Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

RASPLIĆE SE KRVAVA DUŽNIČKA MREŽA: Detalji ‘crnog petka’ u Belavićima upućuju na planirano ubojstvo i niz kriminalnih radnji!

Autor: radio-mreznica.hr

Ono što je sigurno tema za proučavanje, ne samo kriminalistima, već i ostalim stručnjacima, jest to kako se jedan mirni, obiteljski čovjek u trenutku pretvorio u ubojicu koji hladnokrvno i proračunato uzima dva života, i to postupcima koji neodoljivo podsjećaju na brutalne likvidatore kakve viđamo samo u filmovima...

Novac, posuđivanje novca, kocka koja uništava obitelji, rastući dugovi, a onda i sve loše što dolazi s tim u podlozi je stravičnog zločina ovog petka u Belavićima kada je Marinko Fudurić (39) smaknuo dvojicu muškaraca – Zdravka Kasunića (47) i Tomu Luketića (56), a potom presudio sebi. Tri su obitelji zavijene u crno. Priče o razlozima zločina bujaju, a iza svih teorija uglavnom stoje izjave mještana koji žele ostati neimenovani. No, zajednički im je nazivnik – dug koji se nije mogao platiti, a u kojeg se ušlo zbog ovisnosti.

Radio Mrežnica iz više je izvora bliskih vrhu istrage, ali i kroz brojne razgovore s osobama bliskima svoj trojici, doznala detalje zbivanja tog crnog petka, pojedinosti prema kojima istražitelji slažu slagalicu zločina, ali i sve ono što je do njega dovelo.

O Fuduriću, Kasuniću i Luketiću

Marinko Fudurić (39) živio je u obiteljskoj kući u Belavićima sa suprugom i troje djece. Imao je dva brata i roditelje. Bio je autoelektričar i imao radionicu kod tehničkog pregleda u D. Resi. Poznavatelji ga opisuju kao vrsnog auto majstora. Njegovi financijski problemi počeli su prije više godina. Istražitelji barataju podatkom do kojeg je došla i RM da je još 2009. g. na obiteljsku kuću i cijelu parcelu gdje se zločin dogodio, stavljena zabilježba od strane jedne zagrebačke tvrtke zbog kredita od 30 tisuća eura. Fudurić je bio sklon kocki. U zadnje vrijeme, saznanja su policije, odlazio je u Ogulin po tom pitanju. Dugovi su bili sve veći i Fudurić se vrtio u začaranom krugu dug-kocka. Posuđivao je novac od brojnih, pa tako i od Kasunića i Luketića. Poznavatelji ga unatoč ovom poroku opisuju kao obiteljskog čovjeka. Problem s kockom bio je poznat cijeloj obitelji. Poznanici kažu da je oduvijek živio na dug.

>>> DETALJI KRVOPROLIĆA U BELAVIĆIMA: Dužnik ubio kamatare ‘s kojima nije trebalo imati posla’?

Zdravko Kasunić (47) bio je pripadnik ATJ Lučko i prošao brojna hrvatska ratišta. Nekoliko puta je ranjen. Nakon rata radio je u Policijskoj postaji u D. Resi, a u mirovnu je otišao s mjesta pomoćnika načelnika za krim. Imao je zapažene rezultate u radu. Bio je iznimne tjelesne kondicije i snage koju je svakodnevno održavao intenzivnim treninzima. Po umirovljenju, osniva privatnu tvrtku koja se bavi nizom djelatnosti, pa tako i uvozom, turističkim uslugama, prodajom robe, naplatom parkiranja i slično. Prijatelji kažu da je živio u “6. brzini”. Što ga je povuklo i kada se “navukao” na posao posuđivanja novca i kamatarenje ne zna nitko. Bio je brz, fizički iznimno spretan te  žestokog i direktnog karaktera što nekima nije odgovaralo.

Tomislav Luketić (56) bio je ugostitelj, vlasnik poznate dugoreške pizzerije Riva u kojoj je zapravo pokrenuo obiteljski biznis. Radio je u Italiji, a kad je stigao u Dugu Resu, otvorio je ovaj ugostiteljski obrt u kojeg su Dugorešani rado zalazili. Uz to, širio je posao i na proštenja i pučka veselja jer se bavio iznajmljivanjem šatora, stolova, stolica i slične opreme za takve događaje. Upravo tome posvetio se u zadnje vrijeme, dok je posao u pizzeriji sve više prepuštao sinu. Poznavatelji kažu da je i on  bio u poslu posuđivanja novca i kamatarenja.

Međusobni odnosi Luketić – Kasunić – Fudurić

Prema dosad dostupnim podacima istrage, odnos ove trojice bio je financijske naravi. Fudurić je bio dužan obojici i to velike iznose novca. Kako je zapadao u sve veće dugove, tako je bio primoran sve više i posuđivati. U dugove je zapao i prije nego što je započeo odnos s dvojicom koju je ubio. Istražitelji okvirno barataju s iznosom duga od velikih 50 tisuća eura. No, postoje indicije da je Fudurić imao dugova i prema drugim osobama. Unatoč dugu koji je imao prema njemu, Kasunić je  često prije ubojstva Fuduriću dogovarao poslove i slao mu mušterije u radionicu zbog popravka automobila. Neslužbeno, tako zarađen novac završavao bi u pravilu na “kocki”. Fudurić je bio dužan i Luketiću, a njegovi dugovi su, očito je, spojili Luketića i Kasunića koji dotad nisu bili u takvom odnosu. Među informacijama do kojih se došlo, spominje se imogućnost da Kasunić preuzme dug kojeg Fudurić ima prema Luketiću. Istraga barata i podatkom da su tog kobnog petka, 7. listopada, ova trojica zapravo trebala imati sastanak i da su se trebali pokušati dogovoriti kako izaći iz  problema bez novih stresova.

