Borna Filic/PIXSELL

STATUSI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA NISU BEZAZLENI: Splićanin osuđen zbog statusa na Facebooku!

Autor: A.P.

Muškarac je na suđenju priznao da je na svojoj Facebook stranici napisao riječi koje mu se stavljaju na teret, no ustvrdio je da to nisu neistiniti navodi te je to i obrazložio.

Svatko na društvenim mrežama piše razne stvari o nekome i pritom ne razmišlja o posljedicama. No, vjerojatno biste trebali biti oprezni. Pedesetdvogodišnjak iz Splita i njegov slučaj svakako će vas natjerati da se zamislite što objavljujete.

Ovaj Splićanin je  osuđen nepravomoćno na novčanu kaznu od 20 dnevnih dohodaka, ukupno 2400 kuna zbog klevetanja svoje bivše supruge na Facebooku. Ali, ako u roku od godinu dana  ne počini neko novo kazneno djelo kaznu neće platiti.

Splitski umirovljenik je, prema presudi Općinskog suda u Splitu, kriv je jer je 28. studenoga 2012. godine na svom Facebook profilu objavio post o svojoj tadašnjoj supruzi s kojom je bio u brakorazvodnoj parnici, piše Slobodna Dalmacija.

Navedeni medij navodi kako je svoju bivšu suprugu u objavi htio omalovažiti kao osobu i nauditi joj, a kako ona radi kao glavni tajnik jednog splitskog fakulteta, napisao je: “Vjerojatno su se nekakva pravila ponašanja poremetila, pa čineći uslugu članovima dekanata … u stvari čine uslugu sebi, znajući da će glavna tajnica (fakulteta na kojem mu bivša supruga radi – op.a.) to cijeniti i preko glavnih tajnica drugih fakulteta Sveučilišta u Splitu uzvratiti uslugu…”

Osim toga, u drugoj objavi je napisao: “Sigurno ti je par ispita sredila… ili si joj odnio koji pršut i koju litru vina.” Te je objave sud okarakterizirao kao klevetanje pred više osoba preko računalne mreže.

Muškarac je na suđenju priznao da je na svojoj Facebook stranici napisao riječi koje mu se stavljaju na teret, no ustvrdio je da to nisu neistiniti navodi te je to i obrazložio. Njegova bivša supruga kazala je na sudu da je sve što on govori potpuna neistina i laž usmjerena na omalovažavanje nje kao radnice, a ujedno i majke.

– Iako okrivljenik nije osporavao da je napisao riječi koje mu se stavljaju na teret, tvrdi da se ne radi o neistinitim tvrdnjama. U konkretnoj situaciji upravo je na okrivljeniku obveza da dokaže istinitost svojih tvrdnji, jer dok to nije dokazano, takva tvrdnja smatra se neistinitom. Kako nije sudu predložio izvođenje niti jednog dokaza kojim bi dokazao istinitost, sud je u tom dijelu njegovu obranu procijenio kao neutemeljenu. I sam okrivljenik je potvrdio da se protiv nje nikada nije vodio nikakav stegovni postupak, a niti da bi protiv nje bila podnesena bilo kakva kaznena prijava – obrazložila je u presudi,  sutkinja Tea Budimlić.

Autor: A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.