestaje važiti najkasnije 30. studenoga 2015. u ponoć ako do tog vremena nadležni sud ne donese novo rješenje o produljenju istražnog zatvora “zasnovano na dostatnim i relevantnim razlozima koji mogu opravdati oduzimanje njegove slobode”, ili “novo rješenje o određivanju mjera opreza radi osiguranja prisutnosti podnositelja pred sudom, bez istodobnog oduzimanja slobode”.

Ustavni sud je u utorak podsjetio da je u određivanju istražnog zatvora za Sanadera nakon ukidanja nepravomoćne presude za Fimi mediu Vrhovni sud obrazlagao kako je Sanader u istražnom zatvoru u postupku Fimi media proveo ukupno sedam mjeseci, ne uzimajući u obzir paralelne postupke (Hypo i Ina-MOL) u kojima je u zatvoru proveo ukupno 25 mjeseci.

Vrhovni sud je, međutim, istodobno protumačio da to što Sanader u postupku Fimi media nije bježao iz zemlje ne može biti dostatan argument da ponovno neće pobjeći, jer je većinu trajanja tog postupka proveo u zatvoru određenom u drugim, paralelnim postupcima.

Ustavni suci zaključili su da je riječ o pravnoj nedosljednosti, odnosno da bi vrijeme ukupno provedeno u istražnom zatvoru, ako ga se uzima kao argument u prilog tezi da postoji opasnost od bjega, u obzir moralo uzimati i kada se utvrđuje ukupno trajanje istražnog zatvora.

Neposredno prije objavljivanja odluke Ustavnog suda Sanaderova je obrana odustala od prijedloga da se kao jamstvo za izlazak bivšeg premijera iz istražnog zatvora založi i ured odvjetnika Krešimira Krsnika. Obrana je u ponedjeljak sudu umjesto založnog prava na trećinu Sanaderove obiteljske kuće u Kozarčevoj, koja nije imala urednu dokumentaciju, kao jamstvo ponudila Krsnikov šesterosobni stan u Boškovićevoj ulici u središtu Zagreba preuređen u odvjetnički ured. No, od tog je prijedloga odustala uz objašnjenje da “sudski vještak prilikom procjene stana u Boškovićevoj nije uzeo u obzir usporedne cijene gradskog ureda”.

Sanader je u Remetincu bez prestanka od studenog 2012. kada mu je izrečena prva, naknadno ukinuta presuda u slučajevima Hypo i Ina-MOL. Prije toga Sanader je zbog bijega krajem 2010. bio pritvoren u Austriji te je nakon izručenja u srpnju 2011. bio u Remetincu do prosinca iste godine kada se, do prve presude, također branio sa slobode uz identičnu jamčevinu od 12,4 milijuna kuna.

Autor:Hina / M. M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.