Petak, 7. listopada; kako je išao slijed događaja?

A što se događalo u petak, 7. listopada kada je trojac trebao sjesti za stol i dogovoriti mehanizme otplate ili odgode duga? Prema onome što smo doznali i kroz rekonstrukciju događaja, ali i više od 20-obavljenih razgovora s ljudima bliskima svoj trojici, fatalni dan izgledao je ovako:

Tog jutra, Fudurić je viđen kako pije kavu u jednom dugoreškom kafiću. Sjedio je sam, pomalo odsutan. Potom je otišao u radionicu.

Isto jutro, Kasunić je bio na tehničkom pregledu s automobilom Smart u D. Resi. Potom je otišao na trosatni trening u teretanu iznad Arke gdje je svakodnevno trenirao.

Luketić je tog prijepodneva otišao u Lešće i tamo kombijem odvezao stolove i stolice za manifestaciju tijekom vikenda.

Poznato je da se oko 13 sati Luketić iz radionice u Dugoj Resi  u tuđem automobilu odvezao, vjerojatno u kuću u Belavićima. Prije toga primio je telefonski poziv.

Nakon tog poziva, Fudurić mobitelom naziva suprugu i pita jesu li djeca kod kuće. Odgovor je bio negativan.

Nekako u isto vrijeme kad je Fudurić stigao kući,  iz Duge Rese prema Belavićima u bijelom Smartu odlazi i Kasunić, a Luketić je na putu iz Lešća prema Belavićima.

Fudurić dolazi kući i tada se počinje odvijati sljedeći scenarij.

Priprema podlu “sačekušu” za dvojac, a u isto vrijeme prema troje članova obitelji šalje SMS poruku koju istražitelji shvaćaju kao oproštajnu. U njoj, među ostalim, spominje i djecu.

Nakon poslane poruke, odlazi u radionicu na drugom kraju kuće.

Vadi “tandžaru” koju je najvjerojatnije posjedovao nelegalno, sjeda na stolicu, pod točno određenim kutom s unutrašnje strane garažnih vrata, s  puškom na “gotovs”. Sve je pripremio i čekao.

Tada na suprotni kraj kuće, automobilom stiže Kasunić. Auto parkira uz ulaz, tik uz drugi automobil koji tu stoji i nema registarske tablice.

Kasunić uz kuću dolazi do garaže u kojoj se nalazi Fudurić. Vrata garaže širine cca 1,5 metar u tom su trenutku zatvorena. S njihove unutrašnje strane sjedi Fudurić s puškom. Kasunić otvara vrata i u tom trenutku Fudurić mu puca u prsa s udaljenosti otprilike jednog metra. Nakon toga Kasunić pada na tlo. Metak prolazi kroz njegovo tijelo i završava u “šofer šajbi” automobila parkiranog pred garažom.

U trenutku kad je Kasunić na podu, Fudurić izlazi iz garaže i dolazi do njega. Odlučio ga je hladnokrvno dokrajčiti pucajući mu u glavu.

Potom Fudurić mrtvo Kasunićevo tijelo vuče i unosi u garažu. Lokvu od krvi koja je ispred vrata, posipa pijeskom kako bi je prikrio. Ponovno sjeda na stolicu u garaži i na isti način čeka drugu žrtvu, Tomislava Luketića.

Uskoro kombijem iz Lešća dolazi Luketić. Parkira ispred garaže u kojoj u zasjedi sjedi Fudurić i ponavlja se uvlas isti scenarij. Nakon što je Luketić pao pogođen u prsa, prilazi mu, zadaje smrtonosni pucanj u glavu te njegovo tijelo odvlači u radionicu.

Fudurić svjestan svojih djela, nakon dva ubojstva zove OKC, odnosno policiju na 192 i obavještava ih o ubojstvima koja je počinio te da namjerava ubiti i sebe. To i čini, pucajući puškom u podbradak.

Ono što je sigurno tema za proučavanje, ne samo kriminalistima, već i ostalim stručnjacima, jest to kako se jedan mirni, obiteljski čovjek u trenutku pretvorio u ubojicu koji hladnokrvno i proračunato uzima dva života, i to postupcima koji neodoljivo podsjećaju na brutalne likvidatore kakve viđamo samo na filmovima.

Kocka, dug, 4 života, grad slučaj
Treba reći i da je prije nekoliko dana jedan muškarac u Dugoj Resi sam sebi oduzeo život zbog kocke i dugova. Sad su zbog istog razloga izgubljena još tri života.

Postaje li Duga Resa grad – slučaj, grad kocke i nasilja?

Izvor: radio-mreznica

Autor: radio-mreznica.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.