Hrvoje Jelavic/PIXSELL

POLICIJA POZIVA GRAĐANE NA OPREZ: Ne nasjedajte na telefonske prevare

Autor: Dnevno.hr

U cilju sprečavanja novih ili sličnih prijevara, policija apelira na građane, posebice one starije životne dobi:

Policija je konstantnim praćenjem kaznenih djela prijevara izvršenih na štetu osoba starije životne dobi uočila pojavu djelomično izmijenjenog načina izvršenja kaznenih djela i uputila upozorenje u kojem navode:

”Konkretno, počinitelj telefonski kontaktira oštećene (uglavnom osobe starije životne dobi) predstavljajući se kao službenik banke, pritom navodeći da novac koji su podigli u banci nije ispravan i sl. te navodi da bi novac trebali vratiti. Nedugo nakon toga oštećene ponovo poziva osoba koja se predstavlja kao policijski inspektor ponavljajući im navode „bankara“ te prijeti da će snositi posljedice jer posjeduju neispravan novac. Kako bi to izbjegli, novac moraju predati osobi koju će on poslati da ga preuzme. Ubrzo nakon toga drugi počinitelj dolazi na adresu stanovanja oštećene osobe, navodeći da ga je poslao inspektor i da je došao po pošiljku te nakon što im oštećeni preda novac napušta adresu stanovanja oštećenih.

U cilju sprečavanja novih ili sličnih prijevara, policija apelira na građane, posebice one starije životne dobi:

-ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ,

-ako se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve službene osobe dužne imati i dati vam na uvid. Ako sumnjate, telefonski provjerite u instituciji iz koje navode da dolaze,

-ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima,

zapišite registracijsku oznaku vozila te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje,




-zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično),

-odrasli članovi obitelji koji se brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete.

Posumnjate li u nekoga, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192 ili se obratite najbližoj policijskoj postaji”, stoji u priopćenju.




 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.